ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ΕΚΤ, Ευρωσύστημα
Φωτο: ΕΚΤ

Ζημίες το 2022 αναμένονται για τις κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης

Θετική εκτιμάται ότι θα είναι η οικονομική εικόνα της ΤτΕ, καθώς έχει επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα, τα οποία είχαν καλή εικόνα κατά τη διάρκεια του 2022.

Μεταξύ των ελάχιστων εθνικών κεντρικών της ευρωζώνης οι οποίες θα αποφύγουν τις ζημίες για το 2022 είναι η Τράπεζα της Ελλάδος, όπως σημειώνει το Bloomberg, καθώς δεν έχει τόσο μεγάλη έκθεση όσο οι υπόλοιπες στις αγορές ομολόγων, καθώς δεν έχει μεγάλη έκθεση στα ομόλογα υψηλής αξιολόγησης, ενώ έχει σε ελληνικά ομόλογα, τα οποία, όμως, ακολούθησαν πορεία καλύτερη αυτής των υπόλοιπων ευρωπαϊκών.

Το πρακτορείο σε δημοσίευμά του τονίζει ότι το 2022 θα είναι ένα έτος όπου οι εθνικές κεντρικές τράπεζες του ευρώ θα εμφανίσουν ζημίες μετά από μία δεκαετία, στον απόηχο τόσο της αύξησης των επιτοκίων όσο και της έναρξης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΤΚ. Όπως τονίζεται όταν η ΕΚΤ δώσει  τα ετήσια αποτελέσματα την Πέμπτη, οι αξιωματούχοι αναμένεται να προειδοποιήσουν για μεγάλα ελλείμματα φέτος και το επόμενο έτος σε ολόκληρη την περιοχή, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια εκτινάσσουν το κόστος εξυπηρέτησης των καταθέσεων που δημιουργήθηκαν μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης. Η ανακοίνωση της ΕΚΤ θα προϊδεάσει για μια σειρά από δυσάρεστες εθνικές εκθέσεις, με τη γερμανική Bundesbank να αντιμετωπίζει ενδεχομένως το μεγαλύτερο πλήγμα από όλες. 

«Τα αποτελέσματα θα γίνουν αρνητικά για πολλές τράπεζες ήδη από το 2022, λόγω της αναντιστοιχίας των επιτοκίων ενεργητικού και παθητικού», δήλωσε σε συνέντευξή του ο διοικητής της Τράπεζας της Πορτογαλίας Μάριο Σεντένο. «Χρηματοδοτούμαστε τώρα με υψηλότερα επιτόκια, τα οποία δεν αντιστοιχούν στην απόδοση των ομολόγων και κάθε είδους χρέους στον ισολογισμό της κεντρικής τράπεζας».

Οι απώλειες των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης ακολουθούν την τάση που έχει καταγραφεί σε παγκόσμιο επίπεδο, με την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) να έχει ανακοινώσει για το 2022 ζημίες – ρεκόρ.  Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών επέμεινε αυτόν τον μήνα ότι τέτοια αποτελέσματα δεν έχουν σημασία, ότι οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να λειτουργούν με αρνητικά ίδια κεφάλαια και ότι δεν μπορούν να χρεοκοπήσουν. Πάνω απ' όλα, οι αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι οι απώλειες δεν έχουν καμία σχέση με τη νομισματική πολιτική.

Πάντως βάσει των κανόνων της ΕΚΤ οι κυβερνήσεις μπορεί να υποχρεωθούν να διαθέσουν χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση των κεντρικών τραπεζών τους, ενώ δεν αποκλείεται να χρειαστεί βοήθεια και η ίδια η ΕΚΤ. Η Bundesbank θα καταγράψει πιθανότατα μικρές απώλειες για το 2022, οι οποίες θα αυξηθούν σε 26 δισ. ευρώ το 2023, εάν τα επιτόκια της ΕΚΤ παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα, σύμφωνα με τον Ντάνιελ Γκρος, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής στις Βρυξέλλες. Αυτό θα εξανεμίσει τα 20 δισ. ευρώ των προβλέψεων για ζημίες από τα προγράμματα αγοράς περιουσιακών στοιχείων, καθώς και τα 5 δισ. ευρώ του κεφαλαίου και των αποθεματικών της. Για μια κανονική εταιρεία, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει χρεοκοπία.

Ο Γκρος εκτιμά ότι θα υπάρξει προειδοποίηση στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις και ότι η Bundesbank θα «προσπαθήσει να διαπραγματευτεί αθόρυβα μια εισροή κεφαλαίων από το Βερολίνο» εντός του 2023. Παράλληλα ο Γκρος αναμένει ότι οι ζημίες θα ανέλθουν σε 17 δισ. ευρώ στη Γαλλία, 9 δισ. ευρώ στην Ιταλία και 5 δισ. ευρώ στις Κάτω Χώρες. Εάν τα επιτόκια παραμείνουν υψηλά το 2024, η ολλανδική και η γαλλική κεντρική τράπεζα θα κινδυνεύσουν επίσης με αρνητικά ίδια κεφάλαια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνω του 6% η ανάπτυξη το 2021, η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αγορές ελληνικών ομολόγων

Επιστροφή στα επίπεδα προ πανδημίας εντός του 2021 για την ελληνική οικονομία προβλέπει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, τονίζοντας ότι το χρέος θα μειωθεί περί του 187% του ΑΕΠ το 2022.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας: Πιο γρήγορα πρέπει να κινηθεί η ΕΚΤ για μειώσεις επιτοκίων

Οι πρώτες δύο μειώσεις θα πρέπει να γίνουν πριν τον Αύγουστο. Δεν πρέπει να περιμένουμε τη FED. «Τέσσερις κινήσεις κατά τη διάρκεια του έτους φαίνονται λογικές. Στο μέτρο αυτό, συμφωνώ με τις προσδοκίες των αγορών».