ΓΔ: 1033.44 0.37% Τζίρος: 106.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
staikouras
Φώτο: George Vitsaras / SOOC

Σταϊκούρας: Στα 373,5 εκατ. η έκτακτη εισφορά των παραγωγών ενέργειας

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών από τον Ιούλιο 2022 έως και το τέλος Νοεμβρίου, έχει εισπραχθεί, μέσω του μηχανισμού παρακράτησης των υπερβαλλόντων εσόδων στο χρηματιστήριο ενέργειας, ποσό ύψους 2,56 δισ. ευρώ.

Έσοδα για την ελληνική οικονομία εισρέουν από την έκτακτη εισφορά που επιβλήθηκε στους ηλεκτροπαραγωγούς, με την παρακράτηση στα υπερβάλλοντα κέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, να είναι από την υψηλότερη που έχει επιβληθεί έναντι των υπολοίπων κρατών της ΕΕ σύμφωνα με τα όσα δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας.

Ο υπουργός Οικονομικών σε ανακοίνωσή του, αναφέρει πως βεβαιώθηκε χθες, από τη Δ.Ο.Υ. Φ.Α.Ε. Αθηνών, ποσό ύψους 367.067.027,54 ευρώ για την έκτακτη εισφορά ύψους 90% με βάση την αύξηση του μικτού περιθωρίου κέρδους, στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας για την περίοδο Οκτωβρίου 2021 - Ιουνίου 2022. Το ποσό αυτό είναι καταβλητέο μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2022.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες βεβαιώνονται και τα υπολειπόμενα ποσά από τις υπόλοιπες Δ.Ο.Υ., ύψους 6.478.194,19 ευρώ. Έτσι, το συνολικό ύψος της έκτακτης εισφοράς της εν λόγω περιόδου ανέρχεται σε 373.545.221,73 ευρώ.

Επιπλέον, από τον Ιούλιο 2022 έως και το τέλος Νοεμβρίου 2022, έχει εισπραχθεί, μέσω του μηχανισμού παρακράτησης των υπερβαλλόντων εσόδων στο χρηματιστήριο ενέργειας, ποσό ύψους 2.568.412.721,83 ευρώ, εκ του οποίου ποσό ύψους 979.692.524,78 ευρώ αφορά παρακράτηση κερδών από τεχνολογίες φυσικού αερίου, λιγνίτη και υδροηλεκτρικού και ποσό ύψους 1.588.720.197,05 ευρώ από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.).

Με βάση τα ανωτέρω και εξαιρώντας τις Α.Π.Ε., έχουν παρακρατηθεί κέρδη συνολικού ύψους 1.353.237.746,51 ευρώ από τις εταιρίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Σταϊκούρας, «η Ελλάδα εμφανίζεται, με βάση έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανάλυση του Αμερικανικού οργανισμού taxfoundation και στοιχεία του ινστιτούτου Bruegel, ως μία από τις πρώτες χώρες των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν επιβάλει εισφορά ή/και παρακράτηση στα υπερβάλλοντα κέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, και μάλιστα με τον μεγαλύτερο συντελεστή. Και τα ποσά αυτά επιστρέφουν στους πολίτες μέσω των μέτρων στήριξης που υλοποιεί η Κυβέρνηση, με κοινωνικά δίκαιο τρόπο».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Skylakakis, ypourgeio Oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θ. Σκυλακάκης: Μικρά τα περιθώρια για νέες παροχές τη φετινή χρονιά

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως το 2023 είναι η χρονιά που θέλει η κυβέρνηση να πιάσει η χώρα την επενδυτική βαθμίδα, ενώ εκτίμησε επίσης πως αυτό το μήνα οι τιμές λιανικής στο ηλεκτρικό ρεύμα θα είναι χαμηλότερες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με μπόνους και κυρώσεις στο Δημόσιο η εξοικονόμηση ενέργειας κατά 10%

Κίνητρα και κυρώσεις ανακοινώθηκαν σήμερα για την επίτευξη του στόχου μείωσης κατά 10% της κατανάλωσης ενέργειας στο Δημόσιο. Τη Δευτέρα η έναρξη του προγράμματος Ηλέκτρα. Άμεσα μέτρα μείωσης της κατανάλωσης και για τους καταναλωτές.
staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για σημαντικές μειώσεις φόρων

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι θα υπάρξει κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, ενώ ανάλογα με τα περιθώρια θα εξεταστεί το ενδεχόμενο και για περαιτέρω μειώσεις.
staikouras, oikonomia, ypoyrgeio oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Πάνω από 10 δισ. για στήριξη ιδιωτών και επιχειρήσεων

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως ο νέος δημοσιονομικός χώρος θα εξαρτηθεί από τις νέες ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ στο β' τρίμηνο και τα έσοδα του προϋπολογισμού και τουρισμού.