ΓΔ: 1054.59 0.84% Τζίρος: 89.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Οι έξι μεγάλες αλλαγές που έρχονται στη φορολογία των ακινήτων

Προωθούνται στοχευμένες μειώσεις αντικειμενικών, ένταξη και των τελευταίων περιοχών στο σύστημα, αυτόματη προσαρμογή στις εμπορικές τιμές, αυτόματο Ε9, ταχύτερες μεταβιβάσεις και αλλαγές στην πλατφόρμα δήλωσης μισθώσεων.

Αναπροσαρμογές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων με στοχευμένες διορθώσεις, επέκταση του συστήματος σε πάνω από 2.000 περιοχές και αυτόματη ευθυγράμμιση με τις εμπορικές, αλλά και διευκολύνσεις στους φορολογούμενους για τη διεκπεραίωση των υποθέσεων τους προωθούν το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ.

Αναλυτικότερα οι 6 αλλαγές στη φορολογία της ακίνητης περιουσίας, όπως τις περιέγραψαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής μιλώντας στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ είναι οι ακόλουθες:

  1. Στοχευμένες μειώσεις στις αντικειμενικές αξίες.  Η προθεσμία για την υποβολή αιτιολογημένης γνώμης από τους δήμους για «κούρεμα» των τιμών ζώνης παρατείνεται έως τις 6 Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών. Ήδη δεκάδες δήμοι από όλη τη χώρα έχουν υποβάλει αίτημα για επαναπροσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών σε περιοχές τους με το επιχείρημα ότι οι νέες τιμές είναι υψηλότερες από τις εμπορικές προκαλώντας άδικες επιβαρύνσεις στους φορολογούμενους, ενώ λόγω αύξησης της αξία της ακίνητης περιουσίας χιλιάδες νοικοκυριά χάνουν κοινωνικά επιδόματα και παροχές. Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν οριζόντιες μειώσεις, τιμών ενώ όπου διαπιστωθεί ότι οι προτάσεις των δήμων είναι βάσιμες ο επαναπροσδιορισμός των αντικειμενικών αξιών δεν θα έχει αναδρομική ισχύ και δεν θα επηρεάσει τον ΕΝΦΙΑ, τους φόρους μεταβίβασης και τα τέλη του 2022, ενδεχομένως ούτε και του 2023.
  2. Επέκταση αντικειμενικών αξιών.  Οι ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων έχουν πιάσει δουλειά για να καθορίσουν τις τιμές της εφορίας σε 2.167 περιοχές – ζώνες που βρίσκονται εκτός αντικειμενικού συστήματος με στόχο οι περιοχές αυτές να αποκτήσουν για πρώτη φορά αντικειμενικές αξίες εντός του 2023. Με την ένταξη και των τελευταίων περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα θα εξαλειφθεί και το φαινόμενο να πληρώνεται ΕΝΦΙΑ... δυαριού για πολυτελείς κατοικίες, κυρίως σε νησιά. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, πρόκειται για «το υπολειπόμενο 1,5% της Επικράτειας όπου έλειπαν τα απαιτούμενα πολεοδομικά στοιχεία».
  3. Αυτόματη ευθυγράμμιση των αντικειμενικών τιμών με τις εμπορικές. Με βάση το χρονοδιάγραμμα έως το τέλος του 2023 θα έχει ολοκληρωθεί, η ψηφιοποίηση των ζωνών, για όλες τις περιοχές εκτός σχεδίου πόλης ή ορίων οικισμών που αποτελεί το «εφαλτήριο» για την ενεργοποίηση του πληροφοριακού συστήματος προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στις τιμές της κτηματαγοράς. Το σύστημα θα παρακολουθεί και θα καταγράφει στις εμπορικές τιμές και όπου προκύπτουν αυξομειώσεις στις εμπορικές τιμές θα παρεμβαίνει αυτόματα και θα αναπροσαρμόζει τις τιμές ζώνης.
  4. Αυτόματη συμπλήρωση Ε9. Μέσω μιας νέας ψηφιακής εφαρμογής η δήλωση Ε9 θα συμπληρώνεται αυτόματα από τη φορολογική διοίκηση με άντληση των στοιχείων από την ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ. Οι φορολογούμενοι δεν θα χρειάζεται να αλλάζουν οι ίδιοι τα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους στο Ε9 κάθε φορά που προχωρούν σε κάποια αγοραπωλησία, γονική παροχή ή δωρεά ακινήτου. Το Ε9 θα ενημερώνεται αυτόματα με βάση τα στοιχεία των δηλώσεων μεταβίβασης ακινήτων  που υποβάλλονται πλέον υποχρεωτικά ηλεκτρονικά.
  5. Ταχύτερες μεταβιβάσεις ακινήτων. Την κατάργηση πιστοποιητικών για τις μεταβιβάσεις ακινήτων που ταλαιπωρούν άδικα τους φορολογούμενους προανήγγειλε ο Γιώργος Πιτσιλής και παρέθεσε στοιχεία που δείχνουν ότι το 2022 υποβλήθηκαν 230.000 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, γονικής παροχής, δωρεάς και κληρονομιάς και το Δημόσιο εισέπραξε πάνω από 370 εκατ. ευρώ.
  6. Αλλαγές στην πλατφόρμα δήλωσης των μισθώσεων ακινήτων. Οι  φορολογούμενοι που εκμισθώνουν ακίνητα υποχρεούνται να υποβάλουν στην ΑΑΔΕ δήλωση έναρξης ή λύσης μιας σύμβασης για τη μίσθωση ακινήτου στην οποία καταγράφουν τα στοιχεία του ακινήτου και του μισθωτή καθώς και το ύψος του μισθώματος.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όλες οι αλλαγές στο έντυπο Ε9, με νέα προθεσμία οι διορθώσεις

