ΓΔ: 1221.9 -1.16% Τζίρος: 47.72 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:11:44 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Πώς θα «σκανάρει» η εφορία από ακίνητα και καταθέσεις μέχρι και... crypto

Εντός του έτους σε εφαρμογή το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο. Θα δηλωθούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία, ακόμη και έργα τέχνης ή κρυπτονομίσματα από 9 εκατομμύρια φορολογούμενους. Αρχίζουν διασταυρώσεις για κρυμμένα εισοδήματα.

Μετά από καθυστέρηση 13 ετών το περιουσιολόγιο μπαίνει στη τελική ευθεία, καθώς σύμφωνα με το σχεδιασμό της ΑΑΔΕ θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία εντός του 2023 δίνοντας τη δυνατότητα στις φορολογικές αρχές να έχουν πλήρη εικόνα για την περιουσιακή κατάσταση 9 εκατ. φορολογούμενων.

Το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο θα διασυνδεθεί με το Κτηματολόγιο, το Χρηματιστήριο, τις τράπεζες καθώς και φορείς και οργανισμούς από όπου θα αντλεί στοιχεία για το περιουσιακό προφίλ των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων που αφορά κατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια, αποθήκες, αυτοκίνητα και λοιπά οχήματα, σκάφη αναψυχής και αεροσκάφη μέχρι και έργα τέχνης, καταθέσεις σε τράπεζες, μετοχές, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, συμμετοχές σε πάσης μορφής επιχειρήσεις, εταιρικά μερίδια, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων κ.λπ.

Παράλληλα με νομοθετική διάταξη ή με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ θα προβλεφθεί και η δήλωση κρυπτονομισμάτων, ψηφιακών έργων τέχνης και γενικότερα όλων των επενδυτικών τεχνολογικών προϊόντων που θα δημιουργηθούν εφεξής. Σημειώνεται ότι η ΑΑΔΕ διαθέτει ήδη αρχείο με στοιχεία που στέλνουν αυτοματοποιημένα κάθε χρόνο οι τράπεζες και αφορούν τους τραπεζικούς λογαριασμούς, τα δάνεια, τις κάρτες κ.α.  

Από το αρχείο της ΑΑΔΕ θα αντλούνται στοιχεία και πληροφορίες για τον εντοπισμό περιπτώσεων με αδήλωτα εισοδήματα και διακίνησης «μαύρου» χρήματος.

Για τη δημιουργία του περιουσιολογίου, όλοι οι φορολογούμενοι που διαθέτουν ΑΦΜ θα κληθούν να συμπληρώσουν στον προσωπικό τους λογαριασμό στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο το σύνολο των περιουσιακών τους στοιχείων. Σε περίπτωση που δεν το πράξουν η αποκρύψουν περιουσιακά στοιχεία θα βρεθούν αντιμέτωποι με βαριές καμπάνες.

Στελέχη  του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι με τη συμπλήρωση των στοιχείων από τους φορολογουμένους θα εμφανιστεί πρόσθετη φορολογητέα ύλη με αποτέλεσμα την ενίσχυση των εσόδων του Δημοσίου.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα τα στάδια για την ενεργοποίηση του e-Περιουσιολογίου είναι τα ακόλουθα:

1. Ανάρτηση σε ειδική φόρμα στο σύστημα ΤΑΧΙSnet όλων των υφιστάμενων στοιχείων για τα ακίνητα και κινητά περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων.

2. Ηλεκτρονική αποστολή ειδοποιητηρίων προς τους φορολογούμενους για την επικαιροποίηση των στοιχείων και τη συμπλήρωσή τους και με άλλα πρόσθετα δεδομένα που δεν είναι καταγεγραμμένα στο ΤΑΧΙSnet. Στα πρόσθετα πληροφοριακά στοιχεία που θα καλούνταν να δηλώσουν οι φορολογούμενοι σε ειδική φόρμα στο σύστημα TAXISnet θα περιλαμβάνονταν αναλυτικές πληροφορίες για:

  • όλα τα λοιπά κινητά περιουσιακά στοιχεία, τις αποταμιεύσεις τους και τις επενδύσεις τους στο εσωτερικό της χώρας, δηλαδή πληροφορίες για τις μετοχές σε εταιρείες εισηγμένες και μη εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, τα εταιρικά μερίδια, τις λοιπές συμμετοχές σε επιχειρήσεις, τις καταθέσεις, τα ομόλογα, τα έντοκα γραμμάτια, τα ρέπος, τα μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων και τα λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα.
  • όλα τα περιουσιακά στοιχεία και τις αποταμιεύσεις τους στο εξωτερικό, δηλαδή για τα ακίνητα, τις επιχειρήσεις, τα αυτοκίνητα, τα σκάφη, τις καταθέσεις, τις μετοχές, τα ομόλογα, τα αμοιβαία κεφάλαια, τα ρέπος και τα λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα τα οποία τους ανήκουν και βρίσκονται εκτός Ελλάδος.

3. Οριστικοποίηση των στοιχείων και παράδοσή τους στις φοροελεγκτικές υπηρεσίες για επεξεργασία και διασταυρώσεις.

Σημειώνεται ότι, με την εφαρμογή του περιουσιολογίου, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να τυπώνουν στοιχεία αναφορικά με την περιουσιακή τους κατάσταση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

forologia-foroi-logistes-forologikos elegxos-efories
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα crypto στο στόχαστρο της εφορίας, συνεργασία με το αμερικανικό IRS

Οι επαφές του Γ. Πιτσιλή στην Ουάσιγκτον με τον επικεφαλής των αμερικανικών φορολογικών αρχών με προοπτική συνεργασίας στον έλεγχο των συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα για να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή.
Foroi, Forologia, Diloseis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται νέου τύπου διασταυρώσεις για πλασματικές δηλώσεις Ε9

Στην τελική ευθεία η διασύνδεση της ΑΑΔΕ με το Κτηματολόγιο. Θα ελέγχεται η ακρίβεια των δηλώσεων ακινήτων και θα εντοπίζονται όσοι κρύβουν στοιχεία για την περιουσία τους για να αποφεύγουν φόρους.
Foroi, Forologia, Diloseis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Αναιμικό» το ενδιαφέρον για ένταξη στις ρυθμίσεις χρεών στην εφορία

Οι δυνητικά δικαιούχοι ξεπερνούν τους 200.000, αλλά ως τώρα έχουν υποβάλει αιτήσεις μόνο 13.777. Στο τέλος Ιουλίου εκπνέει η προθεσμία. Ποιοι είναι οι όροι που δυσκολεύουν τους οφειλέτες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελεγκτές της εφορίας με τάμπλετ αρχίζουν εφόδους σε τουριστικά θέρετρα

Από το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος αρχίζουν οι θερινοί έλεγχοι σε τουριστικές περιοχές. Οι ελεγκτές θα είναι εφοδιασμένοι με τάμπλετ και με τη νέα ηλεκτρονική εφαρμογή «ΕΛΕΓΧΟΣLive».
logistes, forologia, epixeiriseis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτόματη επανεκτύπωση 20 βεβαιώσεων από το Μητρώο της εφορίας

Απλουστεύεται με κωδικό γρήγορης απόκρισης η επανεκτύπωση 20 βεβαιώσεων, για τις οποίες το 2021 ο μέσος χρόνος αναμονής είχε φτάσει τις 36 ημέρες. Ποιες πρωτοβουλίες αναλαμβάνει η ΑΑΔΕ για αυτοματοποίηση συναλλαγών.