ΓΔ: 1448.7 0.06% Τζίρος: 152.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Επενδύσεις σε ιχθυοκαλλιέργειες με λιγότερη γραφειοκρατία

Τη δυνατότητα έγκρισης των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών με κοινή υπουργική απόφαση και όχι με Προεδρικό Διάταγμα εξετάζουν τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Μέτρα για την απελευθέρωση της ιχθυοκαλλιέργειας από τα δεσμά της γραφειοκρατίας εξετάζει η κυβέρνηση, ώστε να διευκολυνθεί η επενδυτική δραστηριότητα.

Ειδικότερα, τη δυνατότητα έγκρισης των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ), με κοινή υπουργική απόφαση και όχι με το υφιστάμενο καθεστώς που προβλέπει την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος εξετάζουν τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών που μεταξύ άλλων θα ανοίξουν το δρόμο για νέες επενδύσεις στο κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας. 

Την εξέλιξη αυτή γνωστοποίησε χθες ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Δημήτρης Οικονόμου, σε εκδήλωση που πραγματοποίησε η Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας, ενώ σχολιάζοντας  την πορεία εγκρίσεων των ΠΟΑΥ ο πρόεδρος της ΕΛΟΠΥ Απόστολος Τουραλιάς ανέφερε ότι «σήμερα οι συνθήκες είναι πιο ώριμες από ποτέ και υπάρχει η βούληση ώστε στο πρώτο εξάμηνο του 2020 να έχουμε τα πρώτα προεδρικά διατάγματα και μέχρι το τέλος του 2021 να έχουμε ολοκληρώσει το θέμα του χωροταξικού σχεδιασμού». 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το δρόμο για έγκριση φέρεται ότι θα πάρουν σύντομα οι ΠΟΑΥ σε Κεφαλονιά, Χαλκιδική και Οξεία Εχινάδων ενώ σε ώριμο στάδιο βρίσκονται και οι τεχνικές εκθέσεις των ΠΟΑΥ Θεσπρωτίας και λοιπών Εχινάδων Νήσων.  Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα έχει εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα για τη θεσμοθέτηση μόνο μιας από τις 23 προβλεπόμενες ΠΟΑΥ. Πρόκειται για την ΠΟΑΥ στην Πιερία, η οποία αφορά καλλιέργεια μυδιών.

Σε ό,τι αφορά στο χωροταξικό σχεδιασμό  σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου  μέσα στο σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί τον Μάρτιο θα γίνουν βελτιώσεις στα υφιστάμενα ειδικά χωροταξικά μεταξύ των οποίων είναι και της υδατοκαλλιέργειας. Στο πλαίσιο αυτό ο υφυπουργός Περιβάλλοντος ζήτησε από το κλάδο να στείλει άμεσα τις προτάσεις του. Σημειώνεται ότι η ολοκλήρωση του νέου ειδικού χωροταξικού για τις υδατοκαλλιέργειες θα χρειαστεί ένα διάστημα 1,5 με 2 χρόνια. 

Η οριοθέτηση των ΠΟΑΥ και το χωροταξικό εκτιμάται ότι θα προσελκύσει και νέες επενδύσεις στο κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας, που σήμερα βρίσκονται μπλεγμένες στα δίχτυα της γραφειοκρατίας

Αξίζει να υπενθυμιστεί  ότι σε επενδυτικό επίπεδο στα τέλη του 2018 εγκρίθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η ένταξη 112 σχεδίων στα Μέτρα 3.2.2 και 4.2.4 «Παραγωγικές επενδύσεις στην Υδατοκαλλιέργεια» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας (ΕΠΑλΘ) 2014-2020. Η λίστα με τις επιλέξιμες επενδύσεις περιλαμβάνει πάνω από 60 εταιρείες, με επιλέξιμο προϋπολογισμό 93,1 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 40 εκατ. ευρώ αποτελούν τη δημόσια δαπάνη (εθνικοί και κοινοτικοί πόροι).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αποζημιώσεις έως 100 εκατ. ευρώ στις ιχθυοκαλλιέργειες

Οι εταιρείες του κλάδου προτείνουν να υπολογιστούν οι αποζημιώσεις για τις χαμένες εξαγωγές λόγω πανδημίας ανάλογα με την απώλεια πωλήσεων που είχε κάθε εταιρεία σε σχέση με την περίοδο 2017 -2019.