ΓΔ: 1198.37 -0.16% Τζίρος: 70.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:09:09 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Σε λειτουργία η πλατφόρμα για τη συμβολαιακή γεωργία, μείωση του φόρου 50%

Τα δεδομένα των συμβάσεων που αφορούν πωλήσεις προϊόντων εντός του έτους 2022 υποβάλλονται μέχρι και 28/2/2023 και επιβεβαιώνονται ή απορρίπτονται από τους αγοραστές μέχρι και 31/3/2023.

Τέθηκε σε παραγωγική λειτουργία σήμερα η ψηφιακή εφαρμογή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) που δημιουργήθηκε ειδικά για την υποβολή στοιχείων συμβάσεων συμβολαιακής γεωργίας, με σκοπό τη μείωση του φόρου εισοδήματος, κατά 50%, για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ήδη από το φορολογικό έτος 2022.

Η εφαρμογή είναι προσβάσιμη από την ηλεκτρονική διεύθυνση myAADE//Εφαρμογές//Επιχειρήσεις//myBusinessSupport.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ εργάστηκαν από κοινού για τη δημιουργία μιας εφαρμογής εύχρηστης, απλής και φιλικής για τους χρήστες, αγρότες και λογιστές.

Με γνώμονα τη διευκόλυνση των δικαιούχων της απαλλαγής και τη χορήγηση επαρκούς χρόνου, τα δεδομένα των συμβάσεων (ποσότητα, τιμή κ.λπ.) που αφορούν πωλήσεις προϊόντων εντός του έτους 2022 υποβάλλονται μέχρι και τις 28/2/2023 και επιβεβαιώνονται ή απορρίπτονται από τους αγοραστές μέχρι και τις 31/3/2023.

Στις ίδιες ημερομηνίες υποβάλλονται και επιβεβαιώνονται, αντίστοιχα, και τα δεδομένα των συμβάσεων που συνάφθηκαν από 26/5/2022 (έναρξη ισχύος του ν.4935/2022) και έως 31/12/2022, από παραγωγούς για τη χορήγηση της μείωσης φόρου εισοδήματος κατά 30% από το επόμενο φορολογικό έτος.

Αυτό ορίζεται σε νέα απόφαση, η οποία τροποποιεί τη με αριθμ. 127754 ΕΞ 2022/9.9.2022 ΚΥΑ (Β΄ 4760), για τη χορήγηση της απαλλαγής από τον φόρο εισοδήματος των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, κατά 50%, υπό την προϋπόθεση πώλησης του 75% των προϊόντων τους σε συλλογικά αγροτικά σχήματα ή μέσω συμβάσεων συμβολαιακής γεωργίας.

Με την έναρξη της ειδικής εφαρμογής, υλοποιείται ένα από τα σημαντικότερα αναπτυξιακά μέτρα της κυβερνητικής πολιτικής για τη στήριξη και την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και αποδεικνύεται η συνέπεια και η σταθερότητα της Κυβέρνησης ως προς την εφαρμογή μέτρων για τη μεγέθυνση της οικονομίας και τη στήριξη της κοινωνίας.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

money, cash, euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λήγει σήμερα η προθεσμία για ρύθμιση ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών

Η υπαγωγή στη ρύθμιση συνεπάγεται σειρά ευεργετημάτων για τους οφειλέτες, όπως η αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών, η χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας, και η αναστολή λήψης αναγκαστικών μέτρων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι προτεραιότητες του υπ. Οικονομικών εν όψει της επενδυτικής βαθμίδας

Νέα ψηφιακά μέτρα, το χάσμα μεταξύ επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων και η αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων» αποτελούν μερικά από τα «καυτά» ζητήματα που έχει να διαχειριστεί το υπουργείο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξάμηνη παράταση για τις φορολογικές υποχρεώσεις των πυρόπληκτων

Με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών παρατείνονται οι προθεσμίες καταβολής και αναστέλλεται η είσπραξη των βεβαιωμένων οφειλών κατοίκων στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές για χρονικό διάστημα έξι μηνών.