Σε χαμηλότερα επίπεδα κινούνται οι τιμές του ρεύματος στη χονδρική αγορά τον Μάρτιο σε σχέση με τον Φεβρουάριο, προμηνύοντας πτώση τιμών για τους καταναλωτές με πράσινα και κίτρινα τιμολόγια.
Παράλληλα, νέα στοιχεία της ΡΑΑΕΥ δείχνουν ότι η πίστη των καταναλωτών στη ΔΕΗ παραμένει ισχυρή, ενώ η περσινή χρονιά έκλεισε με ανακατατάξεις στη Χαμηλή Τάση μεταξύ των εναλλακτικών προμηθευτών ρεύματος.
Στο μέτωπο των τιμών, η αύξηση της θερμοκρασίας οδηγεί σε χαμηλότερη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, γεγονός που δημιουργεί πτωτική πίεση στις τιμές ρεύματος.
Στον αντίποδα, όμως, προβληματισμό δημιουργεί η υψηλή συμμετοχή του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα, που ξεπέρασε το 40%, κρατώντας τις τιμές πάνω από τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Μέχρι και σήμερα, 25η Μαρτίου, η μέση τιμή της αγοράς διαμορφώνεται στα 105,98 ευρώ η μεγαβατώρα, όταν το Φεβρουάριο η μέση τιμή ανήλθε στα 153,84 ευρώ η μεγαβατώρα.
Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα παρουσιάζεται μείωση της τάξης του 31%, η οποία πιθανόν να επηρεάσει θετικά και τη διαμόρφωση των πράσινων τιμολογίων για τον μήνα Απρίλιο.
Σημειώνεται ότι για πολλές μέρες τον Μάρτιο οι τιμές έπεσαν κοντά στο μηδέν και η χαμηλότερη τιμή στη χονδρεμπορική ήταν 0,04 ευρώ/μεγαβατώρα, σε αντίθεση με τον Φεβρουάριο όπου η χαμηλότερη τιμή χονδρεμπορικής ήταν 15 ευρώ/μεγαβατώρα.
Την πρώτη ανακοίνωση σχετικά με τα τιμολόγια του Απριλίου έκανε η Protergia χθες. Ο πάροχος γνωστοποίησε ότι για 10ο συνεχόμενο μήνα η τιμή στο ειδικό «πράσινο» οικιακό τιμολόγιο Value Special θα παραμείνει στα 0,159 €/ΚWh.
Το φυσικό αέριο παραμένει κυρίαρχο στο ενεργειακό μείγμα
Οι καιρικές συνθήκες μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση της ζήτησης, αλλά την ίδια στιγμή το συννεφιασμένο σκηνικό μειώνει την απόδοση των ΑΠΕ, ειδικά των φωτοβολταϊκών.
Για σήμερα η συμμετοχή του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα ανήλθε στο 45,7%, αντικατοπτρίζοντας την έντονη εξάρτηση του συστήματος από το φυσικό αέριο, παρά την υψηλή διείσδυση των ΑΠΕ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλη τη διάρκεια της ημέρας δεν έπεσε κάτω από τα 90 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, με τη μέγιστη τιμή να καταγράφεται στα 188 ευρώ.
Οριακή μείωση μεριδίου για τη ΔΕΗ
Στο μεταξύ, στην αγορά λιανικής, η ΔΕΗ παραμένει ο κυρίαρχος παίκτης με μερίδιο που ξεπερνάει το 70% στη Χαμηλή Τάση.
Ειδικότερα, με βάση τη μηνιαία έκθεση της ΡΑΑΕΥ για τον Δεκέμβριο του 2024, το μερίδιο της ΔΕΗ στη ΧΤ ως προς την εκπροσώπηση μετρητών ανήλθε στο 71,69%, με 5.516.950 ρολόγια, υποχωρώντας ελάχιστα κατά 46.940 σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2023, που διέθετε 5.563.890 μετρητές και ποσοστό 72,30%.
Στην κατάταξη των εναλλακτικών προμηθευτών, την πρώτη θέση κατέχει η Protergia με μερίδιο 7,32% και 563,226 μετρητές, από 6,11% και 470.049 αντίστοιχα στο τέλος του 2023, κερδίζοντας επιπλέον 70.707 μετρητές.
Στους κερδισμένους της μάχης των μετρητών συγκαταλέγεται και η ZeniΘ, η οποία ανέβηκε στην τρίτη θέση της αγοράς, με μερίδιο 4,44% και 341.853 ρολόγια.