ΓΔ: 1035.72 1.43% Τζίρος: 47.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Πώς μπήκε... στην πρέσα η κερδοφορία ελληνικών βιομηχανιών τροφίμων

Κερδίζουν συνεχώς έδαφος στην αγορά τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, καθώς συμπιέζεται η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Αντιμέτωπες με σοβαρή μείωση κερδών οι ελληνικές βιομηχανίες με επώνυμα προϊόντα.

Ένα ιδιότυπο μπραντεφέρ εξελίσσεται από το 2022 στην ελληνική αγορά: τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας εναντίον των επωνύμων προϊόντων. Από τον περασμένο Απρίλιο, όταν άρχισε να γίνεται εμφανής η κόπωση – αρχικά – της καταναλωτικής δαπάνης και εν συνεχεία η συρρίκνωση της, τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας επανήλθαν δυναμικά στο προσκήνιο.

Η τιμή έγινε το κύριο κριτήριο επιλογής για τους περισσότερους καταναλωτές και προϊόντος του χρόνου άρχισαν και πάλι να γίνονται αποδεκτά στην προτίμηση του τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Η διαφορά τιμής μεταξύ των δύο κατηγοριών είναι μεγάλη: ένα επώνυμο προϊόν είναι περίπου 80% με 100% ακριβότερο από το αντίστοιχο ιδιωτικής ετικέτας. Έτσι λοιπόν, η συρρίκνωση της καταναλωτικής δαπάνης λειτούργησε –και συνεχίζει να λειτουργεί– σαν «θερμοκήπιο» για την ανάπτυξη τους.

Πηγές της αγοράς θεωρούν ότι ένα νέο τοπίο αρχίζει να διαμορφώνεται κατ' ανάγκη στις καταναλωτικές συνήθειες, το οποίο όπως είναι αναμενόμενο δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστη την παραγωγή των επωνύμων προϊόντων. Στη διάρκεια του 2022, χωρίς να συνυπολογίζεται η Lidl, το μερίδιο των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας ανήλθε στο 16,2% έναντι 14,9% στη διάρκεια του 2021.

Πέρυσι δηλαδή τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας κέρδισαν σε πωλήσεις περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ επιπλέον του 2021. Τούτο πρακτικά σημαίνει ότι η συντριπτική πλειονότητα των εταιρειών επωνύμων προϊόντων, πολυεθνικών και εγχώριας παραγωγής έχασε αυτές τις πωλήσεις. Μάλιστα, οι υπάρχουσες εκτιμήσεις για το 2023 κάνουν λόγο για μερίδιο περί το 18%, δηλαδή εφέτος η αγορά αναφορικά με τις πωλήσεις των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας πρόκειται να επιστρέψει στο ... 2015, οκτώ χρόνια πίσω. Εκείνη τη χρονιά, εν μέσω της κορύφωσης της οικονομικής κρίσης, το μερίδιο των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας είχε ανέλθει στο 18%.

Και τούτο διότι όλες οι προγνώσεις κάνουν λόγο για μία δύσκολη διετία –το 2023 και το 2024 -τουλάχιστον! Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον που όλο και περισσότεροι καταναλωτές έχουν ως κριτήριο για την αγορά  ενός προϊόντος την τιμή του και με την «πιστότητα της μπράντας» να καταρρέει, η κατάσταση γίνεται πάρα πολύ δύσκολη για πολλές παραγωγικές επιχειρήσεις.

Έτσι πίσω από την αύξηση του μεριδίου των pl και λόγω αυτής της αύξησης, πρόκειται να προκληθούν σοβαρές αναταράξεις. Είναι προφανές ότι πλήττονται οι θυγατρικές των πολυεθνικών ομίλων που λειτουργούν στην ελληνική αγορά, όμως αυτές έχουν την οικονομική δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν τα μερίδια τους, είτε διαφημιστικά, είτε με ισχυρές προφορές και να ανακτήσουν σε σχετικά σύντομο χρόνο τα μερίδια τους.

