ΓΔ: 1234.73 1.13% Τζίρος: 53.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:45:13 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
lagarde, ekt, ecb
Φώτο: Shutterstock

Λαγκάρντ: Τα στοιχεία θα καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις για επιτόκια

Η επικεφαλής της ΕΚΤ εκτίμησε ότι μόλις έχει αρχίσει να φαίνεται η επίδραση της σφιχτής νομισματικής πολιτικής στην οικονομία, ενώ επανέλαβε τη δέσμευση για στήριξη, εάν χρειαστεί, των τραπεζών.

Τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού θα είναι αυτά που θα καθορίσουν τις μελλοντικές αποφάσεις της ΕΚΤ για τα επιτόκια, με το μεγαλύτερο, όμως, μέρος του κύκλου των αυξήσεων να έχει, ήδη, ολοκληρωθεί, όπως τόνισε η επικεφαλής της τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ σε ομιλία της. 

Εκτίμησε ότι οι μέχρι τώρα αυξήσεις μόλις έχουν αρχίσει να φαίνονται στην οικονομία και υπογράμμισε ότι η πολιτική της ΕΚΤ δεν επηρεάζει με αρνητικό τρόπο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. 

Ξεκαθάρισε ότι ο βασικός στόχος της ΕΚΤ παραμένει ένας: η υποχώρηση του πληθωρισμού και η διατήρηση της σταθερότητας των τιμών, ενώ θα φροντίσει να επιτύχει αυτόν τον στόχο εφαρμόζοντας μία «ισχυρή στρατηγική» νομισματικής πολιτικής, η οποία θα βασίζεται σε τρία στοιχεία: 

  • Τις εκτιμήσεις για την πορεία του πληθωρισμού, 
  • Τη δυναμική της πορείας του πληθωρισμού και 
  • Την ισχύ της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής. 

Σημείωσε ακόμη ότι βάσει των εκτιμήσεων των οικονομολόγων της ΕΚΤ ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 2,1% το 2025, ενώ ο δομικός θα διαμορφωθεί στο 2,2%, δηλαδή κοντά στον στόχο που έχει η τράπεζα, ενώ αναφερόμενη στην αναταραχή που έχει δημιουργηθεί στο χρηματοπιστωτικό σύστημα τόνισε ότι από τη μία πλευρά οι τράπεζες της ευρωζώνης είναι θωρακισμένες και από την άλλη η ΕΚΤ διαθέτει μεγάλη γκάμα εργαλείων για να στηρίξει και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ενώ έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει και νέα. 

«Το κοινό μπορεί να είναι σίγουρο για ένα πράγμα: θα επιτύχουμε σταθερότητα των τιμών και η επαναφορά του πληθωρισμού στο 2% μεσοπρόθεσμα είναι αδιαπραγμάτευτη. Θα το πετύχουμε ακολουθώντας μια στιβαρή στρατηγική που εξαρτάται από τα δεδομένα και ενσωματώνει την ετοιμότητα για δράση, αλλά που δεν επιτρέπει συμβιβασμούς γύρω από τον πρωταρχικό μας στόχο. Αντιμέτωποι με έναν κόσμο που αλλάζει ταχύτερα απ' ό,τι θα μπορούσε να φανταστεί ο καθένας μας, πρέπει να είμαστε τόσο επικεντρωμένοι στον στόχο μας όσο και στιβαροί στη στρατηγική μας για την επίτευξή του», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Christine Lagarde, Kristin Lagarde, Evropaiki Kentriki Trapeza, ECB
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Μένει ακόμη δρόμος για την πάταξη των πληθωριστικών πιέσεων

Η επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε ότι ο πληθωρισμός παραμένει σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από τον στόχο που έχει θέσει η κεντρική τράπεζα και θα πρέπει να γίνουν κινήσεις για να περιοριστεί.
Christine Lagarde, Kristin Lagarde, Evropaiki Kentriki Trapeza, ECB
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Θα υπάρξουν αυξήσεις επιτοκίων και μετά από αυτή του Μαρτίου

Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να κάνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου να υπάρξει υποχώρηση του πληθωρισμού κοντά στον στόχο του 2%. Οι επόμενες αυξήσεις θα εξαρτηθούν από τα δεδομένα που θα έχει η κεντρική τράπεζα στην κατοχή της.
Philip Lane
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λέιν: Οι αυξήσεις επιτοκίων δεν θα σταματήσουν παρά τη μείωση πληθωρισμού

Η ευρωζώνη δεν πρόκειται να επιστρέψει στην εποχή των αρνητικών επιτοκίων, τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, επιβεβαιώνοντας νέα αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο.
ECB, European Central Bank, EKT, Evropaiki Kentriki Trapeza
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προειδοποιεί τις αγορές η Σνάμπελ της ΕΚΤ: Μην υποτιμάτε τον πληθωρισμό

Μήνυμα στις αγορές να μην είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες για τα επιτόκια έστειλε το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, εκτιμώντας ότι η νομισματική πολιτική θα παραμείνει «σφιχτή» για μεγάλο διάστημα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θα υπάρξουν νέες αυξήσεις, πιο ισορροπημένοι οι κίνδυνοι για πληθωρισμό

Αδύναμη θα παραμείνει η ανάπτυξη της ευρωζώνης, με κίνδυνο για αύξηση της ανεργίας το επόμενο διάστημα. Απαραίτητη η άρση των μέτρων στήριξης για να μην τροφοδοτηθεί ο πληθωρισμός.