ΓΔ: 1357.3 -2.40% Τζίρος: 150.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Oikonomia, Economy, Ellada, Greece
Φωτο: Shutterstock

Σοβαρή επιβράδυνση στην Ελλάδα το 2023: Τι εκτιμούν οργανισμοί και οίκοι

Η αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να υποχωρήσει σοβαρά τον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με τις προβλέψεις των διεθνών αναλυτών. Το πιθανότερο σενάριο, πάντως, λέει ότι η Ελλάδα θα αποφύγει την ύφεση.

Σύννεφα στον ορίζοντα της ελληνικής οικονομίας για το 2023 με επιβράδυνση της ανάπτυξης, ή ακόμα και «κύλισμα» στην ύφεση προβλέπουν οι διεθνείς οργανισμοί και ξένοι οίκοι υπό την επήρεια της πληθωριστικής κρίσης, της υποχώρησης της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας και του κλίματος αβεβαιότητας στις διεθνείς αγορές.  

Ωστόσο οι περισσότεροι εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα πάει «κόντρα στο ρεύμα» της ύφεσης στην ευρωζώνη και μαζί με μια μικρή ομάδα χωρών θα καταφέρει να κρατηθεί σε αναπτυξιακή τροχιά.

Αναλυτικότερα οι προβλέψεις για τη πορεία της οικονομίας το επόμενο έτος έχουν ως εξής:   

Κομισιόν: Αναμένει διατήρηση της ανάπτυξης αλλά κατεβάζει τη ταχύτητα στο 1% από 6% φέτος. Βασική απειλή αποτελεί ο πληθωρισμός που αναμένεται σε μέσα επίπεδα να τρέξει με 6% και να κινηθεί με τους υψηλούς ρυθμούς το πρώτο εξάμηνο του έτους.

ΔΝΤ: Προβλέπει επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 1,8% από 5,2% φέτος επισημαίνοντας ότι υπάρχουν μεγάλα ρίσκα λόγω της έντασης και της διάρκειας της ενεργειακής κρίσης και των πιθανοτήτων για υποχώρηση του ρυθμού μεγέθυνσης του παγκόσμιου ΑΕΠ κάτω από το 2%.

ΟΟΣΑ: Αναμένει υποχώρηση της ανάπτυξης στο 1,6% από 6,7% φέτος, εκτίμηση που βρίσκεται πολύ κοντά με αυτή της ελληνικής κυβέρνησης ενώ στο μέτωπο του πληθωρισμού προβλέπει εξασθένηση του ρυθμού αύξησης στην περιοχή του 4,3% από 9,7% φέτος. Ωστόσο χτυπά καμπανάκι για συνέχιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια που θα επιφέρουν ισχυρά πλήγματα στη κατανάλωση και την παραγωγή και θα ασκήσουν έντονες πιέσεις στο δημοσιονομικό πεδίο.

Fitch: Εκτιμά ότι θα υπάρξει υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 0,2% το 2023 και ότι η οικονομία θα παραμείνει στάσιμη στο πρώτο εξάμηνο. 

Deutsche Bank: Κάνει λόγο για οριακή ανάπτυξη 0,3% από 6,4% φέτος, αλλά επισημαίνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο ευρωπαϊκό γκρουπ των χωρών που θα αποφύγουν την ύφεση, όπως είναι η Ιρλανδία (+1,5%), η Ολλανδία (+0,5%)  και η Πορτογαλία (+0,1%). Σύμφωνα με τη γερμανική τράπεζα, ο πληθωρισμός θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα στο 7,5% έναντι 9,4% φέτος.

JP Morgan: Τοποθετεί τον ρυθμό ανάπτυξης στο 1% και τον πληθωρισμό στο 6%, ενώ για τα δημοσιονομικά προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα ξεπεράσει το 1% του ΑΕΠ έναντι ελλείμματος 1,8% του ΑΕΠ φέτος.

UBS: Χαμηλώνει τον πήχη της ανάπτυξης στο 2,5% για το 2023, αλλά αναβαθμίζει στο 6,4% από 5,7% την εκτίμησή της φέτος. Για την παγκόσμια οικονομία προβλέπει ότι θα βρεθεί σε ύφεση.

HSBC: Υποβαθμίζει την μεγέθυνση του ΑΕΠ στο 2%, ενώ αναμένει ανάπτυξη 1,7% το 2024 λόγω της στήριξης από το Ταμείο Ανάκαμψης από το οποίο η Ελλάδα μπορεί να πάρει 31 δισ. μέχρι το 2026. Σημειώνει ότι ο βασικός καθοδικός κίνδυνος για την ανάπτυξη συνδέεται με την ενεργειακή κρίση. Διατηρεί τη πρόβλεψη για ανάπτυξη κατά 6,5% φέτος.

Μorgan Stanley:| Εκτιμά ότι η Ελλάδα, με τη συνδρομή της δημοσιονομικής στήριξης και των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα αποφύγει την ύφεση αλλά προβλέπει επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 1,1%.

ING: Αναθεωρεί επί τα χείρω τις προηγούμενες προβλέψεις της για ανάπτυξη 0,7% και «βλέπει» ύφεση 0,2% λόγω της υποχώρησης της οικονομίας της ευρωζώνης. Σύμφωνα με τον ολλανδικό οίκο, το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του 2023 η συρρίκνωση  θα είναι ξεκάθαρη στην ελληνική οικονομία με το ΑΕΠ στο - 0,9% και στο -1,6% αντίστοιχα, ενώ στο τρίτο τρίμηνο η ανάπτυξη θα είναι μηδενική και θα διαμορφωθεί στο 1,7% στο τέταρτο τρίμηνο.

DZ Bank: Προβλέπει συρρίκνωση της οικονομίας κατά 0,7% εκτιμώντας ότι η ύφεση στην Ευρώπη δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη τη χώρα μας. Οι αναλυτές της δεύτερης μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας χαρακτηρίζουν την τάση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας ως ανοδική και τονίζουν ότι η Αθήνα έχει ήδη επιτύχει σημαντικούς στόχους φέτος, όπως η πλήρης αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, η αναβάθμιση σε BB+ από πιστοληπτικό οίκο, η επιτυχής ολοκλήρωση της ενισχυμένης εποπτείας και η έναρξη της αποπληρωμής των διμερών δανείων διασώσεως από το 2010.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Valdis Dombrovskis, Komision
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βγαίνει η Ελλάδα τον Αύγουστο από την ενισχυμένη επιτήρηση της ΕΕ

Η απόφαση για το τέλος της εποπτείας θα ληφθεί και τυπικά τον Ιούνιο του 2022,  ενώ όσον αφορά την καταβολή των τελευταίων δόσεων συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ θα δοθούν σε δύο μέρη. Τι δήλωσαν Ντομπροβσκις και Σταϊκούρας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναβαθμίζει η Κομισιόν την πρόβλεψη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα

Πάνω από το 6% θα ανεβάσει τον πήχη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον προβλεπόμενο ρυθμό ανάπτυξης του 2021, ενώ θα ψαλιδίσει τις εκτιμήσεις για το 2022 στη φθινοπωρινή έκθεσή της για την ευρωπαϊκή οικονομία.
bonds, omologa
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου προχωρά το Ελληνικό Δημόσιο αύριο

Σκοπός της επανέκδοσης είναι η ικανοποίηση της επενδυτικής ζήτησης και ταυτόχρονα η διευκόλυνση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς ομολόγων. Το ποσό που θα δημοπρατηθεί θα είναι έως 200 εκατομμύρια ευρώ.