ΓΔ: 1448.7 0.06% Τζίρος: 152.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Ο Πρόεδρος του Ελληνοαμερικάνικου Επιμελητηρίου Νικόλαος Μπακατσέλος και η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας-HDB Αθηνά Χατζηπέτρου.

Ενώνουν δυνάμεις Ελληνο-αμερικανικό επιμελητήριο και Αναπτυξιακή Τράπεζα

Στόχος του μνημονίου συνεργασίας, είναι να πραγματοποιηθούν συνέργειες μεταξύ τους μέσα από δράσεις ενθάρρυνσης και ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας, κυρίως μέσω της εξωστρέφειας.

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν, σήμερα, το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα-HDB, με στόχο την υλοποίηση συνεργειών προς όφελος της επιχειρηματικότητας. Το σύμφωνο συνεργασίας υπέγραψαν ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικάνικου Επιμελητηρίου Νικόλαος Μπακατσέλος και η διευθύνουσα σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας-HDB Αθηνά Χατζηπέτρου.

Ο κ. Μπακατσέλος δήλωσε: «Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, έχει ως προτεραιότητά του την ενίσχυση της εξωστρέφειας και ανταγωνιστικότητας του ελληνικού επιχειρείν. Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας με την Αναπτυξιακή Τράπεζα, αποτελεί ένα σημείο αναφοράς για την ανάπτυξη συντονισμένων και στοχευμένων δράσεων ενθάρρυνσης και ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας και διασύνδεσης με διεθνή οικοσυστήματα που προσφέρουν την απαραίτητη υπεραξία».

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας-HDB, Αθηνά Χατζηπέτρου, επεσήμανε: «Ως Αναπτυξιακή Τράπεζα εργαζόμαστε αδιαλείπτως για τη δημιουργία καινοτόμων και στοχευμένων εργαλείων που στηρίζουν εμπράκτως την επιχειρηματικότητα. Κεντρική στρατηγική και φιλοσοφία μας είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων. Μέσα από τη συνεργασία με το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο θα μπορέσουμε να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε δράσεις που ενθαρρύνουν περαιτέρω επιχειρηματικές πρωτοβουλίες συνεισφέροντας στην προσέλκυση επενδύσεων και βοηθώντας παράλληλα την ελληνική επιχείρηση να γίνει πιο εξωστρεφής».

Η κ. Χατζηπέτρου αναφέρθηκε επίσης στην πλατφόρμα Know your Customer (KYC) που ετοιμάζει η HDB και θα συμβάλει στη διεύρυνση της περιμέτρου των πιστοληπτικά ικανών (bankable).

Η νέα πλατφόρμα KYC θα λειτουργεί ως σύνδεσμος ανάμεσα στις επιχειρήσεις και τις τράπεζες. Θα προσφέρεται δηλαδή η δυνατότητα -μέσω της HDB- σε επιχειρήσεις που θέλουν να χρηματοδοτηθούν, να υποβάλλουν έγγραφα που θα πιστοποιούν στους συνεργαζόμενους φορείς την ενημερότητά τoυς, την πιστοληπτική τους αξιοπιστία, καθώς και το επιχειρηματικό τους πλάνο.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος Επιτροπής Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας, Εκπαίδευσης του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Λίτσα Παναγιωτοπούλου, υπογραμμίζει: «Μέσα από τις πρωτοβουλίες της Επιτροπής Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας, Εκπαίδευσης, στοχεύουμε στην ανάδειξη της δυναμικής του επιχειρηματικού οικοσυστήματος της χώρας και της αναπτυξιακής του προοπτικής. Μέσα από τη συνεργασία με την Αναπτυξιακή Τράπεζα μας δίνεται η δυνατότητα να διαμορφώσουμε έναν οδικό χάρτη, ο οποίος στο επίκεντρό του έχει τη κεφαλαιοποίηση αυτής της προοπτικής. Η δημιουργία ενός εξωστρεφούς περιβάλλοντος συνομιλητών προστιθέμενης επιχειρηματικής και επενδυτικής αξίας αποτελεί το εχέγγυο και την ισχυρή βάση αυτής της συνεργασίας».

Στόχος του μνημονίου συνεργασίας, είναι ο σχεδιασμός, ο προγραμματισμός και η υλοποίηση των συνεργειών μεταξύ του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας-HDB μέσα από δράσεις ενθάρρυνσης και ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας, κυρίως μέσω της εξωστρέφειας.

Η συνεργασία θα επιδιώξει συμπράξεις για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, μεταφοράς τεχνολογίας, ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών. Θα διευκολυνθεί η πρόσβαση σε πλατφόρμες δικτύωσης με διεθνή οικοσυστήματα και τη δικτύωση επιχειρήσεων με θερμοκοιτίδες και επενδυτικούς κύκλους στις ΗΠΑ.

Θα διερευνηθούν και θα προγραμματιστούν διοργανώσεις επιχειρηματικών αποστολών από και προς ΗΠΑ καθώς και προγράμματα επανεκπαίδευσης και αναβάθμισης δεξιοτήτων (reskilling & upskilling) για την αποτελεσματικότερη στελέχωση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Ζαββός: Καταλυτικός ο ρόλος της HDB στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

«H Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα μπορεί είτε να συμμετέχει σε σχήματα παροχής τεχνικής βοήθειας σε τοπικούς αναπτυξιακούς οργανισμούς, είτε να στηρίξει τις ελληνικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να επεκταθούν σε δραστηριότητες στην Ουκρανία» ανέφερε ο κ. Ζαββός.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Ζαββός: Αξιοσημείωτος ο ρόλος του σχεδίου Ηρακλής για την οικονομία

«Το σχέδιο Ηρακλής έχει επαινεθεί από διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και αποτελεί πολύτιμο παράδειγμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση για το πώς οι λύσεις που βασίζονται στην αγορά, θα πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο της περαιτέρω εμβάθυνσης της Ένωσης Κεφαλαιαγορών» ανέφερε ο κ. Ζαββός.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Ζαββός: Στήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας με προγράμματα

O Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της HDB αναφέρθηκε στην ίδια την Τράπεζα ως θετικό της γυναικείας εκπροσώπησης, υπογραμμίζοντας πως το 40% στο σύνολο των εργαζομένων είναι γυναίκες.
xatzipetrou
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Αναπτυξιακής Τράπεζας για επιχειρήσεις

Όπως ανέφερε η διευθύνουσα σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας-HDB Αθηνά Χατζηπέτρου, η τράπεζα είναι ο μόνος εθνικός αναπτυξιακός οργανισμός, εξουσιοδοτημένος να παρέχει μόχλευση για την αντιμετώπιση χρηματοπιστωτικών κρίσεων.
ependyseis, epixeiriseis, kerdi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενώνουν δυνάμεις Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και οι βιομηχανίες χημικών

Οι δυο πλευρές ενώνουν δυνάμεις για να επιταχυνθούν οι συνεργασίες ελληνικών εταιρειών και να δημιουργηθούν ανταγωνιστικά διεθνή σχήματα, ενώ θα σχεδιαστούν και χρηματοδοτικά εργαλεία για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.
Challenge
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νικήτριες startups του ESG Innovation Challenge οι ResNovae και Renvis

H Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, διοργανώτρια του διαγωνισμού, επιδιώκει να διευκολύνει την πρόσβαση των επιχειρήσεων σε πηγές χρηματοδότησης και να διευρύνει την πιστοληπτική τους ικανότητα, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.