Πρόσθετα στοιχεία για πολλές κατηγορίες ακινήτων καλούνται να συμπληρώσουν οι ιδιοκτήτες στο έντυπο Ε9. Παρατείνεται ως τις 30 Ιουνίου η προθεσμία για διορθώσεις και ως τις 29 Φεβρουαρίου 2024 για πληρωμή του ΕΝΦΙΑ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεταβιβάσεις ακινήτων χωρίς ταλαιπωρία με τον Ηλεκτρονικό Φάκελο

Σε ψηφιακή μορφή θα μπορούν να συγκεντρώνουν οι συμβολαιογράφοι από τον Νοέμβριο όλα τα χαρτιά απαιτούνται για τη μεταβίβαση ακινήτων μεταξύ φυσικών προσώπων. Άρχισε ήδη η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου.
patra_akinita
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελάφρυνση φόρων σε εκμισθωτές ακινήτων εξετάζει το οικονομικό επιτελείο

Εξετάζεται επανασχεδιασμός από μηδενική βάση και καθιέρωση νέων και περισσότερων κλιμακίων και συντελεστών που θα καθιστούν προοδευτικότερη και δικαιότερη την κλίμακα και θα μειώνουν τα βάρη κυρίως για τα μεσαία εισοδήματα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κούρεμα» αντικειμενικών αξιών ζητούν δώδεκα δήμοι όλης της χώρας

Από τους δήμους Αθηναίων και Γλυφάδας, μέχρι την Καλαμάτα και το Κιλκίς φτάνουν στο ΥΠΟΙΚ αιτήματα για σοβαρή διόρθωση των τιμών, που θα ισχύσει από το 2024. Στο τέλος της εβδομάδας λήγει η προθεσμία για αιτήσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πυρετός» στις μεταβιβάσεις ακινήτων με 1.000 δηλώσεις καθημερινά

Περισσότερες από 212.000 δηλώσεις μεταβιβάσεων ακινήτων έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά από την αρχή του έτους, ενώ για το 2023 το υπ. Οικονομικών περιμένει αύξηση εσόδων από μεταβιβάσεις κατά 40%.
athina-akinita
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλήρης καταγραφή των κρατικών ακινήτων στο Μητρώο Ακίνητης Περιουσίας

Το Μητρώο επιτρέπει την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο όλων των ακινήτων. Προχωρά η διασύνδεση με το ΤΑΧΙS, για την απευθείας βεβαίωση των πρωτοκόλλων αποζημίωσης αυθαίρετης χρήσης.