ΓΔ: 1237.54 1.36% Τζίρος: 68.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:59:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Pixabay

Συγκρατημένη αισιοδοξία για τις έρευνες υδρογονανθράκων σε Κρήτη και Ιόνιο

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ, Αριστοφάνης Στεφάτος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ταχύτητα και ποιότητα των σεισμικών ερευνών και επισημαίνει ότι μετά την αξιολόγηση των δεδομένων θα υπάρξουν αποφάσεις για ερευνητικές γεωτρήσεις.

«Η πορεία των ερευνών μας επιτρέπει να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι καθώς αποκτάμε καλύτερη εικόνα για το ελληνικό υπέδαφος», επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων & Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), Αριστοφάνης Στεφάτος, σε συνέντευξη προς το ΑΠΕ - ΜΠΕ με αφορμή την ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών για υδρογονάνθρακες στη θαλάσσια περιοχή Δυτικά - Νοτιοδυτικά της Κρήτης αλλά και στο Ιόνιο.

Θα ακολουθήσει, όπως επισημαίνει ο ίδιος, η ερμηνεία των δεδομένων που προέκυψαν από τις σεισμικές έρευνες προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για την πραγματοποίηση ερευνητικών γεωτρήσεων (υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη ληφθεί απόφαση για πραγματοποίηση ερευνητικής γεώτρησης στα Ιωάννινα).

Ο κ. Στεφάτος εκφράζει την ικανοποίησή του για την ταχύτητα και ποιότητα των σεισμικών ερευνών, σημειώνοντας ότι «έχουμε πάρει για πρώτη φορά «εικόνα» και από περιοχές ενδιάμεσα των χαρτογραφημένων δομών, τις οποίες δεν είχαμε χαρτογραφήσει στο παρελθόν.

Επισημαίνει ακόμη ότι η εκτίμηση της ΕΔΕΥΕΠ για δυνητικούς πόρους ύψους 3,5 δισεκ. βαρελιών ισοδύναμου πετρελαίου «αφορά εκτιμήσεις με βάση τα στοιχεία πριν από την ολοκλήρωση των τελευταίων ερευνών και είναι ένα νούμερο, το οποίο θα αναθεωρείται περιοδικά όταν προκύπτουν σημαντικά νέα στοιχεία», σημειώνοντας ότι είναι πιο σημαντικό «να ωριμάσουν οι έρευνες, προκειμένου να έχουμε πιο σαφείς εκτιμήσεις για τα δυνητικά - τεχνικά απολήψιμα και οικονομικά βιώσιμα - αποθέματα».

Επίσης, υπογραμμίζει τον νέο ρόλο της ΕΔΕΥΕΠ που έχει επεκταθεί πέρα από τις έρευνες, στην δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα, την υπόγεια αποθήκευση φυσικού αερίου και τα υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

petrelaio-ydrogonanthrakes
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υδρογονάνθρακες: Τι μπορεί να κερδίσει η Ελλάδα από την εκμετάλλευσή τους

Σημαντικά οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη μπορεί να αποδώσει η εκμετάλλευση των εγχώριων κοιτασμάτων, με την προϋπόθεση φυσικά ότι αυτά θα εντοπισθούν και θα είναι εκμεταλλεύσιμα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρευνες για φυσικό αέριο: Σε Ιωάννινα και Πρίνο το ενδιαφέρον

Οι εξελίξεις πυκνώνουν μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, τον περασμένο Απρίλιο σε σύσκεψη στα γραφεία της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) για επιτάχυνση των ερευνών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΔΕΥΕΠ: Ως 3,5 δισ. βαρέλια οι δυνητικοί πόροι υδρογονανθράκων στη χώρα μας

Ο όρος «δυνητικοί πόροι» (2C resources), όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη, αναφέρεται σε συμπεράσματα που προκύπτουν με βάση τα γεωλογικά χαρακτηριστικά και τις έρευνες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μειώθηκε κατά 16% η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης στην Ελλάδα το 2021

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η κατανάλωση πετρελαιοειδών στη χώρα το 2021 παρέμεινε σταθερή σε σχέση με το 2020. Τη μεγαλύτερη αύξηση κατανάλωσης κατέγραψε η αμόλυβδη βενζίνη και το υγραέριο.
ELPE_Siamisis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Α. Σιαμίσιης: Ενδιαφέρον από ξένες εταιρείες για έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη

Ο διευθύνων σύμβουλος της Helleniq Energy ανέφερε ότι οι ελληνικοί υδρογονάνθρακες συγκεντρώνουν μεγάλο ενδιαφέρον. Θετική εξέλιξη αποτελεί η επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Η φορολόγηση των υπερεσόδων θα έχει επιπτώσεις στο μέρισμα.