Αντιθέτως στην πιο δυσμενή θέση βρίσκονται οι ελληνικές επιχειρήσεις που παράγουν επώνυμα προϊόντα. Η πίεση που τους ασκείται από την κατάσταση που διαμορφώνεται στην αγορά είναι πολύ ισχυρή. Και το «καλάθι του νοικοκυριού» με τον ανταγωνισμό που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των αλυσίδων σούπερ μάρκετ, λειτουργεί ως «επιταχυντής» αυτή της τάσης.

Κι είναι αυτός ο λόγος που πολλοί επιχειρηματίες μόνο καλά λόγια δεν έχουν να πουν για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων -πόσο μάλλον που από το 2015 ως και το 2021 το μερίδιο των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας συρρικνωνόταν χρόνο με τον χρόνο. Και το γεγονός ότι οι ίδιες οι βιομηχανίες ζήτησαν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου την υποχρεωτική συμμετοχή ενός τουλάχιστον επωνύμου προϊόντος σε κάθε κάθε κατηγορία που περιλαμβάνεται στο «καλάθι του νοικοκυριού», δείχνει και το μέγεθος της απόγνωσης.

Όπως έλεγε, μάλιστα, μιλώντας προς το BD επιχειρηματίας με θεσμική ιδιότητα «το μόνο που μας απομένει είναι μειώσουμε όσο γίνεται την κερδοφορία μας και βλέπουμε»!

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kalathi-Noikokyrioy-Super-Market-Trofima
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άλμα τιμών σχεδόν 10% στα σούπερ μάρκετ, τρίμηνη παράταση στο καλάθι

Επιμένει ο πληθωρισμός στα τρόφιμα, με μεγάλες ανατιμήσεις τον Ιανουάριο, ενώ μειώθηκε κατά 2,5% η κατανάλωση. Διάταξη για τρίμηνη παράταση του καλαθιού φέρνει ο Άδ. Γεωργιάδης, παρά τις επιφυλάξεις της Επ. Ανταγωνισμού.
super market-trofima-ielka-prosfores-xristougenna
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κύμα ανατιμήσεων τον Ιανουάριο έφερε υποχώρηση της κατανάλωσης

Τι δείχνει η ακτινογραφία των πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ τις τέσσερις εβδομάδες του Ιανουαρίου. Μειώσεις ή οριακές αυξήσεις στον όγκο των πωλήσεων και σημαντική άνοδος του τζίρου λόγω των συνεχών ανατιμήσεων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Private label και προσφορές «τρώνε» τα κέρδη της βιομηχανίας τροφίμων

Οι εταιρείες προχωρούν σε ανατιμήσεις για να προστατεύσουν την κερδοφορία τους, αλλά χάνουν συνεχώς μερίδια από τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, ενώ σχεδόν οι μισές πωλήσεις τους γίνονται μέσω προσφορών.
Supermarket
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βαρύ πρόστιμο σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ με συνοπτικές διαδικασίες

Ανησυχία στον κλάδο προκαλεί η προαναγγελία υψηλού προστίμου σε μεγάλη αλυσίδα πριν ακόμη στείλει τις εξηγήσεις της στην αρμόδια ελεγκτική υπηρεσία. Το «κυνήγι» της αισχροκέρδειας και το παιχνίδι εντυπώσεων στα τηλεοπτικά πάνελ.
Trofima, Times, Food, Prices, Super Market
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παράταση μόνο για ένα μήνα εγκρίνει η Επ. Ανταγωνισμού για το «καλάθι»

Η Επιτροπή δεν συμφωνεί με την τρίμηνη παράταση που σχεδίαζε το υπ. Ανάπτυξης. Σχεδόν ένας στους πέντε καταναλωτές χρησιμοποιούν συστηματικά το «καλάθι», οι περισσότεροι θέλουν μείωση του ΦΠΑ.