ΓΔ: 1457.74 0.75% Τζίρος: 86.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
vasilis rapanos delphi
φώτο: Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Alpha Bank, κ. Βασίλειος Ράπανος

Ράπανος: Το φορολογικό μας σύστημα πρέπει να εκσυγχρονιστεί περαιτέρω

Στην παρέμβασή του στο Φόρουμ των Δελφών, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Alpha Bank, στάθηκε στο γεγονός ότι οι αλλαγές στους συντελεστές είναι εύκολες. «Μεγαλύτερη προσοχή πρέπει να δοθεί», σημείωσε, «σε δομικές αλλαγές».

Το μήνυμα πως «με σοβαρότερη φορολογική διοίκηση και με αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, το φορολογικό σύστημα θα πάψει να είναι εχθρός της ανάπτυξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης», έστειλε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Alpha Bank Βασίλειος Ράπανος από το 8o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς 26 - 29 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Στην παρέμβασή του, ο κ. Ράπανος στάθηκε στο γεγονός ότι οι αλλαγές στους συντελεστές είναι εύκολες. «Μεγαλύτερη προσοχή πρέπει να δοθεί», σημείωσε, «σε δομικές αλλαγές, όπως στη λειτουργία της φορολογικής αρχής και του Υπουργείου Οικονομικών προκειμένου το φορολογικό σύστημα να διασφαλίζει φορολογική σταθερότητα στο μέλλονΔεν υπάρχει πεδίο που να έχει μεταρρυθμιστεί τόσο πολύ τα τελευταία 50 χρόνια στην ελληνική διοίκηση, όσο το φορολογικό μας σύστημα.

Σε δομή, όμως, παραμένει όπως ήταν πριν 50 χρόνια και είναι κοντά στην δομή φορολογικών συστημάτων αναπτυσσομένων χωρών και πρώην κομμουνιστικών κρατών, όχι χωρών της ευρωζώνης» τόνισε, ερωτώμενος για την ελκυστικότητα του ελληνικού φορολογικού συστήματος στους επενδυτές, συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη. Ο κ. Ράπανος ανέφερε χαρακτηριστικά πως το αμερικανικό think tank Tax Foundation κατατάσσει την Ελλάδα στην 29η θέση από τις 38 χώρες του ΟΟΣΑ ως προς την ελκυστικότητα του φορολογικού της συστήματος.

Τόνισε δε πως, παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί, «το φορολογικό μας σύστημα δεν διασφαλίζει έναν ορίζοντα σταθερότητας στους μελλοντικούς επενδυτές, δεδομένης της ύπαρξης ενός απαρχαιωμένου θεσμού επίλυσης διαφορών που χρήζει άμεσης μεταρρύθμισης, καθώς λειτουργεί αποτρεπτικά προς τις ξένες επενδύσεις». Το θέμα της φορολόγησης των επιχειρήσεων είναι ένα στοιχείο που επίσης πρέπει να προβληματίζει καθώς, ανέφερε, «στην Ελλάδα φορολογούνται τα κέρδη των επιχειρήσεων με συντελεστή 22% και με 5% τα μερίσματα, ενώ η Ιρλανδία φορολογεί τα κέρδη των επιχειρήσεων με 12,5% και τα μερίσματα με 50%».

Σε ό,τι αφορά στον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, ο κ. Ράπανος ανέφερε ότι η προοδευτικότητα του αυξήθηκε δραματικά, εξηγώντας ότι το εισοδηματικό όριο για την επιβολή ανώτατου συντελεστή (44%) έχει μειωθεί στα μόλις Ευρώ 40.000. «Το να εξαντλείται όλη η προοδευτικότητα του συστήματος φορολογίας εισοδήματος σε τόσο βραχύ εύρος εισοδημάτων αντανακλά μια μάλλον φοροεισπρακτική λογική. Είναι χαρακτηριστικό ότι η φορολογική μεταχείριση της οικογένειας στην Ελλάδα είναι η δυσμενέστερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Έχουμε δημιουργήσει ένα φορολογικό σύστημα που επιβαρύνει τους πλέον παραγωγικούς εργαζόμενους, οι οποίοι έχουν μια καλή αμοιβή, με το κράτος να τους τιμωρεί με έναν φόρο «δημευτικό»», κατέληξε. Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Alpha Bank συμπλήρωσε πως τα περισσότερα έσοδα προέρχονται από την έμμεση φορολογία, καθώς οι έμμεσοι φόροι δίνουν διπλάσια έσοδα από την φορολογία εισοδήματος.

