ΓΔ: 1422.75 -0.14% Τζίρος: 84.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Η ΕΤΕπ θα διαθέσει 200 εκατ. για την αναβάθμιση των λιμανιών στα νησιά

Συμφωνία του υπουργείου Ναυτιλίας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για χρηματοδότηση έργων στα νησιά στοχεύοντας στη βελτίωση των υποδομών και την παροχή τεχνικής υποστήριξης προς την ψηφιακή μετάβαση.

Χρημοδότηση λιμενικών υποδομών στα νησιά και παροχή τεχνική υποστήριξης στους δικαιούχους φορείς, περιλαμβάνει η συμφωνία συνεργασίας που υπογράφηκε χθες μεταξύ του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Η τράπεζα αναλαμβάνει συμβουλευτικό ρόλο στην υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική στο Νησιωτικό Χώρο, που έχει επεξεργαστεί και προωθεί η Γενική Γραμματεία Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής.

Συγκεκριμένα η συνεργασία των δύο πλευρών αφορά :

  • Στην χρηματοδότηση έργων δημοσίου χαρακτήρα του προγράμματος «ΝΕΑΡΧΟΣ» μέσω σύναψης δανειακής σύμβασης 200 εκατ. ευρώ για υλοποίηση έργων και υποδομών στον τομέα της απανθρακοποίησης νησιωτικών λιμένων, λιμενικών υποδομών, μονάδων και εγκαταστάσεων αφαλάτωσης, δικτύων διαχείρισης πόσιμου νερού, κτιριακών υποδομών αρμοδιότητας ΥΝΑΝΠ στο νησιωτικό χώρο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
  • Στην παροχή τεχνικής υποστήριξης για την δημιουργία μιας πλήρους ψηφιοποιημένης και απλουστευμένης διαδικασίας προετοιμασίας, υποβολής, διαχείρισης αιτήσεων χρηματοδότησης από δικαιούχους φορείς, και.
  • Στην προετοιμασία και υποβολή από τη Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων φακέλου για την δημιουργία μόνιμου μηχανισμού ωρίμανσης έργων ενεργειακής εξοικονόμησης.

Η συμφωνία συνεργασίας υπογράφηκε μεταξύ του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη και του Hristo Stoykov - Director of Advisory Services της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, καθώς και του Γιάννη Καλτσά, Head of Investment Team Greece & Cyprus.

Παρόν στην συνάντηση ήταν ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και συντονιστής των σχετικών πρωτοβουλιών Μανώλης Κουτουλάκης, o Αλέξανδρος Ζαχάρωφ - Senior Advisor του τμήματος Invest EU Advisory Hub και ο Γιάννης Μπουζόπουλος -Financial Instruments Adviser, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο ταμείο της ΕΤΕπ για την Ουκρανία προστέθηκε και η Ελλάδα

Το Ταμείο θα δώσει τη δυνατότητα στην Τράπεζα της ΕΕ να διατηρήσει τη στήριξή της προς την Ουκρανία ενώ θα χρησιμεύσει ως προσωρινή μεταβατική λύση έως ότου καταστούν διαθέσιμα πιο μακροπρόθεσμα μέτρα της ΕΕ.
ependyseis, anakampsi, funds
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγει ο δρόμος για νέες επενδύσεις 15,1 δισ. ευρώ σε πράσινη ανάπτυξη

Με στόχο την επιτάχυνση των επενδύσεων, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ξεκλειδώνει 6,1 δισ. ευρώ θα διατεθούν για επιχειρηματικές επενδύσεις και εταιρική έρευνα και ανάπτυξη. Πάνω από 4 δισ θα διατεθούν για κλιματική δράση.
Ploio-limani-anemoi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακόμη ένα έργο αναβάθμισης λιμανιού εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης

Όπως ανέφερε ο κ. Πλακιωτάκης, το υπουργείο θα στηρίξει την ένταξη της Αμμουλιανής στην πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος "GR-eco Islands", μια πρωτοβουλία που μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για το νησί.