ΓΔ: 1217.75 1.48% Τζίρος: 81.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
volos_limani
Το λιμάνι του Βόλου. Πηγή: Shutterstock.

Πολυεθνικό ενδιαφέρον για το λιμάνι Βόλου: Ποιοι είναι οι «μνηστήρες»

Το λιμάνι μπορεί να εξελιχθεί σε διαμετακομιστικό κέντρο για την κεντρική Ελλάδα, ειδικά για αγροτικά προϊόντα, ενώ η σύνδεση με τον σιδηρόδρομο του προσδίδει ακόμη ένα σημαντικό πλεονέκτημα.

Έλληνες, Βούλγαροι, Ισραηλινοί, Μαλτέζοι και Καταριανοί διεκδικούν το λιμάνι του Βόλου. Όλοι οι ενδιαφερόμενοι στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την απόκτηση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Βόλου (ΟΛΒ) αξιολογήθηκαν και πέρασαν στη δεύτερη φάση της υποβολής δεσμευτικών προσφορών.  

Ο διαγωνισμός αποκτά έντονο ενδιαφέρον αφού το λιμάνι έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και οι διεκδικητές του είναι έμπειροι στη διαχείριση λιμενικών υποδομών και όχι μόνο.

Τα προεπιλεγέντα επενδυτικά σχήματα είναι τα εξής: Advance Properties O.O.D., κοινοπραξία Goldair Cargo A.E. – Goldair Handling Α.Ε., κοινοπραξία Intrakat A.E. – TΕΚΑΛ Α.Ε.,  κοινοπραξία Israel Shipyards Ltd – Χαλυβουργία Ελλάδος Α.Ε., Mariner Capital Ltd,  QTerminals W.L.L., ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. και Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε.

Το λιμάνι του Βόλου παρουσιάζει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον δεδομένου ότι έχει προοπτικές να εξελιχθεί σε σημαντικό διαμετακομιστικό κέντρο για την κεντρική Ελλάδα και ειδικά για αγροτικά προϊόντα, ενώ μπορεί να υποστηρίξει εξίσου και εξαγωγική δραστηριότητα.

Οι κύριες δραστηριότητες του ΟΛΒ περιλαμβάνουν υπηρεσίες εμπορευμάτων και εμπορευματοκιβωτίων, χάλυβα και παλιοσίδερα, ξηρό και υγρό χύδην φορτίο και υπηρεσίες επιβατών, συμπεριλαμβανομένων ferry boat προς τις Σποράδες, καθώς και δραστηριότητες κρουαζιέρας. Επίσης ο ΟΛΒ παρέχει θέσεις ελλιμενισμού σε τουριστικά και άλλα πλοία αναψυχής. Επιπλέον, παρέχει βοηθητικές υπηρεσίες σε πλοία (νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών κλπ.) και εκμεταλλεύεται γήπεδα και κτήρια του λιμένα για πολιτιστικές και άλλες δραστηριότητες.

Ένα άλλο πλεονέκτημα του λιμανιού είναι η σύνδεση με τον σιδηρόδρομο με τη σχετική μελέτη να βρίσκεται σε εξέλιξη. Η παλιά υποδομή, προ 20ετίας, εξυπηρετούσε ένα μέρος του λιμανιού, με τις γραμμές του τρένου να φτάνουν μόνο μέχρι την πρώτη προβλήτα. Στόχος τώρα είναι ο σιδηρόδρομος να συνδεθεί με όλες τις προβλήτες.

Εκτός από τους Έλληνες διεκδικητές που είναι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Goldair, η κοινοπραξία Intrakat και ΤΕΚΑΛ και ο ΟΛΘ, οι ξένοι διεκδικητές είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικοί:

  • Η Advance Properties είναι ένας βουλγαρικός όμιλος με διαφοροποιημένες δραστηριότητες που ιδρύθηκε από την οικογένεια Domuschiev. Οι δραστηριότητές της επικεντρώνονται κυρίως στα φαρμακευτικά προϊόντα, τη ναυτιλία (32 bulk carriers και 6 υπό κατασκευή) και τη διαχείριση λιμένων (2 τερματικοί σταθμοί λιμένων στο Μπουργκάς.
  • Η Israel Shipyards Industries είναι ένας ισραηλινός όμιλος με  τρεις κύριους τομείς δραστηριότητας: τον ναυτιλιακό τομέα (ναυπηγικές και επισκευαστικές υπηρεσίες και εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν το Ναυτικό και τις εμπορικές θαλάσσιες αγορές), τον λιμενικό τομέα (φόρτωση και εκφόρτωση φορτίου, στο μοναδικό ιδιόκτητο λιμάνι του Ισραήλ, στον κόλπο της Χάιφα ) και τον κλάδο του τσιμέντου με προϊόντα για τον κατασκευαστικό κλάδο. Επιπλέον, ο όμιλος παρέχει υπηρεσίες logistics και υποστήριξης για την υπεράκτια βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και τη ναυτιλία φορτίου σε όλο τον κόσμο. Η Israel Shipyards συμπράττει με τη Χαλυβουργία Ελλάδος που διαθέτει εργοστάσια παραγωγής και επεξεργασίας σιδήρου στο  Βελεστίνο και το Βόλο.
  • Η Mariner Capital Limited έχει έδρα τη Μάλτα και ανήκει στην  οικογένειας Hili, γνωστή στην Ελλάδα καθώς διαχειρίζεται τα καταστήματα McDonald's. Η Mariner είναι εταιρεία επενδύσεων, ανάπτυξης και ανεξάρτητης λειτουργίας/εκμετάλλευσης τερματικών σταθμών μεσαίου μεγέθους θαλάσσιων λιμένων και άλλων συναφών δραστηριοτήτων στον κλάδο των logistics και της ναυτιλίας. Η Mariner λειτουργεί τρεις τερματικούς σταθμούς στην Ευρώπη: (στη Ρίγα της Λετονίας, στη Βενετία της Ιταλίας και στο Δυρράχιο της Αλβανίας.
  • Η QTerminals είναι εταιρεία εκμετάλλευσης τερματικού σταθμού, υπεύθυνη για τη διευκόλυνση των εισαγωγών και εξαγωγών του Κατάρ και των θαλάσσιων εμπορικών δραστηριοτήτων του. Η QTerminals παρέχει υπηρεσίες εφοδιασμού εμπορευματοκιβωτίων, γενικού φορτίου, RORO, κτηνοτροφικών και υπεράκτιων φορτίων, στη Φάση 1 του λιμανιού Hamad του Κατάρ.

