ΓΔ: 1480.09 -1.09% Τζίρος: 161.72 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Απορρίματα
Φωτο: Shutterstock

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι δυο μονάδες ανακύκλωσης στην Μακεδονία

Στη Μαυροράχη του δήμου Λαγκάδα το έργο είναι ύψους 100 εκατ. ευρώ θα γίνει μέσω ΣΔΙΤ με 60% χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και αυτή στον 'Αγιο Αντώνιο Θέρμης, αφορά σε δημόσιο έργο και είναι ύψους 70 εκατ. ευρώ, με δικαίωμα προαίρεσης.

Μέχρι το τέλος του 2023, αναμένονται οι ανάδοχοι που θα αναλάβουν τη δημιουργία δύο Μονάδων Ανακύκλωσης και Ανάκτησης (ΜΑΑ) στη Μαυροράχη του δήμου Λαγκαδά και στον 'Αγιο Αντώνιο της Θέρμης, γνωστοποίησε ο πρόεδρος του περιφερειακού ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης Γεράνης, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ενόψει της υλοποίησης του 17ου πολυσυνεδρίου που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη στις 18 Μαρτίου 2023, το διαδικτυακό κανάλι για την καινοτομία και την ανάπτυξη ka-business.gr.

«Από τη στιγμή που θα αναλάβουν οι ανάδοχοι, τέλος του 2023 υπό την προϋπόθεση ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά και δεν θα υπάρξουν ενστάσεις, έχει υπολογιστεί ότι θα απαιτηθούν δύο χρόνια προκειμένου να ολοκληρωθούν οι ΜΑΑ», τόνισε ο ίδιος, και διευκρίνισε ότι η μονάδα στη Μαυροράχη, ύψους 100 εκατ. ευρώ θα γίνει μέσω ΣΔΙΤ με 60% χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και αυτή στον 'Αγιο Αντώνιο, αφορά σε δημόσιο έργο και είναι ύψους 70 εκατ. ευρώ, με δικαίωμα προαίρεσης. Υπογραμμίζεται ότι οι ΜΑΑ είναι εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων που, σύμφωνα με τον ισχύοντα σχεδιασμό, πρέπει να περιλαμβάνουν υποχρεωτικά δύο ροές αποβλήτων, τα σύμμεικτα σκουπίδια και τα προδιαλεγμένα βιοαπόβλητα.

Υπογραμμίζοντας τη σημασία της κυκλικής οικονομίας και της ανάγκης να επιτευχθεί το «πάντρεμα» αυτής με τη βιομηχανική επανάσταση, ο κ. Γεράνης τόνισε ότι «η υιοθέτηση των αρχών της κυκλικής οικονομίας, σημαίνει μια δεύτερη ευκαιρία στη "ζωή" για κάθε απόβλητο». Αναφερόμενος στους καφέ κάδους, ο κ. Γεράνης τόνισε ότι έχουν ήδη εξοπλιστεί με 35.000 τέτοιους οι 38 δήμοι στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στους οποίους έχουν επίσης αποδοθεί και 43 ειδικά απορριμματοφόρα. Ανέφερε επίσης ότι βρίσκεται στο 50% η διαδικασία εξοπλισμού των δήμων της ΠΚΜ, με τους απαραίτητους κλαδοτεμαχιστές. Υπενθυμίζεται ότι στον καφέ κάδο συλλέγονται τα οργανικά βιοαπόβλητα, όπως μεταξύ άλλων υπολείμματα φαγητού, λαχανικών, φρούτων και λουλουδιών, με σκοπό την κομποστοποίηση, την φυσική μετατροπή τους σε χρήσιμο λίπασμα, εδαφοβελτιωτικό.

«Με τη σωστή διαχείριση των σκουπιδιών δεν προστατεύεται μόνο το περιβάλλον, που αποτελεί το κύριο ζητούμενο παγκοσμίως, αλλά εξασφαλίζονται επιπλέον πόροι και κονδύλια», επισήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), Αναστάσιος Καπνοπώλης, σημειώνοντας την ανάγκη παροχής κινήτρων για την υιοθέτηση των αρχών της κυκλικής οικονομίας. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι «κυκλική οικονομία και βιώσιμη ανάπτυξη, αποτελούν τα βασικά εκείνα συστατικά που εξασφαλίζουν καλύτερη ποιότητας ζωής για τον άνθρωπο, γεγονός που έχει γίνει αντιληπτό και από την βιοτεχνία», είπε.

«Η βιώσιμη ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα είναι το μονοπάτι που πρέπει όλοι μας να ακολουθήσουμε για έναν πιο δίκαιο και υγιεινό πλανήτη σε ειρήνη», επισήμανε η δημιουργός του Ka-business, δημοσιογράφος, Ραλλιώ Λεπίδου και αναφερόμενη στους 17 στόχους που έχουν τεθεί, τόνισε ότι «η κατάκτησή τους είναι το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την ευημερία όλων και κυρίως της νεολαίας».

Δίνοντας το στίγμα πανελλαδικής έρευνας που διεξήγαγε για λογαριασμό του ka-business η εταιρεία Interview, για τις προοπτικές της βιώσιμης ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας, η κ. Λεπίδου τόνισε ότι σε δείγμα 750 ερωτηθέντων, ποσοστό 78% δήλωσε ότι μια επιχείρηση πρέπει να παράγει προϊόντα όσο το δυνατόν πιο φιλικά στο περιβάλλον μειώνοντας τις επιπτώσεις της σε αυτό και ένα 18% ανέφερε ότι πρέπει να δημιουργήσει ένα νέο προϊόν ή να βελτιώσει ένα ήδη υπάρχον. Επιπλέον, το 45% των ερωτηθέντων τόνισε ότι η βιώσιμη επιχειρηματικότητα σημαίνει παραγωγή προϊόντων φιλικών προς το περιβάλλον, ενώ οι μισοί από το σύνολο των συμμετεχόντων επιχειρηματιών στην έρευνα, υπογράμμισε την ανάγκη διοργάνωσης σεμιναρίων εκπαίδευσής τους, πάνω σε θέματα βιώσιμης επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον για την αγορά premium ακινήτων στην Ελλάδα

Υπάρχει ένα τεράστιο κοινό που αναζητά καθημερινά ακίνητα για αγορά μέσω του παγκόσμιου δικτύου της Forbes και με την συνεργασία αυτή τα μοναδικά ελληνικά ακίνητα σε όλη την χώρα θα είναι προσβάσιμα σε αυτό το κοινό.
businessdaily-Papathanasis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ν. Παπαθανάσης: Έκλεισαν οι δράσεις επιχειρηματικότητας δίκαιης μετάβασης

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κατατέθηκαν 840 αιτήσεις ενδιαφερόμενων συνολικής δημόσιας δαπάνης 50,588 εκατ. ευρώ και προϋπολογισμού συνολικών επενδύσεων περίπου 73 εκατ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας τον αρχικό στόχο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΟΣΑ: Στο 62% οι άμεσες ξένες επενδύσεις την τελευταία τριετία στην Ελλάδα

Το 2020, είχαν μειωθεί στα 3,2 δισ. δολάρια, αλλά αυτό οφειλόταν στην πανδημία του covid-19 που οδήγησε στην ανάσχεση των οικονομικών δραστηριοτήτων, με τις παγκόσμιες ΞΑΕ να κάνουν βουτιά 58% το έτος αυτό.