ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Patelis
Ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης. Πηγές: Delphi Economic Forum, ΑΠΕ

Α. Πατέλης: Μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές που έχει το ΤΧΣ

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, Γιάννος Κοντόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα του Επενδυτικού Συνεδρίου σημειώνοντας πως έχει ξεκινήσει η προσπάθεια εξωστρέφειας του ΧΑ.

Ολοκληρώθηκε σήμερα με μεγάλη επιτυχία το διήμερο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο που συνδιοργάνωσαν η Morgan Stanley και το Χρηματιστήριο Αθηνών στο Λονδίνο σε συνεργασία με την Alpha Bank, την Eurobank, την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και την Τράπεζα Πειραιώς, με τον Αλέξη Πατέλη, οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού να επισημαίνει ότι υπάρχει, μεγάλο ενδιαφέρον για την αγορά των μεριδίων των τραπεζών που θα διαθέσει το ΤΧΣ.

Στόχος του Ελληνικού Επενδυτικού Συνεδρίου ήταν η προβολή των ελληνικών εισηγμένων εταιρειών και γενικότερα η ανάδειξη των επενδυτικών ευκαιριών που παρουσιάζει η ελληνική κεφαλαιαγορά. Οι εργασίες της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου ξεκίνησαν με τη συζήτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Franck Petitgas, Head of Morgan Stanley International. Ο πρωθυπουργός τόνισε μεταξύ άλλων: «Έχουμε καταφέρει να πείσουμε διεθνείς επενδυτές ότι αυτή είναι η στιγμή να έρθουν στην Ελλάδα. Οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις αποτελούν δείκτη για το ενδιαφέρον που έχει καταφέρει να προσελκύσει η Ελλάδα και το 2022 ήταν μία χρονιά στην οποία πετύχαμε ρεκόρ.

Προσδοκώ ότι θα καταγράψουμε ρεκόρ και το 2023. Πιστεύω πως η δυναμική είναι μεγάλη και είμαι πολύ αισιόδοξος. Σε ό,τι αφορά τους ρυθμούς ανάπτυξης, το 2022 θα είμαστε κοντά στo 6%, ενώ για το 2023 προσδοκούμε 1,8%, τρεις φορές υψηλότερα από τον μέσο όρο στην Ευρωζώνη. Δεν θα με εξέπληττε αν τελικά πετύχουμε και υψηλότερη ανάπτυξη. Αλλά το πιο σημαντικό για εμένα είναι ότι η τωρινή ανάπτυξη έχει πραγματικά βιώσιμα χαρακτηριστικά και αυτό βοηθά την ελληνική οικονομία να γίνει πλέον πολύ πιο εξωστρεφής».

Την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκε συζήτηση του Επικεφαλής Οικονομικού Συμβούλου του Πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, Γιάννο Κοντόπουλο. Στη συζήτηση αυτή, ο κύριος Πατέλης σημείωσε πως «είναι αδικαιολόγητα απαισιόδοξες οι εκτιμήσεις για την Ελλάδα όταν είναι βασισμένες στους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία. Σε ό,τι αφορά τα δημόσια οικονομικά, η μέση διάρκεια του χρέους παραμένει μεγάλη, ενώ ο ΟΔΔΗΧ με την πολιτική του (over hedging) έχει κατορθώσει να μειώσει τους κινδύνους από την αύξηση των επιτοκίων. Σε ό,τι αφορά την ιδιωτική οικονομία, πρόσφατα εγκρίθηκε η εκταμίευση της δεύτερης δόσης του ταμείου ανάκαμψης. Ειδικά για το σκέλος των δανείων, ο στόχος έχει ήδη υπερκαλυφθεί. Υπάρχει, επίσης, μεγάλο ενδιαφέρον για την αγορά των μεριδίων των τραπεζών που θα διαθέσει το ΤΧΣ. Η πώληση των μετοχών θα προχωρήσει σύντομα, μόλις εγκριθεί η στρατηγική αποεπένδυσης».

Στο Συνέδριο συμμετείχαν 28 εισηγμένες εταιρείες: ADMIE HOLDINGS, AEGEAN AIRLINES, ALPHA SERVICES AND HOLDINGS, ATHENS EXCHANGE GROUP, ATHENS WATER SUPPLY AND SEWERAGE SA, AUTOHELLAS, SENERGY HOLDINGS, ELLAKTOR, ELVALHALCOR HELLENIC COPPER AND ALUMINIUM INDUSTRY, EUROBANK ERGASIAS SERVICES AND HOLDINGS, GEK TERNA HOLDING REAL ESTATE CONSTRUCTION, OPAP, OTE, HELLENIQ ENERGY HOLDINGS, INTRACOM HOLDINGS, INTRALOT, LAMDA DEVELOPMENT, MOTOR OIL HELLAS, MYTILINEOS, NATIONAL BANK OF GREECE, NOVAL PROPERTY, PIREAUS FINANCIAL HOLDINGS, PIRAEUS PORT AUTHORITY, PUBLIC POWER CORPORATION, SARANTIS GROUP, TERNA ENERGY, TITAN, VIOHALCO. Επίσης, για πρώτη φορά σε αντίστοιχη διοργάνωση, συμμετείχε και η μη εισηγμένη εταιρεία PEOPLECERT.

Με αφορμή την ολοκλήρωση των εργασιών του Συνεδρίου, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, Γιάννος Κοντόπουλος, σχολίασε: «Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος με τα αποτελέσματα του Επενδυτικού Συνεδρίου που συνδιοργανώσαμε με την Morgan Stanley. To φετινό Συνέδριο δεν ήταν παρά η αφετηρία της προσπάθειας που έχουμε ξεκινήσει για την αναβάθμιση και ενίσχυση της εξωστρέφειας του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια αυτή και θα επεκτείνουμε την συνεργασία μας στο μέλλον με τους σημαντικότερους επενδυτικούς οίκους, στοχεύοντας πάντα στην ανάδειξη των προοπτικών της ελληνικής επιχειρηματικότητας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Trapeza, trapeza peiraios
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πρώτη σε συναλλαγές και τον Νοέμβριο στο χρηματιστήριο η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ

Η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ ηγείται της αγοράς, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση τα τελευταία χρόνια, με σταθερή άνοδο του μεριδίου αγοράς από το 10% του 2017 σε άνω του 20% το 2021 όταν πραγματοποίησε συναλλαγές που υπερέβησαν τα 7 δισ.ευρώ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Κοντόπουλος: Πύλη για την εισαγωγή ξένων κεφαλαίων στη χώρα το ΧΑ

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ σημείωσε ότι το 2021 αντλήθηκαν μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών 8,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων πάνω από το 70% ήλθαν από το εξωτερικό. Κίνητρα για την είσοδο μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο ΧΑ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλ. Πατέλης: Ήρθε η ώρα να αυξηθεί ο ανταγωνισμός στις τράπεζες

Ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού τόνισε πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι υγιές και έχει έρθει η ώρα της αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΧΣ: Υπό διαμόρφωση η στρατηγική αποεπένδυσης από τις τράπεζες

Διευκρινίσεις για την στρατηγική αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έδωσε το Ταμείο με αφορμή δημοσιεύματα για την πώληση μετοχών τραπεζών που έχει στο χαρτοφυλάκιό του.