Φωτο; Shutterstock

Όλες οι αλλαγές του 2020 για τις εισφορές επαγγελματιών

Το σημαντικότερο στοιχείο του νέου νομοσχεδίου είναι η αποσύνδεση των εισφορών από το ύψος του εισοδήματος και η ελευθερία επιλογής κλιμακίου, με ανάλογη διαμόρφωση της σύνταξης.

Αλλάζουν όλα στις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων το 2020 με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας το οποίο θα ψηφιστεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. Το σημαντικότερο στοιχείο του νομοσχεδίου είναι η αποσύνδεση των εισφορών από το ύψος του εισοδήματος, που είχε επιβληθεί από την κυβέρνηση Σύριζα, καθιστώντας ουσιαστικά το ασφαλιστικό σύστημα φορολογικού τύπου εργαλείο. Ο υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών βάση του εισοδήματος αποτέλεσε ένα εξαιρετικά άδικο, τιμωρητικό σύστημα για όλους όσους δεν φοροδιαφεύγουν και παρουσιάζουν σχετικά υψηλά εισοδήματα.

Το νέο σύστημα, οι διατάξεις του οποίου έχουν οριστικοποιηθεί, περιλαμβάνει 6 κατηγορίες εισφορών συν μια ειδική κατηγορία για νέους επαγγελματίες με δραστηριότητα έως 5 ετών. Καινοτομία του νέου συστήματος είναι ότι το ύψος της εισφοράς θα είναι ανοιχτό, δηλαδή ο κάθε ασφαλισμένος θα μπορεί να επιλέξει το ύψος της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς που θα καταβάλει, ωστόσο θα συνδέεται σε συγκεκριμένο ύψος σύνταξης μετά την συμπλήρωση των απαιτούμενων ετών εργασίας. Έτσι, για παράδειγμα, ο ελεύθερος επαγγελματίας που θα επιλέξει τη χαμηλότερη μηνιαία εισφορά, δηλαδή 210 ευρώ, θα δικαιούται μηνιαία σύνταξη 553 ευρώ μετά από 30 χρόνια εργασίας και 673 ευρώ μετά από 40 χρόνια εργασίας. Ο επαγγελματίας που θα επιλέξει το υψηλότερο ύψος ασφαλιστικών εισφορών, 566 ευρώ το μήνα, θα δικαιούται μηναία σύνταξη 981 ευρώ μετά από 30 χρόνια εργασίας και 1.367 ευρώ μετά από 40 χρόνια εργασίας.

Το σχέδιο νόμου θα ψηφιστεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, ώστε τον Φεβρουάριο η πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών να γίνει με το νέο σύστημα.

Αναλυτικά:

Ειδική κατηγορία για νέους επαγγελματίες. Αφορά νέους επαγγελματίες με δραστηριότητα έως 5 ετών και οι οποίοι θα μπορούν για τα πέντε πρώτα χρόνια της εργασίας τους να καταβάλουν ως ασφαλιστικές εισφορές 126 ευρώ το μήνα. Η εισφορά επιμερίζεται σε 93 ευρώ για την σύνταξη και 33 ευρώ για την υγεία. Στόχος της ειδικής αυτής κατηγορίας είναι να βοηθήσεις τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες στο ξεκίνημα της καριέρας τους.

Πρώτη κατηγορία. Πρόκειται για το κατώτατο επίπεδο εισφορών το οποίο διαμορφώνεται στα 210 ευρώ, εκ των οποίων τα 155 αφορούν την σύνταξη και τα 55 εισφορές υγείας.

Δεύτερη κατηγορία. Η μηναία εισφορά καθορίζεται στα 252 ευρώ, εκ των οποίων τα 186 αφορούν την σύνταξη και τα 66 εισφορές υγείας.

Τρίτη κατηγορία. Η μηναία εισφορά καθορίζεται στα 302 ευρώ, εκ των οποίων τα 236 αφορούν την σύνταξη και τα 66 εισφορές υγείας.

Τέταρτη κατηγορία. Η μηναία εισφορά καθορίζεται στα 363 ευρώ, εκ των οποίων τα 297 αφορούν την σύνταξη και τα 66 εισφορές υγείας.

