ΓΔ: 1027.47 0.71% Τζίρος: 106.28 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: SOOC

Έφοδος της Επ. Ανταγωνισμού στις επιχειρήσεις μπύρας και αλκοολούχων

Η διεξαγωγή τέτοιων ελέγχων γίνεται σε επιχειρήσεις από τις οποίες μπορεί να συλλεχθούν στοιχεία για αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές στην ερευνώμενη αγορά και δεν προδικάζει ότι οι επιχειρήσεις έχουν εμπλακεί σε αντί-ανταγωνιστική συμπεριφορά.

Αιφνιδιαστικό έλεγχο στον κλάδο παραγωγής/εισαγωγής και διάθεσης ζύθου και αλκοολούχων ποτών πραγματοποίησε κλιμάκιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης έρευνας και καταγγελίας αναφορικά με αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές βάσει του άρθρου 2 ν. 3959/2011 και 102 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ).

Σημειώνεται ότι η διεξαγωγή τέτοιων ελέγχων γίνεται σε επιχειρήσεις από τις οποίες μπορεί να συλλεχθούν στοιχεία για αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές στην ερευνώμενη αγορά και δεν προδικάζει ότι οι επιχειρήσεις έχουν εμπλακεί σε αντί-ανταγωνιστική συμπεριφορά ούτε προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Ανταγωνισμού, ως θεματοφύλακας της εύρυθμης λειτουργίας της ελεύθερης αγοράς, είναι επιφορτισμένη με την εφαρμογή των κανόνων ανταγωνισμού βάσει του ν. 3959/2011 και των άρθρων 101/102 ΣΛΕΕ. Συγκεκριμένα:

  • Τα άρθρα 1 του ν. 3959/2011 και 101 ΣΛΕΕ απαγορεύουν συμπράξεις μεταξύ επιχειρήσεων (συμφωνίες, αποφάσεις ενώσεων ή εναρμονισμένες πρακτικές) που έχουν ως αντικείμενο ή αποτέλεσμα τον περιορισμό του ανταγωνισμού.
  • Τα άρθρα 2 του ν. 3959/2011 και 102 ΣΛΕΕ απαγορεύουν την καταχρηστική συμπεριφοράς επιχειρήσεων με δεσπόζουσα θέση στην αγορά.

Η ΕΑ επισημαίνει ότι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, θα παρεμβαίνει κατά άμεση προτεραιότητα όπου κρίνεται απαραίτητο και θα εξετάζει κάθε σχετική περίπτωση που θα υποπέσει στην αντίληψή της, με την υποβολή καταγγελίας, αίτησης επιείκειας ή ανώνυμων σχετικών πληροφοριών μέσω του ασφαλούς ψηφιακού περιβάλλοντος (whistleblowing) ή άλλως, και θα επιβάλλει αυστηρότατες διοικητικές κυρώσεις στις επιχειρήσεις που τυχόν μετέρχονται αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών βάσει των διατάξεων του ν. 3959/2011 και 101/102 ΣΛΕΕ.

Υπενθυμίζουμε πως το 2015 η Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε επιβάλλει στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία το μεγαλύτερο πρόστιμο στην ιστορία της μέχρι σήμερα, καθώς έφτασε τα 31,5 εκατ. ευρώ για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης που κατέχει στην αγορά όπου έχει παρουσία τα τελευταία 17 χρόνια. Η εταιρεία είχε προσφύγει αρχικά στο Διοικητικό Εφετείο, όπου το πρόστιμο μειώθηκε, και μετά στο Συμβούλιο της Επικρατείας για ανατροπή της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με την προσφυγή στο ΣτΕ να έχει εκδικαστεί και να αναμένεται η απόφαση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο «μικροσκόπιο» της Επ. Ανταγωνισμού γαλακτοκομικά και απορρυπαντικά

Χαρτογράφηση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού σε γάλα φρέσκο πλήρες, βρεφικό γάλα, τυρί, γιαούρτι αγελάδος και απορρυπαντικά πλυντηρίου ρούχων, ώστε να εξεταστούν οι συνθήκες ανταγωνισμού που υπάρχουν.
Ιωάννης Λιανός, Πρόεδρος Επιτροπής Ανταγωνισμού
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο «μικροσκόπιο» της Επ. Ανταγωνισμού το καλάθι με τα 50 προϊόντα

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Επ.Αν. Γιάννης Λιανός, ελήφθησαν οι επίσημες διευκρινίσεις για την πρωτοβουλία και το ζήτημα εξετάζεται κατά προτεραιότητα, υπογραμμίζοντας πως δεν καθυστερεί καμία δράση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρευνα σε εννέα επιχειρήσεις του κλάδου ζυμαρικών από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής η έρευνα είναι ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο, ενώ δεν αποτελεί «απόδειξη» ότι οι εν λόγω επιχειρήσεις έχουν παραβιάσει τους κανόνες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έφοδος της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε προμηθευτές των σούπερ μάρκετ

Σύμφωνα με την Επ. Ανταγωνισμού, ο αιφνιδιαστικός έλεγχος πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ερευνών αναφορικά με τυχόν αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές στον κλάδο προμήθειας και λιανικής πώλησης ειδών σούπερ μάρκετ.
supermarket, trofima, proionta
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προβληματισμός της Επ. Ανταγωνισμού για τις τιμές των τροφίμων

Ο πρόεδρος της Επ. Ανταγωνισμού σημειώνει ότι οι αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων προβληματίζουν την ΕΑ που διενεργεί έρευνες που είχαν ξεκινήσει εξ αιτίας των ανατιμήσεων που παρατηρήθηκαν την άνοιξη του 2020.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι σε εταιρείες σίτισης από την Επ. Ανταγωνισμού

Οι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν ήταν σε συνέχεια προηγούμενων ελέγχων που είχαν προηγηθεί το 2018 και 2019 προκειμένου να ολοκληρωθεί αυτεπάγγελτη έρευνα που διενεργείται για εντοπισμό αντί-ανταγωνιστικών πρακτικών.