ΓΔ: 1054.59 0.84% Τζίρος: 89.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

«Κούρεμα» αντικειμενικών αξιών ζητούν δώδεκα δήμοι όλης της χώρας

Από τους δήμους Αθηναίων και Γλυφάδας, μέχρι την Καλαμάτα και το Κιλκίς φτάνουν στο ΥΠΟΙΚ αιτήματα για σοβαρή διόρθωση των τιμών, που θα ισχύσει από το 2024. Στο τέλος της εβδομάδας λήγει η προθεσμία για αιτήσεις.

Διογκώνεται το κύμα ενστάσεων από τους δήμους για τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων ενόψει της λήξης της προθεσμίας την ερχόμενη Παρασκευή 20 Ιανουαρίου με αιτήματα για «κούρεμα» των τιμών της εφορίες έως και πάνω από 50% και με επιχείρημα ότι οι νέες αντικειμενικές αξίες ξεπερνούν σε ορισμένες περιοχές τις εμπορικές προκαλώντας άδικες και υπέρμετρες επιβαρύνσεις σε ΕΝΦΙΑ, φόρους μεταβίβασης και δεκάδες άλλους φόρους και τέλη που επιβαρύνουν τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών έχει καταστήσει σαφές ότι θα εξετάσει μόνο τις γνώμες των δημοτικών συμβουλίων που συνοδεύονται με αποδεικτικά στοιχεία για τις πραγματικές τιμές της αγοράς και έχει κλείσει κάθε παράθυρο αναδρομικών διορθώσεων, διαμηνύοντας ότι στις περιοχές που θα προσδιοριστούν νέες τιμές ζώνης δεν θα επηρεαστεί ο ΕΝΦΙΑ ούτε του 2022 αλλά ούτε του 2023 καθώς και οι φόροι μεταβίβασης που έχουν καταβληθεί.

Οι δήμοι «τρέχουν» να προλάβουν την προθεσμία της Παρασκευής για την υποβολή γνωμοδοτήσεων στο υπουργείο Οικονομικών ενώ ζητούν παράταση του χρονοδιαγράμματος για την υποβολή αιτιολογημένων προτάσεων.

Στο κίνημα των ενστάσεων για επανακαθορισμό των αντικειμενικών τιμών ζώνης των ακινήτων σε επίπεδα χαμηλότερα αυτών που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2022 έχουν μπει δεκάδες δήμοι από όλη τη χώρα οι οποίοι έχουν καταθέσει ή ετοιμάζονται να καταθέσουν γνωμοδοτήσεις στο υπουργείο Οικονομικών

Το δρόμο για «κούρεμα» των αντικειμενικών αξιών άνοιξε ο Δήμος Αθηναίων και ακολούθησαν μεγάλοι δήμοι της Αττικής όπως ο δήμος Γλυφάδας, Ζωγράφου, Αγ. Δημητρίου, Παλλήνης, Μοσχάτου – Ταύρου αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα όπως η Κόρινθος, η Καλαμάτα, το Κιλκίς, η Πύλος – Νέστωρος, η Σάμος, η Κέρκυρα, ο Πύργος.

Ειδικότερα στη λίστα περιλαμβάνονται οι ακόλουθες περιοχές:

Αθήνα. Ο Δήμος Αθηναίων έχει ζητήσει  τη μείωση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων σε 30 ζώνες της χωρικής του αρμοδιότητας οι οποίες αυξήθηκαν από 57,89% - 115,63%. Ο μεγαλύτερος δήμος της χώρας  θεωρεί ότι τα ποσοστά αυξήσεων των αντικειμενικών αξιών πρέπει να περιοριστούν το πολύ μέχρι το επίπεδο του 55% σε σύγκριση με τις αντικειμενικές αξίες που ίσχυαν μέχρι τι 31 Δεκεμβρίου 2021 για όλα τα ακίνητα του δήμου.

Γλυφάδα. Άμεση, καθολική και σημαντική μείωση στις αντικειμενικές αξίες ζητά το Δημοτικό Συμβούλιο Γλυφάδας, εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά του και διαφωνία του για τις αυξήσεις στις αντικειμενικές που  έφτασαν ακόμη και το 81%.

Άγιος Δημήτριος. Η μέση αύξηση των αντικειμενικών αξιών  ήταν 81% σε σχέση με το 2018 και 63% σε σχέση με το 2019 και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου ζητά τη μείωση των τιμών των αντικειμενικών αξιών, ώστε να επανέλθουν στα ίδια επίπεδα που βρίσκονταν μέχρι και την 31 Δεκεμβρίου 2018 και να αποτυπώνουν υγιώς την πραγματικότητα στην αγορά, χωρίς στρεβλώσεις. 

Ζωγράφου. Ο Δήμος προτείνει μείωση στις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες από 10% έως 30%.

Μοσχάτο-Ταύρος. Οι αυξήσεις των αντικειμενικών τιμών ζώνης κυμαίνονται από 22,7% έως 84% στην περιοχή του Μοσχάτου, ενώ στον Ταύρο κυμαίνονται από 5,5% έως 26,3%. Μετά τις αυξήσεις αυτές, η περιοχή του Μοσχάτου έχει για πρώτη φορά από την ίδρυσή της μεγαλύτερες τιμές ζώνης από όλες τις γειτονικές περιοχές.

