ΓΔ: 922.42 1.11% Τζίρος: 82.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
photovoltaika-parka
Shutterstock

Χρονιά των φωτοβολταϊκών το 2022 με αύξηση νέας ισχύος κατά 59%

Τη θεαματική αύξηση της συνδεδεμένης ισχύος από φωτοβολταϊκά συστήματα φέτος, αλλά και συνολικότερα από το 2010 και μετά, καταγράφει έκθεση του Συνδέσμου Φωτοβολταϊκών. Κυριαρχούν οι επενδύσεις σε μεγάλα συστήματα.

«Εκτόξευση» της αγοράς των φωτοβολταϊκών μέσα στο 2022 εκτιμά ότι θα παρουσιάζουν τα συνολικά αποτελέσματα του κλάδου για φέτος ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ). Αυξημένη κατά 59% αναμένεται να είναι η ετήσια συνδεδεμένη ισχύς σε επίπεδο έτους, ανεβάζοντας κατά 32% τη συνολική συνδεδεμένη ισχύ φωτοβολταϊκών στο δίκτυο. 

Συμπληρώνοντας δύο δεκαετίες από την ίδρυση του, ο ΣΕΦ παρουσίασε μία αποτύπωση της ελληνικής αγοράς φωτοβολταϊκών, όπως αυτή εξελίχθηκε μέσα στα χρόνια, και κυρίως από το 2010 και μετά οπότε και έχουμε ένα αξιοσημείωτο όγκο εγκατεστημένων συστημάτων. Όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα, διατηρώντας την ανοδική τάση που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια, η φετινή χρονιά αναδεικνύεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΣΕΦ, σε κομβική, με τη νέα συνδεδεμένη ισχύ να αυξάνεται από 838 MWp το 2021 σε 1.340 MWp με σημαντική αύξηση που φθάνει το 59% σε ετήσια βάση και τη συνολική  συνδεδεμένη ισχύ να ανέρχεται σε 5.466 MWp από 4.126 πέρυσι.

SEF

 

Παράλληλα, ράλι ακολουθούν οι σχετικές επενδύσεις στην αγορά των φωτοβολταϊκών συστημάτων μέσα στο τρέχον έτος με άνοδο που θα ξεπεράσει το 72% σε ετήσια βάση με τα ποσά να διαμορφώνονται από 601 εκατ. ευρώ το 2021 σε 1,034 δισ. ευρώ το 2022.

ΣΕΦ

Αύξηση κατά σχεδόν 58% σε έμμεσες και άμεσες νέες θέσεις εργασίας από το 2021 εκτιμάται ότι θα δούμε φέτος. Όπως επισημαίνει ο ΣΕΦ καταγράφονται από το 2019 και μετά συγκριτικά λιγότερες θέσεις εργασίας, πρώτον γιατί η είσοδος στην αγορά φωτοβολταϊκών πλαισίων μεγαλύτερης ονομαστικής ισχύος απαιτεί λιγότερα εργατικά χέρια, και, δεύτερον, γιατί την περίοδο 2012-2013 είχαμε σημαντική ανάπτυξη μικρών οικιακών συστημάτων τα οποία υποστηρίζουν συγκριτικά περισσότερες θέσεις απασχόλησης. Τα χρόνια της ύφεσης, η πλειονότητα των άμεσων θέσεων εργασίας αφορά στη λειτουργία και συντήρηση των σταθμών.

ΣΕΦ

Σε ό,τι αφορά στα μερίδια της αγοράς, το 71% της αγοράς καταλαμβάνεται από συστήματα άνω των 250 kWp ενώ στα μικρά φωτοβολταϊκά έως 10kWp αντιστοιχεί μόλις το 7%. Μάλιστα, η μέση ισχύς των μικρών συστημάτων έως 10 kWp παρουσιάζει μικρή πτωτική τάση από το 2020 και μετά. Όπως εξηγεί ο ΣΕΦ, η μείωση του μέσου μεγέθους τα τελευταία χρόνια, εξηγείται από το γεγονός ότι τα νέα συστήματα είναι για αυτοπαραγωγή και το εγκατεστημένο μέγεθος εξαρτάται από την κατανάλωση του αυτοπαραγωγού και όχι από την ανώτατη επιτρεπόμενη ισχύ (που ήταν 10 kWp στο παλιό πρόγραμμα της περιόδου 2009-2019).

