ΓΔ: 1209.34 1.34% Τζίρος: 72.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
pratirio kaysimon-AADE-forodiafygi
Shutterstock

Έφοδος της οικονομικής αστυνομίας σε έξι πρατήρια καυσίμων

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, στο πλαίσιο των επιτόπιων ελέγχων δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις, αλλά η έρευνα συνεχίζεται καθώς αναμένονται τα αποτελέσματα από όλα τα στοιχεία που συλλέχθηκαν.

Ελέγχους σε έξι πρατήρια υγρών καυσίμων, σε διάφορες περιοχές της Αττικής, για την αντιμετώπιση της νοθείας και λαθρεμπορίας καυσίμων, πραγματοποίησε η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, από τις 12 Ιανουαρίου έως τις 3 Φεβρουαρίου 2023. Στο πλαίσιο των επιτόπιων ελέγχων δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις, αλλά η έρευνα συνεχίζεται καθώς αναμένονται τα αποτελέσματα από όλα τα στοιχεία που συλλέχθηκαν.

Ειδικότερα, η δράση της Οικονομικής Αστυνομίας αφορούσε τη νομιμότητα λειτουργίας των πρατηρίων, τον ποιοτικό έλεγχο της καθαρότητας και καταλληλότητας των καυσίμων, την ποσοτική καταμέτρηση των καυσίμων στις δεξαμενές των πρατηρίων, την λήψη στοιχείων από το σύστημα εισροών - εκροών και τον έλεγχο τήρησης της φορολογικής νομοθεσίας.

Στις αρχές της εβδομάδας πέντε διοικητικά πρόστιμα ύψους 25.000 ευρώ επιβληθηκαν, με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδωνι Γεωργιάδη, σε πέντε πρατήρια υγρών καυσίμων στον νομό Αττικής. Όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου, σε ελέγχους της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) διαπιστώθηκε ότι δύο πρατήρια υγρών καυσίμων στο κέντρο της Αθήνας και άλλα τρία στο Περιστέρι, στην Ηλιούπολη και στον 'Αλιμο παραβίαζαν τις κείμενες διατάξεις περί αθέμιτης κερδοφορίας (Νόμος 4818/2021).

Επισημαίνεται ότι με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς για τη μη διαβίβαση δεδομένων στοιχείων λιανικής πώλησης, που εκδίδονται μέσω Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (Φ.Η.Μ.) από τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις επιβάλλονται οι ακόλουθες κυρώσεις:

α) Σε περίπτωση πράξεων που επιβαρύνονται με ΦΠΑ, πρόστιμο ύψους ίσου με το 50% επί του ΦΠΑ που αναγράφεται επί του κάθε μη διαβιβασθέντος στοιχείου. Το πρόστιμο αυτό δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των 250 ευρώ, αν η οντότητα είναι υπόχρεη τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος και των 500 ευρώ, αν η οντότητα είναι υπόχρεη τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.

β) Σε περίπτωση πράξεων που δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ, πρόστιμο ύψους 500 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, εφόσον ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος, και 1.000 ευρώ, ανά φορολογικό έλεγχο, αν ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.

γ) Σε περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης που διαπιστώνεται, στο πλαίσιο μεταγενέστερου ελέγχου εντός πενταετίας από την έκδοση της αρχικής πράξης, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο του ύψους του προβλεπόμενου προστίμου.

Σημειώνεται ότι για τα πρατήρια καυσίμων οι κυρώσεις μπορεί να συνδυάζονται με το ειδικό καθεστώς κυρώσεων που προβλέπεται για την καταδολίευση των συστημάτων εισροών - εκροών και οι οποίες μπορεί να φτάνουν ακόμη και στην επιβολή «λουκέτου» σε βενζινάδικα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλο χτύπημα στην πειρατική τηλεόραση με δεκάδες συλλήψεις

Στην μεγαλύτερη επιχείρηση των Αρχών που πραγματοποιήθηκε σε διάφορες περιοχές της χώρας βρέθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά και πλήθος από παράνομες ψηφιακές συσκευές και λογισμικά. Οι κίνδυνοι για τους χρήστες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατάσχεση 21,6 τόνων λαθραίας αιθυλικής αλκοόλης για νόθευση ποτών

Τα αποτελέσματα εργαστηριακής ανάλυσης του χημείου της ΑΑΔΕ έδειξαν ότι ο αλκοολικός τίτλος της αιθυλικής αλκοόλης είναι 96,3% κατ' όγκο. Οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι θα έφταναν στα 667.000 ευρώ.