ΓΔ: 2552.68 -2.64% Τζίρος: 225.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:27:37
Βασίλης Κικίλιας πορτραίτο

Β. Κικίλιας: Δυναμική η πορεία του ελληνικού τουρισμού για το 2022

Ο υπουργός Τουρισμού μίλησε για τα κρίσιμα έργα που θα υλοποιηθούν το 2023, αξιοποιώντας πόρους από όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, με στόχο την ακόμα μεγαλύτερη τουριστική αναβάθμιση.

Τη δυναμική που εμφάνισε ο τουρισμός στην Ελλάδα το 2022, αλλά και τις θετικές προβλέψεις για περαιτέρω ανάπτυξή του και το 2023, υπογράμμισε ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, στο πλαίσιο συνάντησης που είχε με δημοσιογράφους. Όπως είπε, αυτό αποδεικνύεται από όλα τα επίσημα στοιχεία, αλλά και από τα έσοδα που έφερε ο τουρισμός, τα οποία ενίσχυσαν σημαντικά την εθνική οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες.

Άλλο ένα μεγάλο στοίχημα, που έχει θέσει το υπουργείο Τουρισμού είναι η Ελλάδα να αποτελεί δημοφιλή προορισμό όλους τους μήνες του έτους. Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, ο στόχος αυτός υλοποιείται ήδη, καθώς η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου έγινε πράξη.

Μάλιστα, αξιοσημείωτο είναι ότι, πέραν από τους προορισμούς που διαχρονικά αποτελούν πόλο έλξης για τους τουρίστες, πλέον έχουν ενισχυθεί και εναλλακτικοί προορισμοί και η μη νησιωτική Περιφέρεια. Προς την κατεύθυνση αυτή, έχει συμβάλει καθοριστικά και το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους». Στο σημείο αυτό, υπενθυμίζεται ότι, στο τέλος Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθεί νέα κλήρωση για 125.000 voucher στο πλαίσιο του προγράμματος. Ο υπουργός Τουρισμού μίλησε επίσης και για τα κρίσιμα έργα που θα υλοποιηθούν το 2023, αξιοποιώντας πόρους από όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, με στόχο την ακόμα μεγαλύτερη τουριστική αναβάθμιση.

Ποιες περιοχές βρέθηκαν υψηλά στην προτίμηση

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Τουρισμού, οι περιφέρειες που βρέθηκαν υψηλά στην προτίμηση των ταξιδιωτών είναι η Κεντρική Μακεδονία, η Πελοπόννησος, η Αττική και η Θεσσαλία, ενώ τη μεγαλύτερη θετική μεταβολή τους χειμερινούς μήνες κατέγραψαν η Δυτική Ελλάδα, η Δυτική Μακεδονία, η Θεσσαλία και το Βόρειο Αιγαίο. Από προορισμούς, ιδιαίτερα ξεχώρισαν μεγάλες πόλεις, όπως η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα, αλλά και πιο εναλλακτικές επιλογές, όπως το Τολό, τα Ιωάννινα, η Αιδηψός, η Θάσος, τα Καλάβρυτα και η Καστοριά.

Αναφορικά με την απορρόφηση κονδυλίων ανά Περιφέρεια, με βάση τον αριθμό των συναλλαγών, πρώτη είναι η Κεντρική Μακεδονία, ακολουθούν η Πελοπόννησος, η Αττική, η Θεσσαλία και η Ήπειρος. Εξειδικεύοντας, κορυφαίοι προορισμοί στην Κεντρική Μακεδονία αναδείχθηκαν η Θεσσαλονίκη και έπονται η Αριδαία και η Χαλκιδική.

Στην Αττική, τα σκήπτρα στην προτίμηση των ταξιδιωτών κρατά η Αθήνα και ακολουθούν η Αίγινα και ο Πειραιάς.

Το Τολό και το Ναύπλιο αποτελούν κορυφαίους προορισμούς στην Πελοπόννησο.

Ο Βόλος και η Πορταριά ξεχώρισαν στον νομό της Θεσσαλίας, ενώ η Νάξος και η Τήνος αναδείχθηκαν κορυφαίοι προορισμοί στο Νότιο Αιγαίο.

