ΓΔ: 1490.46 -0.08% Τζίρος: 119.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
Φωτο: Shutterstock

Αλλαγή σκηνικού στην προμήθεια ρεύματος, μεγάλη απώλεια μεριδίου για ΔΕΗ

Σχεδόν 7% είναι το μερίδιο αγοράς που έχει χάσει η ΔΕΗ από τον Αύγουστο, όταν άρχισε να εφαρμόζεται το νέο καθεστώς της μηνιαίας ανακοίνωσης τιμών με ελεύθερη αλλαγή παρόχου. Πώς διαμορφώνονται τα μερίδια των εναλλακτικών παρόχων.

Σε αλλαγή σκηνικού στην αγορά της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος οδηγεί το νέο καθεστώς που εφαρμόζεται από τον Αύγουστο και προβλέπει ελεύθερη αλλαγή προμηθευτή εκ μέρους των καταναλωτών και ανακοίνωση νέων τιμών κάθε μήνα από τις εταιρείες. Οι σχετικά υψηλές χρεώσεις από τον κυρίαρχο «παίκτη», τη ΔΕΗ, οδηγούν σε μείωση του μεριδίου της στην αγορά, που έπεσε τον Οκτώβριο, για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες, κάτω από το 60%.

Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ ήταν η 7η ακριβότερη στις ανταγωνιστικές χρεώσεις των τιμολογίων τον συγκεκριμένο μήνα και αρκετοί καταναλωτές αξιοποίησαν τη δυνατότητα ελεύθερης αλλαγής παρόχου, επιλέγοντας πιο φθηνό εναλλακτικό πάροχο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε ο ΑΔΜΗΕ, για τον Οκτώβριο η ΔΕΗ κατέγραψε ποσοστό 56,73% στο μερίδιο των φορτίων που εκπροσωπεί. Πρόκειται για μία σημαντική πτώση από τους προηγούμενους μήνες. Τον Σεπτέμβριο, η ΔΕΗ κατείχε το 61,16% της αγοράς, χάνοντας 2% περίπου της πελατείας της από τον Αύγουστο όταν το μερίδιό της είχε φθάσει στο 63,33%. Έτσι, σωρευτικά η ΔΕΗ έχει χάσει μετά τον Αύγουστο σχεδόν 7% από το μερίδιό της στην αγορά.

Αντίθετα, σημαντική άνοδο είδε η Protergia το μερίδιο της οποίας ανέβηκε από το 8,77% τον Σεπτέμβριο στο 12,88% τον Οκτώβριο. Συνολικά, από την έναρξη του νέου μηχανισμού λειτουργίας της αγοράς τον Αύγουστο η εταιρεία έχει καταγράψει άνοδο στα μερίδιά της που φθάνει το 5,6%.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η ΗΡΩΝ καλύπτοντας το 7,31% του συνολικού φορτίου κατανάλωσης με μικρή άνοδο από τον Σεπτέμβριο που κατείχε το 7,13% και 6,66% τον Αύγουστο.  

Μικρή άνοδο κατέγραψε η Elpedison, που από το 6,36% τον Σεπτέμβριο έφθασε το 6,50% τον Οκτώβριο, και η NRG ανέβηκε από 4,55% τον Σεπτέμβριο στο 4,66% τον περασμένο μήνα. Οριακή μεταβολή σημείωσε η Φυσικό Αέριο που έφθασε τον προηγούμενο μήνα στο 2,32% από 2,31% τον Σεπτέμβριο, η Volterra που βρισκόταν στο 2,28% τον Σεπτέμβριο και στο 2,29% τον Οκτώβριο και η ΖΕΝΙΘ που κατείχε μερίδιο 1,87% τον περασμένο μήνα από 1,84% τον Σεπτέμβριο.

Αντίθετα, πτώση 1% σημείωσε η Watt & Volt που κατείχε το 1,93% τον Οκτώβριο από  2,03% τον Σεπτέμβριο και η Volton που έπεσε στο 1,04% από 1,14% τον Σεπτέμβριο.

Πιο αναλυτικά, οι μεταβολές στην αγορά το διάστημα Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου φαίνονται στα παρακάτω διαγράμματα:

Μερίδια Οκτωβρίου:

ADMHE

Μερίδια Σεπτεμβρίου 

ΑΔΜΗΕ

 

Οι μεταβολές στα μερίδια της αγοράς τον Οκτώβριο εξηγούνται σε μεγάλο βαθμό από τις τιμές που είχαν ανακοινώσει οι εταιρείες για τον μήνα, με τη ΔΕΗ να είναι η 7η πιο ακριβή από τον ανταγωνισμό. 

