ΓΔ: 1442.21 -2.00% Τζίρος: 115.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
Φωτο: Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Η επανεκκίνηση των μεγάλων ναυπηγείων: Τα σχέδια Προκοπίου - Ξενοκώστα

Τα δύο μεγάλα ναυπηγεία της χώρας, Σκαραμαγκά και Ελευσίνας επαναλειτουργούν μέσα στο 2023, ύστερα από περιπέτειες πολλών ετών. Τι σχεδιάζουν οι νέοι ιδιοκτήτες, σε ποιες δραστηριότητες θα στραφούν.

Αποφασισμένοι να αναστήσουν μέσα στο 2023 τα δύο μεγάλα ναυπηγεία της χώρας, του Σκαραμαγκά και της Ελευσίνας φαίνονται οι επιχειρηματίες που ηγούνται πλέον αυτών. Τόσο ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου όσο και ο πρόεδρος και διευθύνοντας σύμβουλος της ONEX Πάνος Ξενοκώστας, λίγο πριν μπει το νέο έτος έχουν ήδη σηκώσει τα «μανίκια» και ετοιμάζονται να επαναλειτουργήσουν τα ναυπηγεία. 

Μετά από χρόνια παρακμής και την ώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία δείχνει πόσο αναγκαίο είναι να αλλάξει ο ενεργειακός χάρτης της Ευρώπης, τα ελληνικά ναυπηγεία καλούνται να παίξουν σημαντικό γεωστρατηγικό ρόλο σε όλη την Αν. Μεσόγειο.

Τους πρώτους μήνες του καινούργιου χρόνου θα γίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, η μεταβίβαση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά από τον Ειδικό Διαχειριστή στον εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου, καθώς στις αρχές Δεκεμβρίου ξεμπλόκαρε και επίσημα η μεταβίβαση τους στην εταιρεία «Milina Enterprises Company Limited» έναντι του ποσού των 37.316.041 ευρώ, καθώς η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας δημοσίευσε τις υπ΄ αριθμ. 2375 και 2376/2022 αποφάσεις με τις οποίες έκρινε ότι είναι αναρμόδιο το ΣτΕ να επιλύσει τη διένεξη που έχει ανακύψει μεταξύ του Δήμου Χαϊδαρίου και της «ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ Α.Ε.» (ΕΤΑΔ Α.Ε.) και αρμόδια είναι τα πολιτικά δικαστήρια.

Το θέμα των χρεών προς τους εργαζόμενους έχει τακτοποιηθεί με την ψήφιση της τροπολογίας στη Βουλή, οπότε αυτό που μένει είναι πλέον ο επενδυτής να μπει στο ναυπηγείο. 

Ένα από τα μεγάλα ατού των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά είναι το απόλυτα εξειδικευμένο προσωπικό του, που και όσο λειτουργούσε το ναυπηγείο σε ειδικό καθεστώς δούλευε πάνω σε πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.

Από την πλευρά του κ. Γ. Προκοπίου, σύμφωνα με πληροφορίες είναι διατεθειμένοι να «ρίξουν» στο ναυπηγείο 200 - 300 εκατ. ευρώ, ώστε να το εκσυγχρονίσουν και να μπορεί να ανταποκριθεί στα μεγαλόπνοα σχέδια του νέου ιδιοκτήτη του.

Ο Γιώργος Προκοπίου είναι ένας από τους μεγαλύτερους και ισχυρότερους πλοιοκτήτες παγκοσμίως και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις που παρατηρούνται στον ενεργειακό τομέα. Σημειώνεται παράλληλα ότι στην περιοχή των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, σύμφωνα με νόμο που ψηφίστηκε και ορίζει τις χρήσεις, επιτρέπεται η ανάπτυξη σταθμού FSRU. Οι επενδύσεις θα προχωρήσουν με τη διαδικασία της ταχείας αδειοδότησης (fast track).

Στο συγκεκριμένο ναυπηγείο θα κατασκευάζονται και θα συντηρούνται σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού, ενώ θα γίνεται επίσης συντήρηση, μετασκευή και ναυπήγηση γιοτ. Τα ναυπηγεία διαθέτουν δύο μόνιμες δεξαμενές 500 και 250 χιλιάδων τόνων, καθώς και τρεις μικρότερες πλωτές δεξαμενές (72 χιλιάδες, 60 χιλιάδες και 36 χιλιάδες τόνοι). Όπως και κεκλιμένη ναυπηγική κλίνη για την καθέλκυση πλοίων ή τμημάτων αυτών.

Επίσης μέσα στα σχέδιά του είναι η κατασκευή μιας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από LNG, ενώ ο ίδιος έχει LNG Carriers. 

Ωστόσο, οι δραστηριότητες των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά δεν θα είναι μόνο εμπορικές, καθώς η Naval Group τα έχει επιλέξει ως συνεργάτη για την κατασκευή τριών κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού σε περίπτωση που η γαλλική εταιρεία πάρει το πρόγραμμα. 

Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά είναι αυτά που έφτιαξαν τα υποβρύχια 214 του Πολεμικού Ναυτικού, που αποτελούν ένα υπερόπλο της χώρας στη θάλασσα. 

