ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Μπαίνουν σε 72 δόσεις τα χρέη σε δήμους και διαγράφονται παλιές οφειλές

Πώς θα ρυθμιστούν σε έως και 72 δόσεις τα χρέη προς την τοπική αυτοδιοίκηση, μαζί με τις οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Ποιες παλαιές οφειλές στους δήμους θα παραγραφούν.

Σχέδιο για ένταξη στη νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων και των «κόκκινων» οφειλών προς τους δήμους με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν για τα χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία βρίσκεται στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου και οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τις επόμενες ημέρες.

Την ίδια ώρα, με ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών διαγράφονται οι παλαιές οφειλές, ενώ μειώνεται στα πέντε χρόνια ο χρόνος παραγραφής των «φρέσκων» χρεών προς τους ΟΤΑ.

Την πρόθεση της κυβέρνησης για επέκταση της νέας ρύθμισης και για τα χρέη στους δήμους αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η ρύθμιση των 36-72 δόσεων «αφορά φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις και θα επιδιώξουμε να επεκταθεί και για τα χρέη στους Δήμους».

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι απλήρωτες οφειλές από δημοτικά τέλη και πρόστιμα της τελευταίας διετίας θα μπορούν να ρυθμιστούν σε έως 72 μηνιαίες δόσεις, όπως και τα χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μετά την 1η Νοεμβρίου 2021.

Η νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων για οφειλές προς το δημόσιο και τα ταμεία θα ενεργοποιηθεί στις αρχές Απριλίου και σε αυτή μπορούν να ενταχθούν όσοι δεν είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2021. Η ελάχιστη μηνιαία δόση θα είναι 30 ευρώ, ενώ το ετήσιο επιτόκιο για όσους επιλέξουν τις 36 μηνιαίες δόσεις ανέρχεται σε 4,37% και αυξάνεται στο 5,87% για όσους επιλέξουν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους σε 37 – 72 μηνιαίες  δόσεις.

Διαγραφή παλαιών χρεών

Παράλληλα, με διάταξη που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε στη Βουλή διαγράφονται παλαιά χρέη και μειώνεται ο χρόνος παραγραφής των νέων οφειλών προς ΟΤΑ σε πέντε χρόνια. Η ρύθμιση αφορά απλήρωτες οφειλές από δημοτικά τέλη και δημοτικούς φόρους, πρόστιμα, προσαυξήσεις σε βάθος 14 ετών. Με βάση τη ρύθμιση, οι δήμοι βεβαιώνουν ταμειακά τα οφειλόμενα ποσά από οποιαδήποτε πηγή τα οποία καθίστανται εισπρακτέα έσοδα εντός αποσβεστικής προθεσμίας πέντε ετών (από το επόμενο έτος από τη γένεση της οφειλής).

Επίσης εισάγονται μεταβατικής ισχύος διατάξεις για τις οφειλές παρελθόντων ετών προς τους δήμους. Ειδικότερα προβλέπονται τα εξής:

  • Διαγραφή και μη αναζήτηση οφειλών που γεννήθηκαν πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2012,  συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που τέθηκαν μεταγενέστερα σε ρύθμιση. Ποσά που έχουν ήδη καταβληθεί δεν επιστρέφονται.
  • Δυνατότητα αναζήτησης, βεβαίωσης και είσπραξης, εντός της οριζόμενης προθεσμίας, οφειλών που γεννήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2013 μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2017, εφόσον μπορούσαν να εισπραχθούν κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.

Η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει ότι ο χρόνος παραγραφής μειώνεται σταδιακά στα 10 έτη για τις παλαιότερες οφειλές προ του 2013, στα 8 έτη για τις οφειλές προ του 2018 και στη συνέχεια στα 5 έτη για τις οφειλές από 1η Ιανουαρίου 2018 και μετά. Οφειλές των ετών 2013-2017 μπορεί να αναζητηθούν, να βεβαιωθούν και να εισπραχθούν για δύο έτη από την έναρξη ισχύος του νόμου αλλά στη συνέχεια παραγράφονται.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πίεση Θεσμών για τα κρατικά «φέσια», τι είπαν για «μέρισμα ανάπτυξης»

Σφοδρές επικρίσεις στην κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις στην εξόφληση υποχρεώσεων του Δημοσίου, που μετατίθεται στα μέσα του 2022. Δεν έχει εγκριθεί ακόμη το σχέδιο για «μέρισμα ανάπτυξης».
XRIMATA, MONEY, METRITA, EURO
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αρχίζουν κατασχέσεις μισθών - ακινήτων για τα χρέη προς τους δήμους

Με κατασχέσεις μισθών και ακινήτων μέσω της ΑΑΔΕ θα αρχίσουν να εισπράττονται και τα ληξιπρόθεσμα χρέη στους δήμους που ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ. Το νέο σχέδιο παρουσίασε ο Θ. Σκυλακάκης.
staikouras_regling
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι πέντε εντολές του Κλάους Ρέγκλινγκ για τις επόμενες μεταρρυθμίσεις

Στην Αθήνα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Θα δώσει έμφαση σε ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου, αντικειμενικές τιμές ακινήτων, πτωχευτικό νόμο, εργασιακά και ιδιωτικοποιήσεις.
eurogroup
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τεστ υψηλής δυσκολίας από τους Θεσμούς με έπαθλο 644 εκατ. ευρώ

Στις 12 Απριλίου αρχίζει η 10η αξιολόγηση που κρύβει πολύ περισσότερες παγίδες από την προηγούμενη, καθώς συνδέεται με την ενεργοποίηση νέων μέτρων ελάφρυνσης χρέους. Ποια είναι τα μεγαλύτερα «αγκάθια».