Τα επενδυτικά σχήματα, αφού υπογράψουν τις σχετικές συμβάσεις εμπιστευτικότητας, θα λάβουν τα τεύχη της Β’ φάσης του διαγωνισμού (υποβολή Δεσμευτικών Προσφορών) και θα αποκτήσουν πρόσβαση στο Virtual Data Room, όπου θα έχουν αναρτηθεί στοιχεία και λοιπές πληροφορίες σχετικά με το περιουσιακό στοιχείο.  Οι δεσμευτικές προσφορές αναμένεται να υποβληθούν το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με τον τελευταίο ισολογισμό του 2021, ο τζίρος του OΛΒ είχε διαμορφωθεί στα 5,2 εκατ. ευρώ, τα EBITDA στα 1,48 εκατ. ευρώ, τα κέρδη προ φόρων στα 522.000 ευρώ και το σύνολο του ενεργητικού στα 20 εκατ. ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί έγινε... χρυσό το λιμάνι Ηγουμενίτσας: Τι πληρώνει ο όμιλος Grimaldi

Ο ιταλικός όμιλος αποτιμά το λιμάνι στα 126 εκατ. ευρώ, στο 1/3 δηλαδή της αξίας του ΟΛΠ, που έχει 27 φορές μεγαλύτερο τζίρο. Πηγές κοντά στον πλειοδότη αναφέρουν στο BD ότι ο σημερινός τζίρος του λιμανιού δεν αντικατοπτρίζει τα μελλοντικά μεγέθη.
volos-limani
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς το ΤΑΙΠΕΔ μετά από 10 χρόνια έβγαλε στον «αφρό» τα λιμάνια

Παραχωρήθηκε το λιμάνι της Καβάλας, αναμένονται βελτιωτικές προσφορές για την Ηγουμενίτσα, εκκρεμεί η αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών για την Αλεξανδρούπολη, τέλος του έτους «κληρώνει» για το Ηράκλειο, άρχισε ο διαγωνισμός για το λιμάνι του Βόλου, σειρά παίρνει το Λαύριο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε αμερικανικά συμφέροντα περνά το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Δύο σχήματα με έντονο αμερικανικό «χρώμα» υπέβαλαν προσφορές, αποσύρθηκαν ο ΟΛΘ του Ιβάν Σαββίδη και η κοινοπραξία όπου μετείχε ο όμιλος Κοπελούζου. Εξαιρετική η στρατηγική σημασία του λιμανιού για τις ΗΠΑ. Βελτιωμένες προσφορές θα ζητηθούν για την Ηγουμενίτσα.
volos_limani
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λιμάνι Βόλου: Στις 28 Σεπτεμβρίου ανοίγουν οι οικονομικές προσφορές

Την ερχόμενη Πέμπτη 14/9 το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ ανοίγει τον φάκελο με τα νομιμοποιητικά έγγραφα του διαγωνισμού για το λιμάνι του Βόλου και ανακηρύσσει τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προτιμητέο ανάδοχο για την Αττική Οδό.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανατροπή με τα διόδια της Αττικής Οδού, μπορεί να ανεβούν έως 3,25 ευρώ

Η τελική σύμβαση προβλέπει δυνατότητα επιβολής μεταβλητών διοδίων μετά την παρέλευση πενταετίας. Ο νέος παραχωρησιούχος θα πληρώνει στο κράτος και αμοιβή 7,5% επί των ετήσιων εσόδων του δρόμου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ναυμαχία» ισχυρών στο λιμάνι Ηρακλείου, προσδοκίες για υψηλό τίμημα

Μετά την Ηγουμενίτσα που χρυσοπουλήθηκε στον όμιλο Grimaldi, σειρά παίρνει το λιμάνι του Ηρακλείου. Δεσμευτικές προσφορές στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ αναμένονται έως το τέλος του Απριλίου. Οι υπολογισμοί για το τίμημα.