ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Άλμα 19% στις εξαγωγές τροφίμων το 2022, ανέβηκαν στα 5,8 δισ. στο 9μηνο

Ενώ η αξία εξαγωγών χωρίς τα πετρελαιοειδή αυξήθηκε κατά 13,4%, η αύξηση στα τρόφιμα ήταν της τάξεως του 19,1%. Στις δύο πρώτες θέσεις βρίσκονται τα τυριά χάρη στη φέτα και τα ψάρια.

Οι εξαιρετικές επιδόσεις που παρουσίασαν οι ελληνικές εξαγωγές στη διάρκεια του δεκάμηνου Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2022 –ξεπέρασαν τα 45 δισ. ευρώ- δεν οφείλονται μόνο στην πληθωριστική αύξηση των πωλήσεων τους, αλλά και στην αύξηση του όγκου των πωληθέντων προϊόντων. Σε χαμηλότερο βέβαια ποσοστό, ωστόσο όμως ο όγκος των πωλήσεων παρουσίασε σημαντική αύξηση. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι, ενώ η αξία των πωλήσεων χωρίς τα πετρελαιοειδή αυξήθηκε κατά 13,4%, η αύξηση των πωλήσεων των τροφίμων ήταν κατά 19,1%.

Τα τρόφιμα δηλαδή βελτίωσαν την θέση τους στη σύνθεση των ελληνικών εξαγωγών. Κι ένα μέρος αυτής της αύξησης οφείλεται στην αύξηση του όγκου των πωληθέντων προϊόντων. Πάντως φαίνεται να παρατηρείται μία τάση αντίστοιχη με αυτή των πρώτων χρόνων της προηγούμενης δεκαετίας, όταν η ύφεση άρχισε να σαρώνει την ελληνική αγορά και οι ελληνικές επιχειρήσεις «συνωθούνταν» στα «σύνορα» της χώρας για να εξάγουν τα προϊόντα τους και να περιορίσουν, κατά το δυνατόν, τις συνέπειες της κρίσης. Κάτι παρόμοιο εκτιμάται ότι παρατηρείται και τώρα.

Στην κατηγορία των τροφίμων, με βάση τα στοιχεία Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, η αξία των εξαγωγών ανήλθε στα 5,793 δισ. ευρώ (περιλαμβανομένης της κατηγορίας «λίπη – έλαια»). Σ' αυτή την ενοποιημένη κατηγορία, η αξία των πωλήσεων οκτώ υποκατηγοριών τροφίμων αντιστοιχεί συνολικά σε 2,017 δισ. ευρώ, ποσοστό μεγαλύτερο του 30%, ενώ δύο από αυτές ανήκουν στην πρώτη δεκάδα των 100 σημαντικότερων εξαγόμενων προϊόντων στον κόσμο, έστω κι αν έχασαν από μία θέση το καθένα στο εννεάμηνο.

Από τα οκτώ αυτά σημαντικότερα προϊόντα, μόνο δύο κατέγραψαν ελαφρά μείωση του όγκου των πωλήσεων, αν και παράλληλα είχαν αύξηση της αξίας τους. Αναλυτικότερα, τις υψηλότερες εξαγωγικές επιδόσεις από την κατηγορία των τροφίμων στο διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2022 κατέγραψαν τα τυριά, με προεξάρχουσα φυσικά τη φέτα, της οποίας εξάγεται το 65% της παραγωγής, κι είναι αμφίβολο αν με αυτή την εξαγωγική ζήτηση θα είναι δυνατή η αποκλιμάκωση των τιμών της πρώτης ύλης, που κινείται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Πάντως στο υπό εξέταση διάστημα η αξία των εξαγωγών της υποκατηγορίας των τυριών ανήλθε στα 603 εκατ. ευρώ έναντι 479,2 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2021, ενώ οι εξαχθείσες ποσότητες ανήλθαν στους 89,414 χιλιάδες τόνους έναντι 89,104 το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Βέβαια η ταχύτερη αύξηση άλλων κατηγοριών έριξε τα τυριά από τέταρτη στην πέμπτη θέση. Στην πρώτη δεκάδα των εξαχθέντων προϊόντων και στη δεύτερη θέση της κατηγορίας των τροφίμων βρίσκονται τα ψάρια, ένας κλάδος που το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής του εξάγεται.

Έτσι στο διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου η αξία των εξαγωγών των ψαριών ανήλθε στα 562,4 εκατ. ευρώ έναντι 452,4 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2021, ενώ οι εξαχθείσες ποσότητες ανήλθαν στους 99,164 χιλιάδες τόνους έναντι 92,409 στο εννεάμηνο του 2021. Ωστόσο στην κατάταξη των «100» έχασαν μία θέση και από την πέμπτη βρέθηκαν στην έκτη θέση.