Αναλυτικά οι χρεώσεις του Σεπτεμβρίου είχαν διαμορφωθεί ως εξής:

  • Ήρων: Το πάγιο παρέμεινε στα 3 ευρώ και η χρέωση της κιλοβατώρας έφθανε στα 0,698 ευρώ  που με έκπτωση συνέπειας ανερχόταν στα 0,5584 ευρώ από 0,730 ευρώ τον Σεπτέμβριο.
  • Protergia: Το πάγιο διαμορφώθηκε στα 5 ευρώ και η χρέωση της κιλοβατώρας στα 0,57630 ευρώ από 0,78213 τον περασμένο μήνα.
  • Elpedison: Η βασική χρέωση διαμορφώθηκε στα 0,5905 ευρώ/KWh ενώ για τα νυχτερινά τιμολόγια η χρέωση έφθανε στα 0,5839 ευρώ/KWh.
  • Watt +Volt: Χωρίς χρέωση παγίου η τιμή της κιλοβατώρας για τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε στα 0,5890 ευρώ/KWh από 0,784ευρώ/KWh τον Σεπτέμβριο.
  • Ζενιθ: Το πάγιο κυμαινόταν από 4 έως 4,5 ευρώ και η χρέωση προμήθειας διαμορφώθηκε στα 0,589 ευρώ/KWh από 0,68700  ευρώ/KWh τον περασμένο μήνα.
  • Φυσικό Αέριο:  Η χρέωση για τον Οκτώβριο έφθανε σε 0,594/KWh. 
  • ΔΕΗΤο οικιακό τιμολόγιο Γ1/Ν1 για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες διαμορφώθηκε στα 0,595 ευρώ/KWh από 0,7880 τον Σεπτέμβριο. Για κατανάλωση άνω των 500 KWh η τιμή έφθανε στα 0,607 ευρώ/KWh από 0,800 ευρώ/KWh. Για τους κατόχους νυχτερινού τιμολογίου η τιμή χρέωσης του Οκτωβρίου διαμορφώθηκε στα 0,55400 ευρώ/KWh από 074700 ευρώ/KWh. Το πάγιο παρέμεινε στα 3,5 ευρώ.
  • Ελίν: Η χρέωση για τον Οκτώβριο ανερχόταν σε 0,599 ευρώ/KWh και το πάγιο στα 4,9 ευρώ.
  • Volterra: Για τον Οκτώβριο η βασική χρέωση της κιλοβατώρας για τα οικιακά τιμολόγια έφθανε στα 0,685 ευρώ από 0,778 ευρώ/KWh τον περασμένο μήνα. Το πάγιο παρέμεινε στα 4,5 ευρώ.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα επίπεδα πριν από την κρίση γύρισαν οι λιανικές τιμές του ρεύματος

Κάτω από τα 16 λεπτά την κιλοβατώρα η βασική χρέωση της ΔΕΗ για τον Μάιο, με μείωση κατά 4%. Θα μειωθούν στο ελάχιστο οι επιδοτήσεις, που αναμένεται να ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα.
Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποτονικός ο ανταγωνισμός στο ρεύμα, δεν απέδωσε το νέο μοντέλο

Μόνο 33.000 περισσότεροι καταναλωτές από το 2021 αποφάσισαν να αλλάξουν πάροχο το 2022, παρότι το ΥΠΕΝ έδωσε τη δυνατότητα σύγκρισης τιμών κάθε μήνα και ελεύθερης μετακίνησης. «Μπετόν αρμέ» το μερίδιο της ΔΕΗ, πάνω από το 60%.
Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλες αυξήσεις στο ρεύμα για Ιανουάριο, νέα βάρη για τον προϋπολογισμό

Περίπου 29% η αύξηση στη λιανική τιμή από τη ΔΕΗ, ενώ ανακοινώθηκαν αυξήσεις που ξεπερνούν και το 40%, λόγω του νέου ράλι των τιμών χονδρικής. Θα καλυφθούν από τις αντίστοιχα αυξημένες κρατικές επιδοτήσεις.
energeia_revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση συνδρομητών για τη ΔΕΗ μετά τις αυξήσεις του Σεπτεμβρίου

Έπεσε περισσότερο από 2% το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ, καθώς υπήρξαν καταναλωτές που προχώρησαν σε συγκρίσεις τιμών και προχώρησαν σε αλλαγή παρόχου. Διατηρείται και για τον Νοέμβριο η πίεση του ανταγωνισμού στη ΔΕΗ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κερδισμένη η ΔΕΗ στη μάχη για το ρεύμα με το νέο μοντέλο της αγοράς

Σχεδόν 1% αύξησε το μερίδιό της η ΔΕΗ τον Αύγουστο, πρώτο μήνα εφαρμογής των ελεύθερων μετακινήσεων των καταναλωτών, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν ελκυστικές προτάσεις τιμολόγησης από άλλους παρόχους.
Energeia, Ilektriko Revma, Xrimatistirio, Times
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Crash test στα τιμολόγια ρεύματος: Οι νέες χρεώσεις και... τα τρικ

Πόσα χρεώνουν οι εταιρείες, πώς διαμορφώνονται τα πάγια: Αναλυτικός πίνακας. «Θολή» εικόνα, παρά την καθιέρωση της ενιαίας χρέωσης. Αυξήσεις σε πάγια και εκπτώσεις υπό όρους, που θυμίζουν αρνητική ρήτρα αναπροσαρμογής. Νέα νομοθετική παρέμβαση ετοιμάζει το υπ. Ενέργειας.