ΣΕΦ

 

Αντίθετα τα συστήματα έως 1.000 kWp σημειώνουν άνοδο σχεδόν 28% από πέρυσι ενώ στα μεγάλα, άνω του 1MWp η αύξηση αυτή φθάνει στο 52,5%. Συνολικά, πάντως, μέσα στο 2021 σημειώθηκε εκτόξευση της παραγωγής ενέργειας από φωτοβολταϊκά φθάνοντας σε ιστορικό υψηλό παραγωγής 5,2 TWh, ενώ τα φωτοβολταϊκά κατείχαν την περασμένη χρονιά το 9,6% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε ότι αφορά, τέλος, τις Ενεργειακές Κοινότητες, ο παρακάτω πίνακας δίνει στοιχεία για την ανάπτυξή τους την περίοδο 2018-2022.

ΣΕΦ
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αιτήσεις από τον Ιανουάριο για 250.000 φωτοβολταϊκά με επιδότηση 60%

Επιταχύνει τον βηματισμό της η κυβέρνηση στα προγράμματα για φωτοβολταϊκά στέγης, με στόχο ενεργοποίηση στις αρχές του έτους. Άδειες με συνοπτικές διαδικασίες σε ένα μήνα φέρνει ο νέος κανονισμός που προτείνει η Κομισιόν.
Fotovoltaika, Ananeosimes Phges Energeias, APE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς τα φωτοβολταϊκά έγιναν πιο φθηνή πηγή ενέργειας από τα αιολικά

Το κόστος κατασκευής των φωτοβολταϊκών έχει μειωθεί τη δεκαετία 2009 - 2019 κατά 82%, ενώ των αιολικών κατά 39%. Η αδυναμία των αιολικών να μπουν στον τελευταίο διαγωνισμό της ΡΑΕ και το σχέδιο για ποσόστωση 30%.
solar
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μπλόκο» στο project της ΔΕΗ Ανανεώσιμες για πλωτό φωτοβολταϊκό πάρκο

Μεγάλα εμπόδια συναντούν με το... καλημέρα οι επενδύσεις σε πλωτά φωτοβολταϊκά, έντονες τοπικές αντιδράσεις στη Δυτική Μακεδονία. Σοβαρό πρόβλημα για τους επενδυτές η έλλειψη επαρκούς θεσμικού πλαισίου.
apolignitopoisi-lignitis-ependyseis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κυρίαρχες οι ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή, έμεινε στο περιθώριο ο λιγνίτης

Στο 10μηνο του 2022, για πρώτη φορά η παραγωγή ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές ήταν μεγαλύτερη από την παραγωγή από φυσικό αέριο και λιγνίτη. Καθυστερήσεις στο σχέδιο για αύξηση της παραγωγής λιγνίτη.
photovoltaika
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με εισοδηματικά κριτήρια το πρόγραμμα για τα φωτοβολταϊκά στέγης

Η κυβέρνηση προκρίνει τα εισοδηματικά κριτήρια και όχι την προτεραιοποίηση με βάση τον χρόνο υποβολής των αιτήσεων, ενώ προσανατολίζεται σε αύξηση του προϋπολογισμού των προγραμμάτων από 460 σε 700 εκατ. ευρώ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα «κλειδώνει» επιδότηση 60% για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες

Κλειδί για την παροχή του υψηλού ποσοστού επιδότησης από το νέο πρόγραμμα του ΥΠΕΝ θα είναι η εγκατάσταση αποθηκευτικών συστημάτων. Τι δείχνουν οι υπολογισμοί για το όφελος που θα έχει ένα νοικοκυριό.