ΓΔ: 1217.86 0.73% Τζίρος: 85.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

«Πυρετός» στις μεταβιβάσεις ακινήτων με 1.000 δηλώσεις καθημερινά

Περισσότερες από 212.000 δηλώσεις μεταβιβάσεων ακινήτων έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά από την αρχή του έτους, ενώ για το 2023 το υπ. Οικονομικών περιμένει αύξηση εσόδων από μεταβιβάσεις κατά 40%.

Αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων παρά την ενεργειακή κρίση, με σημαντική αύξηση στις μεταβιβάσεις καταγράφουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, σύμφωνα με τα οποία από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί περισσότερες από 212.000 ηλεκτρονικές δηλώσεις για αγοραπωλησίες ακινήτων, γονικές παροχές και δωρεές. Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά αυξημένα κατά 40% έσοδα από τους φόρους μεταβίβασης το 2023.

Μετά την εκτίναξη κατά 90,6% στις γονικές παροχές, 44,5% στις δωρεές και 40,1% στις αγοραπωλησίες ακινήτων το 2021, το ράλι συνεχίζεται και φέτος, καθώς στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ έχουν υποβληθεί 136.329 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, 50.505 δηλώσεις γονικών παροχών και 25.542 δηλώσεις δωρεών. Σε καθημερινή βάση, οι συμβολαιογράφοι υποβάλλουν περίπου 1.000 ηλεκτρονικές δηλώσεις, ενώ αν ληφθούν υπόψη και οι χειρόγραφες δηλώσεις στις εφορίες ο αριθμός ανεβαίνει ακόμα περισσότερο.

Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, η άνοδος των δωρεών και των γονικών παροχών αποδίδεται κυρίως στην αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 800.000 ευρώ στην ακίνητη και κινητή περιουσία (αυτοκίνητα, σκάφη, μετοχές, ομόλογα, χρήματα) για τους συγγενείς πρώτης κατηγορίας δηλαδή συζύγους, πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, παιδιά, εγγόνια και γονείς.  

Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι οι μεταβιβάσεις ακινήτων θα παραμείνουν σε ανοδική τροχιά και το 2023. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση των εισπράξεων από μεταβιβάσεις ακινήτων κατά 40% με τα έσοδα να φθάνουν τα 489 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα οι εισπράξεις από τον φόρο στις αγοραπωλησίες ακινήτων (κατοικίες, επαγγελματικά ακίνητα) αναμένεται να διαμορφωθούν στα 369 εκατ. ευρώ και από τις πωλήσεις οικοπέδων και αγροτεμαχίων στα 119 εκατ. ευρώ. Από  τις κληρονομιές το 2023 τα έσοδα προβλέπεται να φθάσουν τα 177 εκατ. ευρώ και από τις γονικές παροχές και τις δωρεές τα 45 εκατ. ευρώ δηλαδή συνολικά τα 222 εκατ. ευρώ.

Ώθηση στην αγορά ακινήτων δίνουν οι κυβερνητικές παρεμβάσεις στη φορολογία με αναστολές και επέκταση των έξτρα εκπτώσεων. Πρόκειται για:

  • Την αναστολή επιβολής ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα, για δύο ακόμη χρόνια και συγκεκριμένα έως το τέλος του 2024.  Με αίτηση του κατασκευαστή οικοδομών αναστέλλεται υποχρεωτικά μέχρι τις 31.12.2024 η εφαρμογή του ΦΠΑ στα ακίνητα και επιβάλλεται φόρος μεταβίβασης ακινήτων. Η αναστολή αφορά το σύνολο των αδιάθετων ακινήτων του κατασκευαστή. Αναστολές που χορηγήθηκαν με ισχύ έως τις 31.12.2022 παρατείνονται έως τις 31.12.2024.
  • Το «πάγωμα» της επιβολής φόρου υπεραξίας με συντελεστή 15% τις αγοραπωλησίες ακινήτων μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2024.
  • Τη διατήρηση μέχρι τα τέλη του 2024 της έκπτωσης φόρου κατά 40% για τις δαπάνες που καταβάλλουν οι πολίτες για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων τους. Σημειώνεται ότι η έκπτωση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων παρέχεται για δαπάνες αναβάθμισης κτιρίων που πραγματοποιούνται μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2024, αντί της προβλεπόμενης ημερομηνίας της 31ης Δεκεμβρίου 2022, κατανεμημένη ισόποσα σε περίοδο τεσσάρων φορολογικών ετών και για ανώτατο ύψος δαπανών έως 16.000 ευρώ.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

airbnb-akinita-tourismos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι αλλάζει στο κυνήγι κρυφών εισοδημάτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις

Νέο μνημόνιο συνεργασίας με τις μεγάλες πλατφόρμες υπογράφει η ΑΑΔΕ για καλύτερες διασταυρώσεις στοιχείων, ενώ θα αποβάλλονται αυτόματα όσοι φοροδιαφεύγουν. Προσυμπληρωμένο το έντυπο Ε2 για εισοδήματα από ακίνητα.
logistes, forologia, epixeiriseis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτρονικά η φορολογική ενημερότητα και σε όσους χρωστούν στην εφορία

Οι φορολογούμενοι με χρέη θα υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση για ενημερότητα και θα την λαμβάνουν πολύ γρήγορα. Η εφορία θα προχωρά σε παρακράτηση από τα τιμήματα πώλησης ακινήτων ή τα χρήματα που εισπράττει ο οφειλέτης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όλες οι αλλαγές στο έντυπο Ε9, με νέα προθεσμία οι διορθώσεις

Πρόσθετα στοιχεία για πολλές κατηγορίες ακινήτων καλούνται να συμπληρώσουν οι ιδιοκτήτες στο έντυπο Ε9. Παρατείνεται ως τις 30 Ιουνίου η προθεσμία για διορθώσεις και ως τις 29 Φεβρουαρίου 2024 για πληρωμή του ΕΝΦΙΑ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δηλώσεις φόρου κληρονομιάς με λίγα κλικ χωρίς ταλαιπωρία στην εφορία

Τη νέα δυνατότητα της πλατφόρμας myProperty παρουσιάζει αύριο στους συμβολαιογράφους ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλής. Σε πρώτη φάση θα διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά οι αρχικές δηλώσεις σε εννέα βήματα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται η αυτόματη συμπλήρωση του Ε9 από ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ

Τα στοιχεία των μεταβολών στην ακίνητη περιουσία θα αντλούνται αυτόματα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty. Ποιες άλλες ψηφιακές υπηρεσίες προγραμματίζει να ενεργοποιήσει η ΑΑΔΕ.