Εν συνεχεία ακολουθεί το παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο βρίσκεται στην 13η θέση μεταξύ των 100 σημαντικότερων προϊόντων και η αξία των εξαγωγών του ανήλθε στο προαναφερόμενο διάστημα στα 399,5 εκατ. ευρώ, έναντι 409,7 εκατ. ευρώ το 2021, σημειώνοντας μικρή πτώση στην αξία, αλλά και στους όγκους των πωλήσεων, οι οποίοι από 115,233 χιλιάδες τόνους πέρυσι έπεσαν στους 91,386 χιλιάδες τόνους εφέτος. Πιθανόν πρόκειται για συγκυριακό φαινόμενο που έχει σχέση με την αυξημένη παραγωγή των ανταγωνιστριών χωρών.

Στην επόμενη θέση των εξαγόμενων τροφίμων και 24η μεταξύ των 100 βρίσκεται το γιαούρτι, ένα προϊόν που αποτελεί το success story της διεθνούς αγοράς των γαλακτοκομικών προϊόντων και οι ελληνικές εταιρείες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν κατά το δυνατόν, με την ελληνικότητα της παραγωγής, τη διεθνή τάση. Στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου η αξία των εξαγωγών γιαουρτιού ανήλθαν στα 201 εκατ. ευρώ έναντι 178,4 το 2021 και οι εξαχθείσες ποσότητες εμφάνισαν ελαφρά μείωση, από 91,512 χιλιάδες τόνους το 2021 έπεσαν στους 89,715 χιλιάδες τόνους.

Οι τέσσερις προαναφερόμενες κατηγορίες ανήκουν στις 24 με τις υψηλότερες επιδόσεις, ενώ τα τέσσερα επόμενα προϊόντα ειδών διατροφής κατατάσσονται μεταξύ των 30 με τις χαμηλότερες επιδόσεις μεταξύ των 100. Πρόκειται για το κρασί, τα νερά και τα αναψυκτικά, τα γλυκά του κουταλιού, τις μαρμελάδες και τα ζυμαρικά. Ενδιαφέρουσα εμφανίζεται η επίδοση που έχουν τα κρασιά (περιλαμβάνεται και ο μούστος) εφέτος, δεδομένου ότι λόγω της μείωση της κατανάλωσης οι εταιρείες παραγωγής τους πιέζονται αρκετά στα ράφια των σούπερ μάρκετ κι ένα μεγάλο μέρος των πωλήσεων τους γίνεται με προσφορά.

Έτσι στο εννεάμηνο εφέτος η αξία των εξαγωγών τους ανήλθε στα 74,2 εκατ. ευρώ έναντι 60,9 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2021, ενώ οι εξαχθείσες ποσότητες διαμορφώθηκαν στους 23,406 χιλιάδες τόνους, έναντι 19,122 το 2021 και καταλαμβάνουν την 71η θέση. Ακολουθούν τα νερά και τα αναψυκτικά στην 82η θέση με 63,7 εκατ. ευρώ εφέτος, έναντι 41,3 εκατ. ευρώ πέρυσι και με εξαχθείσες ποσότητες 78,151 χιλιάδες τόνους έναντι 55,373 στο αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Τα γλυκά του κουταλιού κι οι μαρμελάδες στην 86η θέση της κατάταξης είχαν πωλήσεις 59,6 εκατ. ευρώ και εξήγαγαν ποσότητες ύψους 41,249 χιλιάδες τόνους και τα ζυμαρικά στην 93η θέση πραγματοποίησαν στο εννεάμηνο εξαγωγές αξίας 53,9 εκατ. ευρώ και ποσότητες 53,952 χιλιάδων τόνων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπό πίεση οι ελληνικές εξαγωγές, ανθεκτικός ο τομέας των τροφίμων

Απώλειες εξαγωγών 5 δισ. το 2023, πτώση και τον Ιανουάριο. Διασώζεται ο τομέας των τροφίμων με αύξηση 9,5%. Συγκρατημένα αισιόδοξος για θετικό πρόσημο φέτος δηλώνει στο BD ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Συμεών Διαμαντίδης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατάρρευση στις εξαγωγές ελαιολάδου, δεν δίνουν πρώτη ύλη οι παραγωγοί

Το μπραντεφέρ των παραγωγών με τυποποιητές και Ιταλούς εισαγωγές έχει «παγώσει» την αγορά. Οι παραγωγοί ζητούν τιμές 13 - 15 ευρώ και δεν βρίσκουν αγοραστές. Απειλή στην παραγωγή από τις υψηλές θερμοκρασίες.
feta-galaktokomika
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκιά στο success story της ελληνικής φέτας: Γιατί μειώνονται οι εξαγωγές

Κατά 3,5% υποχώρησαν το 2023 οι εξαγωγές φέτας στην Ευρώπη εξαιτίας της αύξησης των τιμών και του ανταγωνισμού από το λευκό τυρί από αγελαδινό γάλα. Πώς επηρεάζουν οι καταστροφές στη Θεσσαλία.