ΓΔ: 1217.75 1.48% Τζίρος: 81.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Elefsina-Shipyards-Naypigeia
Φωτο: ONEX

Θα γίνουν... έξυπνα τα Ναυπηγεία Ελευσίνας με τρεις σημαντικές συνεργασίες

Cisco, Amazon και δίκτυο 5G από την Cosmote, αλλά ακόμη και drones για μεταφορά υλικών θα αλλάξουν την εικόνα των ναυπηγείων. Λύνονται και τα τελευταία διαδικαστικά θέματα για να περάσουν στον Προκοπίου τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Η «άνοιξη» των ελληνικών ναυπηγείων πλησιάζει, καθώς αναμένεται να φανούν τα αποτελέσματα του σχεδίου εξυγίανσης της ONEX για τα ναυπηγεία Ελευσίνας και της διαχείρισης του εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ).

Όσον αφορά τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, στην τελική ευθεία έχει εισέλθει η εξυγίανσή τους. Στις 15 Φεβρουαρίου αναμένεται η επικύρωση της συμφωνίας από το αρμόδιο δικαστήριο και στόχος είναι το Ναυπηγείο να λειτουργεί πλήρως από το καλοκαίρι. Μάλιστα, ήδη σε αυτό ολοκληρώθηκαν οι επισκευαστικές εργασίες στο πρώτο εμπορικό πλοίο του εφοπλιστή Π. Παππά της Star Bulk.

Τώρα, όμως, η ONEX ετοιμάζει μια ακόμα καινοτομία, καθώς σκοπεύει να τα μετατρέψει στο πρώτο «έξυπνο» ναυπηγείο, στο πλαίσιο των επενδύσεων 170 εκατ. ευρώ που προγραμματίζει ο Π. Ξενοκώστας πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ONEX.

Όπως είπε ο ίδιος πρόσφατα, στα Ναυπηγεία Ελευσίνας έχει σκοπό να καινοτομήσει και, σε συνεργασία με αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η CISCO και η Amazon, αλλά και με τη συμβολή της Cosmote, το ναυπηγείο θα διαθέτει συνδέσεις 5G και όλες οι διασυνδέσεις θα «πέφτουν» σε ένα κεντρικό αυτοματοποιημένο σύστημα.

Στο σχέδιο για το 5G ο Π. Ξενοκώστας τόνισε ότι αυτό θα διασφαλίσει εκτός των άλλων και την αύξηση των θέσεων εργασίας. Μια ακόμα τεχνολογία που θα χρησιμοποιήσει η ONEX στα ναυπηγεία είναι η χρήση drones, ώστε με αυτά να μπορεί να μεταφέρει γρήγορα μικρά υλικά από τις αποθήκες στα πλοία που θα επισκευάζονται. 

Όπως είχε σημειώσει ο ίδιος, τα πλάνα της ONEX για τα Ναυπηγεία είναι να μπορούν να επισκευάζουν μέχρι και 200 πλοία όλων των τύπων τον χρόνο με ιδιαίτερη εστίαση στα ενεργειακά πλοία (μεταφοράς LNG)

Παράλληλα, ένα άλλο πολύ σημαντικό κομμάτι στο οποίο θέλουν να δραστηριοποιηθούν είναι το κομμάτι των υπεράκτιων αιολικών, κατασκευάζοντας τις πλατφόρμες. Πρόκειται για έργο μεγάλης κλίμακας, καθώς η χώρα θέλει να αναπτύξει ισχύ 2 GW έως το 2030.

Τα σχέδια αυτά συνδέονται και με την ίδρυση της Ένωσης Ελληνικών Ναυπηγείων, στην οποία και προχωρά η ONEX, και για την οποία απευθύνει ταυτόχρονα κάλεσμα συμμετοχής στις στρατηγικής σημασίας -τόσο για την οικονομία, όσο και για την ασφάλεια της Χώρας- ναυπηγικές μονάδες και ναυπηγοεπισκευαστικές επιχειρήσεις. 

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Όσον αφορά τα μεγαλύτερα ναυπηγεία της χώρας, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, πέρασαν στη διαχείριση του εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου και μέχρι τέλος του μήνα θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες ενώ αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Η εκκαθάριση και εξόφληση των εργαζομένων από την ειδική διαχείριση της διαφοράς του 35% για το μήνα Ιανουάριο καθώς και για την άδεια και το επίδομα αδείας 2023 ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες.

Σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή, εξάλλου, νομοθετική ρύθμιση για προσωρινό καθεστώς απασχόλησης των εργαζομένων στο Πολεμικό Ναυτικό. Θα προβλέπει ότι οι εργαζόμενοι θα συμβληθούν με το ΠΝ με μηνιαίες ή διμηνιαίες συμβάσεις εργασίας που θα φτάνουν με ανανεώσεις μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Με την ψήφιση από τη Βουλή της ρύθμισης, οι ατομικές συμβάσεις που θα υπογραφούν με το Πολεμικό Ναυτικό θα έχουν αναδρομική ισχύ από 1ης Φεβρουαρίου. 

Από την πλευρά των εργαζομένων στόχος τους είναι, μέχρι 30 Ιουνίου, που θα τελειώσει το πρόγραμμα του ΠΝ, να προσληφθούν όλοι από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η επανεκκίνηση των μεγάλων ναυπηγείων: Τα σχέδια Προκοπίου - Ξενοκώστα

Τα δύο μεγάλα ναυπηγεία της χώρας, Σκαραμαγκά και Ελευσίνας επαναλειτουργούν μέσα στο 2023, ύστερα από περιπέτειες πολλών ετών. Τι σχεδιάζουν οι νέοι ιδιοκτήτες, σε ποιες δραστηριότητες θα στραφούν.
Elefsina-Naypigeia-Shipyards
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ανοίγουν πάλι τα Ναυπηγεία Ελευσίνας από το καλοκαίρι του 2023

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΝΕΧ τόνισε ότι θα δοθεί έμφαση στα πλοία LNG και ξεκαθάρισε ότι τα ναυπηγεία δεν εξαρτώνται από την ανάληψη του προγράμματος των κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού.
elefsina_naypigeio
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ξεμπλοκάρει με εντολή του πρωθυπουργού η εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας

Νομοθετική ρύθμιση εντός 15θημέρου, ώστε να ξεπεραστούν τυπικά εμπόδια και να κατατεθεί στο δικαστήριο το σχέδιο εξυγίανσης από την ONEX. Νέα δεδομένα για την αμυντική βιομηχανία μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
elefsina_naypigeio
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Στον αέρα η εξυγίανση, δεν υπογράφει το υπ. Άμυνας

Αναρμόδιο να εγκρίνει το σχέδιο εξυγίανσης δηλώνει το υπουργείο Άμυνας και μεταθέτει την ευθύνη στο υπουργείο Οικονομικών, δημιουργώντας έντονη αβεβαιότητα για την τύχη του σχεδίου διάσωσης.
elefsina_naypigeio
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Προχωρά η συνεργασία Onex - Fincantieri για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Οι δύο πλευρές εξετάζουν κοινά έργα ναυπήγησης και επισκευής πλοίων για την ελληνική και διεθνή αγορά. Μεγάλο μέρος των εργασιών θα πραγματοποιείται στα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Διερεύνηση συνεργασιών με ελληνικές εταιρείες.