ΓΔ: 1054.59 0.84% Τζίρος: 89.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Απορρίματα
Φωτο: Shutterstock

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι δυο μονάδες ανακύκλωσης στην Μακεδονία

Στη Μαυροράχη του δήμου Λαγκάδα το έργο είναι ύψους 100 εκατ. ευρώ θα γίνει μέσω ΣΔΙΤ με 60% χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και αυτή στον 'Αγιο Αντώνιο Θέρμης, αφορά σε δημόσιο έργο και είναι ύψους 70 εκατ. ευρώ, με δικαίωμα προαίρεσης.

Μέχρι το τέλος του 2023, αναμένονται οι ανάδοχοι που θα αναλάβουν τη δημιουργία δύο Μονάδων Ανακύκλωσης και Ανάκτησης (ΜΑΑ) στη Μαυροράχη του δήμου Λαγκαδά και στον 'Αγιο Αντώνιο της Θέρμης, γνωστοποίησε ο πρόεδρος του περιφερειακού ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης Γεράνης, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ενόψει της υλοποίησης του 17ου πολυσυνεδρίου που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη στις 18 Μαρτίου 2023, το διαδικτυακό κανάλι για την καινοτομία και την ανάπτυξη ka-business.gr.

«Από τη στιγμή που θα αναλάβουν οι ανάδοχοι, τέλος του 2023 υπό την προϋπόθεση ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά και δεν θα υπάρξουν ενστάσεις, έχει υπολογιστεί ότι θα απαιτηθούν δύο χρόνια προκειμένου να ολοκληρωθούν οι ΜΑΑ», τόνισε ο ίδιος, και διευκρίνισε ότι η μονάδα στη Μαυροράχη, ύψους 100 εκατ. ευρώ θα γίνει μέσω ΣΔΙΤ με 60% χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και αυτή στον 'Αγιο Αντώνιο, αφορά σε δημόσιο έργο και είναι ύψους 70 εκατ. ευρώ, με δικαίωμα προαίρεσης. Υπογραμμίζεται ότι οι ΜΑΑ είναι εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων που, σύμφωνα με τον ισχύοντα σχεδιασμό, πρέπει να περιλαμβάνουν υποχρεωτικά δύο ροές αποβλήτων, τα σύμμεικτα σκουπίδια και τα προδιαλεγμένα βιοαπόβλητα.

Υπογραμμίζοντας τη σημασία της κυκλικής οικονομίας και της ανάγκης να επιτευχθεί το «πάντρεμα» αυτής με τη βιομηχανική επανάσταση, ο κ. Γεράνης τόνισε ότι «η υιοθέτηση των αρχών της κυκλικής οικονομίας, σημαίνει μια δεύτερη ευκαιρία στη "ζωή" για κάθε απόβλητο». Αναφερόμενος στους καφέ κάδους, ο κ. Γεράνης τόνισε ότι έχουν ήδη εξοπλιστεί με 35.000 τέτοιους οι 38 δήμοι στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στους οποίους έχουν επίσης αποδοθεί και 43 ειδικά απορριμματοφόρα. Ανέφερε επίσης ότι βρίσκεται στο 50% η διαδικασία εξοπλισμού των δήμων της ΠΚΜ, με τους απαραίτητους κλαδοτεμαχιστές. Υπενθυμίζεται ότι στον καφέ κάδο συλλέγονται τα οργανικά βιοαπόβλητα, όπως μεταξύ άλλων υπολείμματα φαγητού, λαχανικών, φρούτων και λουλουδιών, με σκοπό την κομποστοποίηση, την φυσική μετατροπή τους σε χρήσιμο λίπασμα, εδαφοβελτιωτικό.

«Με τη σωστή διαχείριση των σκουπιδιών δεν προστατεύεται μόνο το περιβάλλον, που αποτελεί το κύριο ζητούμενο παγκοσμίως, αλλά εξασφαλίζονται επιπλέον πόροι και κονδύλια», επισήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), Αναστάσιος Καπνοπώλης, σημειώνοντας την ανάγκη παροχής κινήτρων για την υιοθέτηση των αρχών της κυκλικής οικονομίας. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι «κυκλική οικονομία και βιώσιμη ανάπτυξη, αποτελούν τα βασικά εκείνα συστατικά που εξασφαλίζουν καλύτερη ποιότητας ζωής για τον άνθρωπο, γεγονός που έχει γίνει αντιληπτό και από την βιοτεχνία», είπε.

«Η βιώσιμη ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα είναι το μονοπάτι που πρέπει όλοι μας να ακολουθήσουμε για έναν πιο δίκαιο και υγιεινό πλανήτη σε ειρήνη», επισήμανε η δημιουργός του Ka-business, δημοσιογράφος, Ραλλιώ Λεπίδου και αναφερόμενη στους 17 στόχους που έχουν τεθεί, τόνισε ότι «η κατάκτησή τους είναι το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την ευημερία όλων και κυρίως της νεολαίας».

Δίνοντας το στίγμα πανελλαδικής έρευνας που διεξήγαγε για λογαριασμό του ka-business η εταιρεία Interview, για τις προοπτικές της βιώσιμης ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας, η κ. Λεπίδου τόνισε ότι σε δείγμα 750 ερωτηθέντων, ποσοστό 78% δήλωσε ότι μια επιχείρηση πρέπει να παράγει προϊόντα όσο το δυνατόν πιο φιλικά στο περιβάλλον μειώνοντας τις επιπτώσεις της σε αυτό και ένα 18% ανέφερε ότι πρέπει να δημιουργήσει ένα νέο προϊόν ή να βελτιώσει ένα ήδη υπάρχον. Επιπλέον, το 45% των ερωτηθέντων τόνισε ότι η βιώσιμη επιχειρηματικότητα σημαίνει παραγωγή προϊόντων φιλικών προς το περιβάλλον, ενώ οι μισοί από το σύνολο των συμμετεχόντων επιχειρηματιών στην έρευνα, υπογράμμισε την ανάγκη διοργάνωσης σεμιναρίων εκπαίδευσής τους, πάνω σε θέματα βιώσιμης επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δύσκολη η προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρία στις τουριστικές επιχειρήσεις

Πολλές από τις επιχειρήσεις του κλάδου δεν φαίνεται να γνωρίζουν τη νομοθεσία, ωστόσο δείχνουν διάθεση να επενδύσουν στην ανάπτυξη υποδομών ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση των ΑμεΑ στους χώρους τους.
Moody's-economy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Moody's και Fitch προβλέπουν ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα

Η ανθεκτικότητα απέναντι στην πανδημία και την ενεργειακή κρίση σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν αναμένεται αλλαγή στη δημοσιονομική πολιτική της χώρας, κάνει αισιόδοξους τους οίκους αξιολόγησης για την πορεία της οικονομίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Κοντόπουλος: Το ΧΑ βρίσκεται καθ' οδόν προς τις ανεπτυγμένες αγορές

Ο διευθύνων σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών τόνισε την ανάγκη να ενισχυθεί η παρουσίαση της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού χρηματιστηρίου διεθνώς, πριν ακόμη την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΤΒΑ: Επενδύσεις 50 εκατ. την επόμενη διετία για τα νέα βιομηχανικά πάρκα

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, θα ωφεληθούν τα 14 μεγαλύτερα βιομηχανικά πάρκα της χώρας, καθώς προβλέπεται η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός των υποδομών τους με στόχο να μετατραπούν σε τεχνολογικά έξυπνα και περιβαλλοντικά βιώσιμα.