Ραφήνα. Ο δήμος θεωρεί αδικαιολόγητη την αύξηση έως και 56% των αντικειμενικών τιμών και ζητεί οριζόντια μείωση κατά 10% σε όλες τις ζώνες λόγω των πολύ ιδιαίτερων γενικών (οικονομική κρίση, κρίση Covid-19) και ειδικών συνθηκών (πυρόπληκτες περιοχές) της περιοχής.

Παλλήνη. Ο δήμος ζητά τη μείωση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων στα ίδια επίπεδα πριν από την αύξησή τους.

Ηράκλειο-Αττικής. Την επαναφορά των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στις τιμές που ίσχυαν πριν την αύξησή τους προτείνει ο δήμος.

Καλαμάτα. Να εφαρμοστούν οι αντικειμενικές αξίες ακινήτων του 2018 στον Δήμο Καλαμάτας, να παραμείνουν ίδιες στην πόλη και να μειωθούν σε κοινότητες του δήμου που έχουν αυξηθεί υπερβολικά, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο.

Κιλκίς. Τη μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε όλους τους οικισμούς κατά 50%, πλην της πόλης και της ΒΙ.ΠΕ Σταυροχωρίου, πρότεινε στο Υπουργείο Οικονομικών ο Δήμος Κιλκίς «προκειμένου να διαμορφωθεί μια δίκαιη όσο και ορθολογική ρύθμιση για τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας».

Ρόδος. Το Δημοτικό Συμβούλιο θα προτείνει μείωση των αντικειμενικών τιμών σε περιοχές της Ρόδου που υπήρξαν μεγάλες αυξήσεις.

Πύλος. Τη δραστική μείωση των αντικειμενικών αξιών, που ισχύουν για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας των ακινήτων σε όλο το δήμο, ζητεί με ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Πύλου – Νέστορος.

Η  γνώμη των δημοτικών συμβουλίων των Δήμων θα πρέπει να υποβληθεί στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και να συνοδεύεται από κάθε πραγματικό αποδεικτικό στοιχείο που θα αιτιολογεί τους λόγους για τους οποίους ζητούν να μειωθούν οι τιμές. Οι στοιχειοθετημένες γνώμες θα τεθούν υπόψη της αρμόδιας Επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών που θα τις μελετήσει, υποβάλλοντας τις προτάσεις της στον υπουργό Οικονομικών προκειμένου να λάβει την τελική απόφαση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όλες οι αλλαγές στο έντυπο Ε9, με νέα προθεσμία οι διορθώσεις

Πρόσθετα στοιχεία για πολλές κατηγορίες ακινήτων καλούνται να συμπληρώσουν οι ιδιοκτήτες στο έντυπο Ε9. Παρατείνεται ως τις 30 Ιουνίου η προθεσμία για διορθώσεις και ως τις 29 Φεβρουαρίου 2024 για πληρωμή του ΕΝΦΙΑ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεταβιβάσεις ακινήτων χωρίς ταλαιπωρία με τον Ηλεκτρονικό Φάκελο

Σε ψηφιακή μορφή θα μπορούν να συγκεντρώνουν οι συμβολαιογράφοι από τον Νοέμβριο όλα τα χαρτιά απαιτούνται για τη μεταβίβαση ακινήτων μεταξύ φυσικών προσώπων. Άρχισε ήδη η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι έξι μεγάλες αλλαγές που έρχονται στη φορολογία των ακινήτων

Προωθούνται στοχευμένες μειώσεις αντικειμενικών, ένταξη και των τελευταίων περιοχών στο σύστημα, αυτόματη προσαρμογή στις εμπορικές τιμές, αυτόματο Ε9, ταχύτερες μεταβιβάσεις και αλλαγές στην πλατφόρμα δήλωσης μισθώσεων.
patra_akinita
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελάφρυνση φόρων σε εκμισθωτές ακινήτων εξετάζει το οικονομικό επιτελείο

Εξετάζεται επανασχεδιασμός από μηδενική βάση και καθιέρωση νέων και περισσότερων κλιμακίων και συντελεστών που θα καθιστούν προοδευτικότερη και δικαιότερη την κλίμακα και θα μειώνουν τα βάρη κυρίως για τα μεσαία εισοδήματα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πυρετός» στις μεταβιβάσεις ακινήτων με 1.000 δηλώσεις καθημερινά

Περισσότερες από 212.000 δηλώσεις μεταβιβάσεων ακινήτων έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά από την αρχή του έτους, ενώ για το 2023 το υπ. Οικονομικών περιμένει αύξηση εσόδων από μεταβιβάσεις κατά 40%.
athina-akinita
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλήρης καταγραφή των κρατικών ακινήτων στο Μητρώο Ακίνητης Περιουσίας

Το Μητρώο επιτρέπει την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο όλων των ακινήτων. Προχωρά η διασύνδεση με το ΤΑΧΙS, για την απευθείας βεβαίωση των πρωτοκόλλων αποζημίωσης αυθαίρετης χρήσης.