Στην Στερεά Ελλάδα, υψηλά στην προτίμηση βρέθηκαν η Αιδηψός και η Αράχωβα, ενώ, στην Ήπειρο, τα Ιωάννινα και η Πάργα.

Τα Χανιά και το Ρέθυμνο αναδείχθηκαν κορυφαίοι προορισμοί στην Κρήτη, ενώ στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ξεχώρισαν η Θάσος και η Καβάλα.

Κορυφαίοι προορισμοί στο Ιόνιο αναδείχθηκαν η Λευκάδα και η Ζάκυνθος, ενώ, στη Δυτική Ελλάδα, τα Καλάβρυτα και η Πάτρα.

Τέλος, στη Δυτική Μακεδονία, υψηλά στην προτίμηση βρέθηκαν η Καστοριά και η Φλώρινα, ενώ, στο Βόρειο Αιγαίο, η Λέσβος και η Χίος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ναμσάν Σεούλ φθινόπωρο
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα 2026: Οι τουρίστες προτιμούν ποιοτικές εμπειρίες ταξιδιού

Κατά τη διάρκεια της εορταστικής εβδομάδας από την Εθνική Ημέρα της Κίνας, οι Κινέζοι απολαμβάνουν ταξίδια και διασκέδαση, με περισσότερα οικογενειακά και εμπειρικά ταξίδια, καθώς οι διακοπές συμπίπτουν με τη Γιορτή του Μέσου Φθινοπώρου.
Καθεδρικός Αλέξανδρος Νιέφσκι Σόφια
ΔΙΕΘΝΗ

Πάνω από 7 εκατ. τουρίστες στη Βουλγαρία από Ιανουάριο έως Σεπτέμβριο

Πάνω από 7 εκατ. τουρίστες επισκέφθηκαν τη Βουλγαρία έως τον Σεπτέμβριο, εκ των οποίων 3,5 εκατ. ξένοι. Αυξάνεται το ενδιαφέρον για πολιτιστικό τουρισμό, ενώ σχεδιάζονται ενέργειες για ποιοτική βελτίωση όλο τον χρόνο.
Βασίλης Κικίλιας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας: Επενδύσεις σε λιμάνια-μαρίνες για ανάπτυξη και δουλειές

Ο Β. Κικίλιας τόνισε πως οι επενδύσεις σε λιμάνια κι ακτές ενισχύουν την οικονομία, φέρνουν δουλειές και αυξάνουν την αξία περιουσιών. Προτεραιότητα δίνεται στην ανάπτυξη για όλους, μέσω αναβάθμισης υποδομών και ενίσχυσης του τουρισμού.
Απόστολος Τζιτζικώστας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τζιτζικώστας στη Νέο Δελχί για διάλογο ΕΕ-Ινδίας στις αερομεταφορές

Ο Επίτροπος Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού, Απόστολος Τζιτζικώστας, επισκέφθηκε το Νέο Δελχί για να ενισχύσει τη συνεργασία ΕΕ-Ινδίας στις μεταφορές, συμμετέχοντας στον πρώτο υψηλόβαθμο διάλογο για τις αερομεταφορές.
Λάζαρος Τσαβδαρίδης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσαβδαρίδης: Σταθερός σύμμαχος του κράτους η επιχειρηματικότητα

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, στο 1ο Πανελλαδικό Συμπόσιο Καφέ, τόνισε τη σημασία του κλάδου για την οικονομία, την απασχόληση και τον τουρισμό, υπογραμμίζοντας τις προκλήσεις της αγοράς και την ανάγκη σταθερού πλαισίου.
Μονή Παναγίας Σουμελά
ΔΙΕΘΝΗ

Η Παναγία Σουμελά χωρίς τελεφερίκ: Επανεξετάζεται λόγω παρεκκλησίου

Το σχέδιο για τελεφερίκ κοντά στη Μονή Παναγίας Σουμελά δεν εγκρίθηκε ξανά από το Συμβούλιο Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών. Ο δήμαρχος Τραπεζούντας δήλωσε ότι το έργο θα αναθεωρηθεί σύμφωνα με τις υποδείξεις.