ΓΔ: 1015.48 1.14% Τζίρος: 74.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ΕΚΤ, Ευρωσύστημα
Φωτο: ΕΚΤ

Προειδοποιεί για εμπορικά ακίνητα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου

Σύμφωνα με έρευνα του ESRB ο τομέας είναι ευάλωτος σε κυκλικούς κινδύνους, ενώ αρνητική πορεία του μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (ESRB) δημοσίευσε σήμερα σύσταση για σημάδια ευπάθειας στον τομέα των εμπορικών ακινήτων στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ).

Το ΕΣΣΚ συνιστά στις αρχές της ΕΕ και των εθνικών αρχών να βελτιώσουν την παρακολούθηση των συστημικών κινδύνους που απορρέουν από τον τομέα των εμπορικών ακινήτων. Η παρακολούθηση ευπαθών σημείων αποτελούν βασική προϋπόθεση για τον εντοπισμό πιθανών κινδύνων για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και για την αξιολόγηση πιθανών κινδύνων.

Η φύση των τρωτών σημείων ποικίλλει μεταξύ των χωρών του ΕΟΧ. Με βάση τα ευρήματα από παρακολούθηση, οι αρχές της ΕΕ και οι εθνικές αρχές θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι πρακτικές χρηματοδότησης στον τομέα είναι υγιείς και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι ανθεκτικά. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αξιολογήσει το τρέχον πλαίσιο μακροπροληπτικής εποπτείας και διασφάλιση της ύπαρξης συνεπών κανόνων για την αντιμετώπιση των κινδύνων που σχετίζονται με τα ανοίγματα σε εμπορικά ακίνητα που έχουν όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι ο τομέας είναι επί του παρόντος ευάλωτος σε κυκλικούς κινδύνους που σχετίζονται με τον αυξημένο πληθωρισμό, μια σύσφιξη των οικονομικών προϋποθέσεις που περιορίζουν το περιθώριο αναχρηματοδότησης υφιστάμενου χρέους και λήψης νέων δανείων, και επιδείνωση των προοπτικών ανάπτυξης μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Επιπλέον, η πανδημία του κορωνοϊού (COVID-19) έχει επιτάχυνε τη ζήτηση για ευελιξία σε μισθωτούς χώρους γραφείων ως μοντέλα απομακρυσμένης και υβριδικής εργασίας έχουν γίνει πιο διαδεδομένα.

Επιπλέον, η ανάλυση του ESRB δείχνει ο τομέας των ακινήτων μπορεί να έχει συστημικό αντίκτυπο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και στην πραγματική οικονομία. Τα πιστωτικά ιδρύματα όπως οι τράπεζες είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένα σε αυτόν τον τομέα μέσω των δανείων που έχουν χορηγήσει. Τα διαθέσιμα στοιχεία υποδεικνύουν ότι ο τραπεζικός δανεισμός στον κλάδο πραγματοποιείται σε υψηλό επίπεδο δανείου προς αξία ακινήτου σε πολλές χώρες. Όμως αν η αξία της εξασφάλισης του δανείου μειωθεί, ο λόγος δανείου προς αξία του ακινήτου αυξάνεται, αυξάνοντας παράλληλα τις δυνητικές ζημιές οδηγώντας έτσι σε υψηλότερες προβλέψεις και ανάγκη για ενίσχυση των κεφαλαίων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χ. Παπακωνσταντίνου: Πρόκληση η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Η υποδιοικήτριας της Τράπεζας της Ελλάδος Χ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η επιτάχυνση της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια είναι επιβεβλημένη, όπως αντίστοιχα η ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας, μέσω τόσο των κατάλληλων επενδύσεων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλειοδότης για το ακίνητο του ΤΑΙΠΕΔ κοντά στη γέφυρα Ρίου - Αντίρριου

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ το ύψος του αντίτιμου που θα καταβληθεί είναι υπερδιπλάσιο του αντίστοιχου το οποίο είχε προσφερθεί στην προηγούμενη διαγωνιστική διαδικασία για το ίδιο ακίνητο.
patra_akinita
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φουλ» οι κρατήσεις Airbnb στην Πάτρα για το τριήμερο του Καρναβαλιού

Στο 98,6% ήδη οι προ-κρατήσεις σε ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης που καταγράφονται για το τριήμερο της μεγάλης παρέλασης 24 - 27 Φεβρουαρίου στην Πάτρα. Πού διαμορφώνονται οι τιμές. Ποιες οι πιο οικονομικές επιλογές στην περιοχή.
Athina, Athens, Akinita, Real Estate
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξημένες κατά 7,2% οι τιμές πώλησης ακινήτων στην Ελλάδα το 2022

Το τελευταίο τρίμηνο του 2022 έκλεισε με τις μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης και ενοικίασης να διατηρούν μια σταθερά ανοδική πορεία σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, με +8% μέσο όρο αύξησης στις τιμές πώλησης και +5% μέσο όρο αύξησης στις τιμές ενοικίασης.
euro, evro, digital, psifiako, EKT
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όλο και πιο κοντά στο ψηφιακό ευρώ: Αποφάσεις της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο

Ένα ψηφιακό ευρώ θα πρέπει να συμπληρώνει και όχι να αντικαθιστά τα μετρητά και να εγγυάται την πρόσβαση των χρηστών της ζώνης του ευρώ σε χρήμα κεντρικής τράπεζας, τονίζεται σε ανακοίνωση του Eurogroup.
Philip Lane
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θα αυξήσει κι άλλο τα επιτόκια η ΕΚΤ, «καμπανάκι» για τα ελλείμματα

Ο Φ. Λέιν, επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, σε συνέντευξή του κάλεσε τις κυβερνήσεις να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές με τα προγράμματα στήριξης, εκτιμώντας ότι θα πρέπει να υπάρξει περίοδος δημοσιονομικής προσαρμογής.