Πέμπτη κατηγορία. Η μηναία εισφορά καθορίζεται στα 435 ευρώ, εκ των οποίων τα 369 αφορούν την σύνταξη και τα 66 εισφορές υγείας.

Έκτη κατηγορία. Η μηναία εισφορά καθορίζεται στα 566 ευρώ, εκ των οποίων τα 500 αφορούν την σύνταξη και τα 66 εισφορές υγείας.

Οι νέες ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών για το 2020

ΚατηγορίαΣύνολο ΕισφοράςΕΦΚΑΥγεία
Ειδική*1269333
Πρώτη21015555
Δεύτερη25218666
Τρίτη30223666
Τέταρτη36329766
Πέμπτη43536966
Έκτη56650066

*Αφορά νέους επαγγελματίες για διάστημα έως 5 ετών.

Οι ασφαλιστικές εισφορές για τους αγρότες

Τέλος, σε ό,τι αφορά τους αγρότες, οι μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές για την εφετινή χρονιά με το νέο σύστημα καθορίζονται στην πρώτη κατηγορία στα 119 ευρώ εκ των οποίων τα 87 αφορούν τη σύνταξη και τα 32 ευρώ την υγεία, στην δεύτερη κατηγορία στα 143 ευρώ εκ των οποίων τα 104ευρώ  για σύνταξη και τα 39 για την υγεία, στην τρίτη κατηγορία στα 171 ευρώ εκ των οποίων τα 132 ευρώ για σύνταξη και τα 39 για την υγεία, στην τέταρτη κατηγορία στα 205 ευρώ εκ των οποίων τα 166 ευρώ για σύνταξη και τα 39 για την υγεία, στην πέμπτη κατηγορία στα 246 ευρώ εκ των οποίων τα 207 ευρώ για σύνταξη και τα 39 για την υγεία, και στην έκτη κατηγορία στα 319 ευρώ εκ των οποίων τα 280 ευρώ για σύνταξη και 39 ευρώ για την υγεία.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι τέσσερις μεγάλες αλλαγές στην ασφαλιστική ενημερότητα

Βεβαίωση θα χρειάζονται και οι διαχειριστές ΙΚΕ για αγοραπωλησίες ακινήτων. Απαλλάσσονται οι οικοπεδούχοι σε αντιπαροχή. Διευκολύνονται ατομικές επιχειρήσεις και όσοι οφείλουν φόρους και εισφορές.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με εικονική ημερομηνία η αναστολή χιλιάδων συμβάσεων εργασίας

Το σύστημα Εργάνη δεν επιτρέπει δήλωση της πραγματικής ημερομηνίας αναστολής συμβάσεων και οι εργοδότες θα πληρώσουν περισσότερες εισφορές. Τι προτείνει το Οικονομικό Επιμελητήριο για λύση.
state_pension
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι επικριτές του νέου ασφαλιστικού: Μόνιμη λύση ή χαμένη ευκαιρία;

Κορυφαίοι ειδικοί, όπως ο Πλ. Τήνιος και ο Μ. Νεκτάριος, αλλά και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής ασκούν σφοδρή κριτική στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και αμφισβητούν τη βιωσιμότητα του συστήματος.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι ασφαλισμένοι θα επιλέγουν πόσο θα πληρώνουν για επικουρική

Μηνιαία εισφορά μεταξύ 42, 51 ή 61 ευρώ θα μπορούν να επιλέγουν οι ασφαλισμένοι από την 1η Ιανουαρίου 2020, ενώ από το 2022 θα γίνουν μειώσεις. Οι επικουρικές συντάξεις θα είναι ανάλογες με το ύψος των εισφορών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ: Ψηφιακά η έκδοση κύριων, επικουρικών συντάξεων

Τη μεγάλη μεταρρύθμιση της οργανωτικής ενοποίησης του ΕΦΚΑ με το Επικουρικό Ταμείο θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση. Η δημιουργία ενιαίου ψηφιακού αρχείου θα δώσει τέλος στην καθυστέρηση της έκδοσης συντάξεων.