«Η έμμεση φορολογία έχει πολλά χαρακτηριστικά αντίστροφης προοδευτικότητας. Τα χρόνια της κρίσης τα φτωχά νοικοκυριά πλήρωναν πολύ μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους ως φόρο». Το ίδιο άδικο είναι το φορολογικό σύστημα «και για τους σκληρά και καλά αμειβόμενους εργαζόμενους», τόνισε, συμπληρώνοντας πως «το 82% των άμεσων φορολογικών εσόδων προέρχεται από μισθούς και συντάξεις».

«Αυτό που πρέπει πλέον να εξηγηθεί είναι γιατί πληρώνουμε τόσους φόρους, ενώ πρέπει να πληρώνουμε λιγότερους», σημείωσε στην τοποθέτησή του, εντοπίζοντας τις αιτίες των παθογενειών του φορολογικού συστήματος στην έλλειψη εμπιστοσύνης, σχεδιασμού αλλά και επενδύσεων. «Το ελληνικό κράτος νομοθετεί ως να είναι το 100% των φορολογουμένων, φοροφυγάδες. Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό της φορολογικής μας πολιτικής και να αλλάξουμε τις δομές της φορολογικής διοίκησης, ώστε το κράτος να μην θεωρεί πλέον όλους τους Έλληνες φοροκλέφτες», επεσήμανε.

«Παρά τη σημαντική πρόοδο που έγινε με τη δημιουργία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, έχουν διατηρηθεί πολλές αδυναμίες του παρελθόντος και η Αρχή δεν έχει εμπλουτιστεί με ανθρώπινο δυναμικό που να έχει δεξιότητες και γνώσεις για να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά οι νέες τεχνολογίες για περιορισμό της φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής», πρόσθεσε.

Ο κ. Ράπανος ανέφερε χαρακτηριστικά πως «το 80% των λειτουργικών δαπανών είναι για μισθούς με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλοί λίγοι πόροι για να ενισχύσουν την ικανότητα της φορολογικής αρχής να κάνει τη δουλειά της». Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Alpha Bank τάχθηκε, τέλος, υπέρ της υιοθέτησης της εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών από τον κρατικό μηχανισμό, καλώντας το κράτος να δώσει το παράδειγμα, «ώστε η επίλυση των διαφορών να γίνεται πολύ γρηγορότερα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος Alpha Bank
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψάλτης: Ο Γ. Προβόπουλος διαχειρίστηκε με αποφασιστικότητα τις προκλήσεις

«Όλοι όσοι είχαμε την τύχη να συνεργαστούμε στενά με τον Γιώργο Προβόπουλο θα τον θυμόμαστε πάντα ως Μέντορα που τον θαυμάζαμε για την τόλμη, τη μεθοδικότητα, την εργατικότητα και την αποτελεσματικότητά του», τόνισε ο CEO της Alpha Bank.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΧΣ: Ξεκινά η διαδικασία για την προσφορά της UniCredit, στα 1,33 ευρώ η τιμή

Το ΤΧΣ εκκινεί τη διαδικασία για την πώληση του 9% που κατέχει στην Alpha Bank, με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται στις 10 Νοεμβρίου, ενώ η UniCredit έχει τη δυνατότητα βελτίωσης της αρχικής προσφοράς της.
Rapanos-Vasileios-Alpha-Bank
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Β. Ράπανος: Ιδιαίτερα ευνοϊκό το κλίμα για την πορεία των τραπεζών

Στη συνάντηση που είχε ο προεδρος της ΕΕΤ με τους εργαζομένους της Alpha Bank βρέθηκε στο επίκεντρο η διαφορά επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων καθώς η πορεία ανασυγκρότησης, εξυγίανσης των τραπεζών.