ΓΔ: 1422.75 -0.14% Τζίρος: 84.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Georgantas, Ypourgeio Psifiakis Politikis, Kivernisi
Φωτο: Nick Paleologos / SOOC

Γ. Γεωργαντάς: Εξαιρετικά σημαντικές οι ιχθυοκαλλιέργειες για τη χώρα

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σημείωσε ότι αποτελεί προτεραιότητα η ανάπτυξη του κλάδου επισημαίνοντας ότι το 80% της παραγωγής εξάγεται σε περισσότερες από 40 χώρες.

Για τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών τόσο στην εθνική οικονομία όσο και στην στήριξη των παραμεθόριων περιοχών της χώρας αναφέρθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς κατά την ομιλία του στο 2ο Συμπόσιο για τις Ιχθυοκαλλιέργειες.

Σημείωσε ότι αποτελεί εθνική προτεραιότητα η ανάπτυξη του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών, τονίζοντας ότι είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος παραγωγικός κλάδος της πρωτογενούς παραγωγής καθώς τα προϊόντα του αλλά και το 80% της παραγωγής εξάγεται σε περισσότερες από 40 χώρες, προσφέροντας 12.000 και πλέον θέσεις εργασίας.

Υπογράμμισε ότι ο εν λόγω κλάδος «στηρίζει παραμεθόριες, νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές, συμβάλλοντας στην τόνωση της τοπικής οικονομίας», ενώ, όπως σημείωσε, πρόκειται για οικονομική δραστηριότητα με χαμηλό οικολογικό αποτύπωμα που συμβάλλει στην πράσινη μετάβαση.

Ο κ. Γεωργαντάς επισήμανε ότι ο κλάδος χρηματοδοτείται με 500 εκατ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας Υδατοκαλλιεργειών και Θαλασσών καθώς και με 480 εκατ. του Ταμείου Εγγυοδοσίας και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στο οποίο προβλέπονται- χρηματοδοτήσεις ύψους 35 εκατ. ευρώ έως το 2025. Όπως ανέφερε, στο ΕΠΑΛΘ οι εντάξεις ανέρχονται στα 647 εκατ. ευρώ.

Τέλος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε ότι οι ιχθυοκαλλιέργειες συμβάλλουν στην διατροφική επάρκεια της χώρας. «Μέσα από τις αλλεπάλληλες κρίσεις που βιώνουμε κατέστη σαφής η σημασία της πρωτογενούς παραγωγής», είπε και πρόσθεσε: «Οποιαδήποτε ανθρώπινη δραστηριότητα συμβάλλει στην ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας, πλέον, θεωρείται ως βασική επενδυτική δραστηριότητα, στην οποία η πολιτεία οφείλει να δώσει προτεραιότητα. Την άποψη αυτή ήλθε να ενισχύσει ο πόλεμος στην Ουκρανία».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λ. Αυγενάκης: Να υπάρξει εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη της αλιείας

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υπενθύμισε πως η Ελλάδα έχει τον μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο στην ΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι μπορεί να αποτελέσει κρίσιμο παράγοντα της ελληνικής οικονομίας.
Psaria, Fish, Fishery
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα προ πανδημίας μεγέθη επανέρχεται ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών

Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης τόνισε σήμερα ότι θα υπάρξει βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για τη χωροθέτηση των περιοχών υποδοχής ιχθυοκαλλιεργειών ώστε να διευκολυνθούν οι νέες επενδύσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυγενάκης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας

Σύμφωνα με τον κ. Αυγενάκη, οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, οι οποίες προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, αναμένεται να ξεπεράσουν το αρχικώς υπολογισθέν ποσό των 260 εκατ. ευρώ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυγενάκης: Οι ελληνικές προτάσεις στο συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε.

«Μεταφέρω στις Βρυξέλλες τη φωνή των αγροτών της Ελλάδας! Οι αιτίες των προβλημάτων, δεν απορρέουν από δική τους υπαιτιότητα. Οι γεωργοί πρέπει να είναι σε θέση να προμηθεύουν την Ένωση με τρόφιμα σε λογικές τιμές» είπε ο κ. Αυγενάκης.