ΓΔ: 1236.2 1.25% Τζίρος: 94.24 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Αρχίζει... κυνήγι επίορκων εφοριακών από νέο σώμα ελεγκτών του ΥΠΟΙΚ

Ιδρύεται νέα Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου που θα εποπτεύεται απευθείας από τον υπουργό Οικονομικών και θα ελέγχει τις περιπτώσεις διαφθοράς στο εσωτερικό των υπηρεσιών ή και με ανάμειξη τρίτων προσώπων.

Επιχείρηση «καθαρά χέρια» αρχίζει το υπουργείο Οικονομικών με την ενεργοποίηση νέας ομάδας κρούσης κατά της απάτης και της διαφθοράς με στόχο την προστασία του δημόσιου συμφέροντος, που θα λογοδοτεί απευθείας στον υπουργό Οικονομικών.

Πρόκειται για τη Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου (Μ.Ε.Ε), που σύμφωνα με τη σχετική απόφαση θα βάζει στο στόχαστρο «οποιαδήποτε πράξη ή παράλειψη από πρόσωπα ή ομάδες προσώπων ή υπηρεσία/υπηρεσίες ή νομικά πρόσωπα ή φορείς, που χαρακτηρίζεται από δόλο, απόκρυψη ή κατάχρηση εμπιστοσύνης, σκόπιμη αλλοίωση των πραγματικών δεδομένων και σημαντικών πληροφοριών, με σκοπό την απόκτηση αθέμιτων ή παράνομων οικονομικών οφελών, χρημάτων, περιουσιακών στοιχείων ή παροχής υπηρεσιών, την αποφυγή πληρωμής ή την άρνηση παροχής υπηρεσίας ή τη διασφάλιση ατομικού ή επιχειρηματικού πλεονεκτήματος». Όπως επισημαίνεται, η απάτη και η διαφθορά μπορεί να είναι εσωτερική, π.χ. να προέρχεται από το εσωτερικό του υπουργείου, ή εξωτερική, π.χ. να αναμειγνύονται τρίτα πρόσωπα.

Σε περίπτωση που υπάρχουν ενδείξεις απάτης κατά τη διενέργεια ενός ελέγχου, η διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης, δεν διενεργείται από τους εσωτερικούς ελεγκτές στο πλαίσιο του εν λόγω ελεγκτικού τους έργου. Στην περίπτωση αυτή, οι εσωτερικοί ελεγκτές θέτουν υπόψη του υπουργού και του προϊσταμένου της Μ.Ε.Ε. τα στοιχεία περί απάτης που προκύπτουν κατά τη διεξαγωγή των ελέγχων, προκειμένου να αναληφθούν οι ενέργειες από τα αρμόδια όργανα.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό, ο εσωτερικός έλεγχος ανατίθεται, κατά κύριο λόγο σε δύο εσωτερικούς ελεγκτές. Ένα μέλος της ομάδας ελέγχου ορίζεται ως Συντονιστής, και κατά προτεραιότητα προερχόμενος από κλάδο Οικονομικών Επιθεωρητών. Σε περιορισμένης έκτασης ελέγχους ή λόγω στενότητας προσωπικού της Μ.Ε.Ε δύναται να οριστεί με εντολή ένας εσωτερικός ελεγκτής για την διενέργεια του ελέγχου.

Οι ελεγκτές επιλέγονται με κριτήρια την εμπειρία στον εσωτερικό έλεγχο και τη γνώση του ελεγχόμενου συστήματος ενώ όποτε αυτό είναι απαραίτητο μπορεί να ορίζεται εμπειρογνώμονας.

Η Μ.Ε.Ε. είναι Υπηρεσία επιπέδου Διεύθυνσης, αρμόδια για το υπουργείο Οικονομικών και τους εποπτευόμενους φορείς η οποία υπάγεται απ' ευθείας στον υπουργό Οικονομικών με τους ακόλουθους επιχειρησιακούς στόχους:

  1. τον έλεγχο των συστημάτων διακυβέρνησης και λειτουργίας και την παροχή διαβεβαίωσης για της επάρκειας αυτών, με σκοπό την υποστήριξη του υπουργείου Οικονομικών για την επίτευξη των στρατηγικών του στόχων και για τη λήψη μέτρων, όπου απαιτείται (εσωτερικοί έλεγχοι),
  2. τον έλεγχο επίδοσης των υπηρεσιών, των συστημάτων, των προγραμμάτων κ.λπ. προκειμένου να διαπιστωθεί εάν λειτουργούν σύμφωνα με τις αρχές της οικονομικότητας, της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας και κατά πόσο υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης,
  3. την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, είτε ως αρωγή προς την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, είτε στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος εργασιών, με στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του υπουργείου,
  4. την διασφάλιση της ορθής, αποτελεσματικής και ασφαλούς διαχείρισης και χρήσης των πληροφοριακών συστημάτων,
  5. την αξιολόγηση της λειτουργίας, των δραστηριοτήτων και των προγραμμάτων του Υπουργείου βάσει των αρχών της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης,
  6. την αξιολόγηση της λειτουργίας του υπουργείου και των δραστηριοτήτων των υπηρεσιών του βάσει των αρχών της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης,
  7. την συμμόρφωση σε νομοθετικές και κανονιστικές διατάξεις εθνικού, ενωσιακού και διεθνούς δικαίου,
  8. τον τρόπο με τον οποίο το υπουργείο διαχειρίζεται τον κίνδυνο απάτης.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

GDP
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλάζουν προς το καλύτερο οι προβλέψεις για ανάπτυξη και πληθωρισμό

Οι νέοι στόχοι στο μεσοπρόθεσμο που κατατίθεται στην Κομισιόν την Παρασκευή: στο 2,3% ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος, ενώ μειώνεται στο 4,5% η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό. Πρωτογενές πλεόνασμα 2% το 2024 και 2,2% από το 2025.
xrimata, money, metrita, cash, euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα παράταση ως το τέλος Οκτωβρίου για τις ενστάσεις της επιστρεπτέας

Με κοινή απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης, η διαδικασία επανελέγχου των αιτήσεων από την αρμόδια επιτροπή θα ολοκληρωθεί στις 31 Οκτωβρίου, προκειμένου να αποφανθεί ποιοι δικαιούνται την επιστρεπτέα προκαταβολή.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι κρύβει η ευχάριστη έκπληξη με τη μείωση του ελλείμματος για το 2022

Η ανάπτυξη που ξεπέρασε τις προβλέψεις και ορισμένες τεχνικές παράμετροι οδηγούν το έλλειμμα του 2022 σε μηδενισμό, ενώ αναμένεται καλύτερη επίδοση και το 2023. Προβλέψεις για γρήγορη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Στοπ» στη φοροδιαφυγή της εστίασης με νέους ηλεκτρονικούς μηχανισμούς

Πώς θα λειτουργούν οι νέοι μηχανισμοί στην εστίαση για να σταματήσουν τα «κόλπα» με τις αποδείξεις. Το χρονοδιάγραμμα για τη διασύνδεση ταμειακών μηχανών και POS και οι επιδοτήσεις των 165 εκατ. ευρώ.
euro, metrita, cash, money
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρατείνονται τα «μπόνους» σε επιχειρήσεις για τα ηλεκτρονικά τιμολόγια

Μικρότερος χρόνος παραγραφής φορολογικών υποθέσεων, πιο γρήγορες επιστροφές φόρου και μεγαλύτερες εκπτώσεις από τα ακαθάριστα έσοδα για τις εταιρείες που χρησιμοποιούν αποκλειστικά ηλεκτρονικά τιμολόγια.