ΓΔ: 1201.63 -1.47% Τζίρος: 38.44 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:55:32 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Oikonomia, Economy, Ellada, Greece
Φωτο: Shutterstock

Οικονομική πρωταθλήτρια το 2022 η Ελλάδα σύμφωνα με το Economist

Η Ελλάδα κατέγραψε μείωση του καθαρού δημοσίου χρέος κατά 16% το 2022, ενώ και το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει υπεραποδώσει έναντι των περισσότερων αγορών καθώς οι μετοχές έχουν σημειώσει άνοδο 0,8%.

Την καλύτερη επίδοση μεταξύ 34 χωρών, ως επί το πλείστον πλούσιων, είχε η Ελλάδα το 2022, σύμφωνα με ανάλυση του Economist. Η κατάταξη των χωρών έγινε με βάση τα στοιχεία πέντε οικονομικών δεικτών σχετικά με το ΑΕΠ, τον πληθωρισμό, το εύρος του πληθωρισμού, δηλαδή το ποσοστό των προϊόντων που αυξήθηκαν πάνω από 2%, την πορεία του χρηματιστηρίου και το δημόσιο χρέος.

Εκτός της Ελλάδας, υψηλές επιδόσεις είχαν και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία. Αντίθετα, χαμηλή επίδοση είχε η Γερμανία, η οποία κατατάχθηκε στην 30η θέση, ενώ στις τελευταίες θέσεις φιγουράρουν η Εσθονία και η Λετονία.

Το ΑΕΠ της Ελλάδας στο διάστημα από το δ' τρίμηνο του 2021 έως το γ' τρίμηνο του 2022 αυξήθηκε 2,2%, ενώ στην Ιταλία αυξήθηκε 1,8%, στην Ισπανία 1,5% και στη Γερμανία (1,3%). Αντίθετα, στην Εσθονία το ΑΕΠ μειώθηκε 3,1% στο ίδιο διάστημα.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 7,8% στην Ελλάδα το πρώτο 10μηνο του 2022 και το 82,4% των προϊόντων αυξήθηκαν πάνω από 2%. Στην Ιταλία, ο πληθωρισμός αυξήθηκε 10,8% αλλά το εύρος του ήταν 64,7%. Στη Γαλλία, οι αυξήσεις τιμών ήταν 5,6% και το εύρος τιμών 76,5%. Στη Γερμανία οι τιμές αυξήθηκαν 10% στο ίδιο διάστημα και το εύρος των αυξήσεων ήταν 88,2%, ενώ τον υψηλότερο πληθωρισμό είχε η Εσθονία (16,7% με εύρος 94,1%).

Οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας αυξήθηκαν 0,8% στο 11μηνο του 2022, ενώ στις περισσότερες χώρες καταγράφηκε πτώση των τιμών. Στα διεθνή χρηματιστήρια, οι μετοχές έκαναν βουτιά 15% στην ίδια περίοδο. Οι μετοχές τη Γερμανία και τη Νότια Κορέα μειώθηκαν σχεδόν 20% φέτος, ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με την πτώση που καταγράφηκε στις ΗΠΑ.

Πρωταθλήτρια ήταν η Ελλάδα στη μείωση του καθαρού δημόσιου χρέους, το οποίο εκτιμάται, όπως αναφέρει ο Economist, ότι μειώθηκε 16% ως ποσοστό του ΑΕΠ, ενώ σε άλλες χώρες σημείωσε μικρότερη μείωση ή αύξηση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Κοντόπουλος: Το ΧΑ βρίσκεται καθ' οδόν προς τις ανεπτυγμένες αγορές

Ο διευθύνων σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών τόνισε την ανάγκη να ενισχυθεί η παρουσίαση της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού χρηματιστηρίου διεθνώς, πριν ακόμη την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εμπιστεύονται τις ελληνικές μετοχές, διεθνείς επενδυτικοί οίκοι για το 2023

Η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα αποτελεί σημαντική παράμετρο και για την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου. Η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα θα συμβάλλει και στην αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου και την προσέλκυση νέων κεφαλαίων.