ΓΔ: 1236.2 1.25% Τζίρος: 94.24 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

«Βουτιά» 15% στην κατανάλωση ρεύματος από νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Οι ήπιες καιρικές συνθήκες, σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές και τα κίνητρα για εξοικονόμηση έφεραν 13% χαμηλότερα τη συνολική κατανάλωση ρεύματος. Κέρδισε μερίδιο αγοράς η Mytilineos εις βάρος της ΔΕΗ λόγω Αλουμινίου της Ελλάδος.

Σημαντική μείωση της συνολικής κατανάλωσης ρεύματος που έφθασε το 13% τον Ιανουάριο συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2022 επέφεραν οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες αλλά και οι τιμές του ρεύματος που «καίνε» τα πορτοφόλια των καταναλωτών. Μεγάλες ήταν και οι αλλαγές στα μερίδια των παρόχων με την κινητικότητα να εντοπίζεται στην υψηλή τάση.  

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία για την πορεία της αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος που δημοσίευσε ο ΑΔΜΗΕ για τον πρώτο μήνα του 2023, πτώση που έφθασε στο 13,24% κατέγραψε η κατανάλωση τον Ιανουάριο συγκριτικά με τον ίδιο μήνα το περασμένο έτος. Σε απόλυτους αριθμούς, η ζήτηση έπεσε από 4.881 GWh τον Ιανουάριο του 2022 σε 4.235 GWh τον Ιανουάριο του 2023.  

Τον «χορό» της μείωσης της κατανάλωσης έσυρε η χαμηλή και μέση τάση, δηλαδή τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις που περιόρισαν την κατανάλωσή τους κατά 14,98% συγκριτικά με την ίδια περίοδο το περασμένο έτος. Οι καλές καιρικές συνθήκες οδήγησαν πολλούς στο να αποφύγουν τις μεγάλες καταναλώσεις για θέρμανση, ενώ οι υψηλές τιμές του ρεύματος σε συνδυασμό και με τα κίνητρα για την μείωση της κατανάλωσης κατά 15% στις καταναλώσεις άνω των 500 ΜWh αποτελούν παράγοντες, επίσης, που επηρέασαν την εικόνα της αγοράς τον Ιανουάριο. Μειωμένη ήταν όμως η ζήτηση και στην υψηλή τάση με τις βιομηχανίες να ρίχνουν κατά 7,8% την κατανάλωση τον ίδιο μήνα.  

Αλλαγή σκηνικού στα μερίδια της αγοράς 

Μεγάλες ήταν και οι αλλαγές στα μερίδια της αγοράς που εκπροσωπούν οι πάροχοι τον πρώτο μήνα του έτους συγκριτικά με τον Δεκέμβριο του 2022 με την κινητικότητα να εντοπίζεται κυρίως ανάμεσα στη ΔΕΗ και τη Μytilineos. Ειδικότερα, η ΔΕΗ είδε το μερίδιό της να πέφτει κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες ενώ για τον ίδιο μήνα η Mytilineos κατέγραψε άνοδο 40% στο μερίδιο της αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος που εκπροσωπεί.  

Πιο αναλυτικά, το μερίδιο της αγοράς της ΔΕΗ, που παραμένει πρώτη με μεγάλη διαφορά έφθασε στο 60,08% τον Ιανουάριο του 2023 από 63,24% τον Δεκέμβριο του 2022. Αντίστοιχα, η Mytilineos είδε το μερίδιό της να αυξάνεται από 7,52% σε 10,53% μέσα στον ίδιο μήνα. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση του ποσοστού του μεριδίου που έχει καταγράψει η εταιρεία από την έναρξη του νέου μηχανισμού της αγοράς τον περασμένο Αύγουστο που επιτρέπει την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών από πάροχο σε πάροχο. Τη μεγαλύτερη άνοδο είχε σημειώσει τον Οκτώβριο του 2022 που έφθανε στο 47% συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα.  

Τα μερίδια των παρόχων τον Ιανουάριο 

 

Εντούτοις, ο λόγος των αλλαγών αυτών εξηγείται από τα μερίδια της Υψηλής Τάσης, όπου η Μytilineos εκτόξευσε τα ποσοστά της από τον Δεκέμβριο του 2022 στον Ιανουάριο του 2023, από 1,74% σε 21,8% αντίστοιχα. Έτσι η Mytilineos  κατέχει την 2η θέση της αγοράς. Παράλληλα, η ΔΕΗ έπεσε από το 87,5% τον Δεκέμβριο του 2022 στο 66,7% τον Ιανουάριο του 2023. Πρέπει να σημειωθεί πως στο τέλος του 2022 έληξε η σύμβαση προμήθειας ρεύματος της Αλουμίνιον Ελλάδος με τη ΔΕΗ περνώντας στην Μytilineos. 

Τα μερίδια των παρόχων τον Δεκέμβριο 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το target model, η αγορά εξισορρόπησης και το έμφραγμα στην αγορά του ηλ. ρεύματος

Νέα διαβούλευση από την ΡΑΕ για την εξεύρεση λύσης που θα αποκαταστήσει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις εταιριών - φορέων για το πως θα επιλυθούν οι δυσλειτουργίες.
viomixania-ebiken-dei
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην Κομισιόν το σχέδιο για την επιδότηση ρεύματος στη βαριά βιομηχανία

Το σχέδιο υποβλήθηκε λίγο πριν τις εκλογές, αλλά τα κριτήρια που προβλέπει προκαλούν αντιδράσεις στον χώρο της βαριάς βιομηχανίας. Βασικός όρος, να σημειωθεί φέτος μεγάλη μείωση λειτουργικής κερδοφορίας.
Revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το πανόραμα τιμολογίων στο ρεύμα: Ποια είναι τα φθηνότερα της αγοράς

Πολύ μεγάλες αποκλίσεις στις χρεώσεις των παρόχων, με μέσα τιμολόγια από 35 έως 85 ευρώ, αποκαλύπτουν τα στοιχεία που αναρτήθηκαν στο Καλάθι της Ενέργειας. Τι πρέπει να προσέχουμε στους λογαριασμούς.
energeia_revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεύμα: Οι τέσσερις «καυτές πατάτες» για την επόμενη κυβέρνηση

Το μοντέλο λειτουργίας της αγοράς και οι επιδοτήσεις θα αποτελέσουν τον κύριο «πονοκέφαλο» για την επόμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας. Ποια είναι τα άλλα τρία «καυτά» σημεία.
Energeia, Ilektriko Revma, Xrimatistirio, Times
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μικρές επιδοτήσεις στο ρεύμα για Μάιο και Ιούνιο θα ανακοινώσει το ΥΠΕΝ

Το υπουργείο προσανατολίζεται να ανακοινώσει επιδοτήσεις για ένα δίμηνο, οι οποίες θα είναι ακόμη πιο μικρές από αυτές του Απριλίου, καθώς οι τιμές του ρεύματος έχουν υποχωρήσει χαμηλότερα από τα 0,16 ευρώ/κιλοβατώρα.