Η «ανάσταση» των Ναυπηγείων Ελευσίνας

Το 2022 για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας ήταν ιδιαίτερα παραγωγικό, καθώς μετά από χρόνια απραξίας και ενώ όλοι έβαζαν στοίχημα ότι το τέλος τους ήταν πολύ κοντά, ήρθε η ONEX του Πάνου Ξενοκώστα να αποδείξει ότι όλα μπορούν να γίνουν. 

Έτσι μετά από ένα αγώνα δρόμου τα Ναυπηγεία έχουν μπει στην τελική ευθεία για την επαναλειτουργία τους. Το σχέδιο εξυγίανσής τους έχει κατατεθεί στο αρμόδιο δικαστήριο η απόφαση του οποίου και αναμένεται την άνοιξη, το πρώτο εμπορικό πλοίο το φορτηγό supramax Star Cleo της εταιρείας Star Bulk, χωρητικότητας 56.582 dwt, ναυπηγήσεως του 2013, έχει μπει ήδη  για επισκευή μετά από πολλά χρόνια και οι εργαζόμενοι μετά από χρόνια έλαβαν ένα μισθό και δώρο Χριστουγέννων από την ONEX Shipyards.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και CEO της ONEX Πάνο Ξενοκώστα, το καλοκαίρι του 2023 τα ναυπηγεία θα επαναλειτουργήσουν.

Στόχος πλέον της ONEX είναι τα Ναυπηγεία Ελευσίνας στο εμπορικό κομμάτι τους, να μπορούν να επισκευάζουν μέχρι και 200 πλοία όλων των τύπων τον χρόνο με ιδιαίτερη εστίαση στα ενεργειακά πλοία (μεταφοράς LNG), καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αναδείξει τις αδυναμίες που υπάρχουν στην ενεργειακή ασφάλεια, ανεξαρτησία και τροφοδοσία της περιοχής αλλά και της Ευρώπης. 

Παράλληλα, ένα άλλο πολύ σημαντικό κομμάτι στο οποίο θέλουν να δραστηριοποιηθούν είναι το κομμάτι των των υπεράκτιων αιολικών, κατασκευάζοντας πλατφόρμες. Πρόκειται για έργο μεγάλης κλίμακας, καθώς η χώρα θέλει να αναπτύξει ισχύ 2 γιγαβάτ έως το 2030. 

Στο πλευρό της ONEX στα σχέδια αναβίωσης των ναυπηγείων είναι η Αμερικανική Αναπτυξιακή Τράπεζα DFC, η οποία και στηρίζει την εταιρεία με 102 εκατ. δολάρια, ενώ η αυτοχρηματοδότηση του ομίλου φτάνει τα 70 εκατ. ευρώ. 

Σημαντικός είναι και ο ρόλος που αναμένεται να παίξουν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας στον αμυντικό τομέα της χώρας καθώς πριν μερικές ημέρες υπεγράφη συμφωνία για τη δημιουργία γραμμής κατασκευής και συντήρησης κορβετών με σημαντικά οφέλη για την εθνική οικονομία και άμυνα μεταξύ της ONEX και του ιταλικού κολοσσού της Fincantieri.

Η ιταλική Fincantieri είναι μία από τις δύο εταιρείες που διεκδικούν το πρόγραμμα των κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού μαζί με τη γαλλική Naval Group.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Elefsina-Shipyards-Naypigeia
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Θα γίνουν... έξυπνα τα Ναυπηγεία Ελευσίνας με τρεις σημαντικές συνεργασίες

Cisco, Amazon και δίκτυο 5G από την Cosmote, αλλά ακόμη και drones για μεταφορά υλικών θα αλλάξουν την εικόνα των ναυπηγείων. Λύνονται και τα τελευταία διαδικαστικά θέματα για να περάσουν στον Προκοπίου τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.
elefsina_naypigeio
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Ανοίγει ο δρόμος για τη διάσωση, τι λέει το σ/ν

Ο υπουργός Ανάπτυξης θα υπογράψει για την αναδιάρθρωση όλων των χρεών σε φορείς του Δημοσίου, ενώ τα χρέη προς το Πολεμικό Ναυτικό, ύψους 142,3 εκατ. ευρώ, προβλέπεται να εξοφληθούν σε 30 χρόνια.
Naypigeia-Skaramaga-Prokopiou-Varvitsiotis
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε νέα ρότα τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Επενδύσεις και διεθνείς συνεργασίες

Μπήκαν ήδη από τον Φεβρουάριο 11 πλοία για επισκευές. Αναβαθμίζονται οι υποδομές των ναυπηγείων. Προσφορά για την αναβάθμιση των φρεγατών ΜΕΚΟ. Συνεργασία με τη γερμανική ThyssenKrupp Marine Systems.
businessdaily-Naypigeia-Elefsinas-ONEX
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Την αναβάθμιση των φρεγατών ΜΕΚΟ «χτυπούν» τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Έχει κατατεθεί προσφορά για το πρόγραμμα, όπως αποκάλυψε ο Πάνος Ξενοκώστας. Έντονη κινητικότητα στις δεξαμενές των ναυπηγείων με την είσοδο του 76ου πλοίου. Τον Μάιο η σύμβαση με την Attica Group.