ΓΔ: 1218.65 -0.52% Τζίρος: 318.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Τα έργα υποδομών, οι επενδύσεις και το ράλι τιμών για κατοικίες

Οι νέοι σταθμοί του Μετρό και το στοίχημα της ανάπλασης γύρω από Καραϊσκάκη και ΣΕΦ. Η προσέλκυση εταιρειών από πολλούς κλάδους και μεγάλη άνοδος τιμών και ενοικίων για κατοικίες.

«Επενδυτικός πυρετός» επικρατεί στον Πειραιά, με τα νέα έργα υποδομών της περιοχής να προσελκύουν επενδυτές, σε μια τάση που αναμένεται να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια, τονίζουν κύκλοι της αγοράς.

Τα νέα γραφεία στην Port Plaza στον Άγιο Διονύσιο και ο Πύργος του Πειραιά έχουν αλλάξει το τοπίο των εμπορικών ακινήτων, ενώ προγραμματίζονται νέα πράσινα γραφεία στην περιοχή του λιμανιού εν μέσω ισχυρής ζήτησης για εργασιακούς χώρους με υψηλή ενεργειακή απόδοση.

Την ίδια στιγμή, οι τρεις νέοι σταθμοί του Μετρό («Μανιάτικα», «Πειραιάς» και «Δημοτικό Θέατρο») διευκολύνουν κατά πολύ την πρόσβαση σε μια περιοχή που προσφέρει ακόμα αγοραστικές ευκαιρίες λόγω των μεγάλων πρώην βιομηχανικών χώρων που προσφέρονται για ανακατασκευή σε συγκριτικά χαμηλές τιμές.

Κύκλοι της αγοράς επισημαίνουν ότι τα επόμενα νέα έργα που ίσως λάβουν χώρα στον Πειραιά, όπως η ανάπλαση γύρω από το Καραϊσκάκη και το ΣΕΦ, αποτελούν το επόμενο μεγάλο στοίχημα, όπως και η αξιοποίηση των οικοπέδων δίπλα στο ΧΡΩΠΕΙ Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο που θα κατασκευαστεί στην οδό Πειραιώς.

Ένα ακόμη deal που υπόσχεται να παίξει σημαντικό ρόλο στην αγορά γραφείων του Πειραιά είναι το νέο Δικαστικό Μέγαρο -ένα έργο με προϋπολογισμό που αγγίζει τα 81 εκατ. ευρώ που έχει αναλάβει η Dimand.

Όχι πια μόνο ναυτιλία

Ίσως η μεγαλύτερη αλλαγή που συντελείται στον Πειραιά τον τελευταίο καιρό είναι ότι η περιοχή δεν περιορίζεται πλέον σε δραστηριότητες που σχετίζονται με την ναυτιλία και τον τουρισμό.

Πρόκειται για δύο τομείς που θα συνεχίσουν να αποτελούν τον πυρήνα της οικονομικής ζωής της περιοχής, αλλά startups, τράπεζες και εταιρείες τεχνολογίας κινούνται πλέον προς το λιμάνι, ενώ ως τώρα επικέντρωναν το ενδιαφέρον τους σχεδόν αποκλειστικά στο κέντρο της Αθήνας και τα βόρεια προάστια.

Στον Πύργο του Πειραιά, ο πρώτος anchor tenant που έκλεισε συμφωνία μίσθωσης με την εταιρεία ανάπτυξης Dimand είναι η Dialectica, μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στην αγορά του knowledge brokering και συμβουλεύει διεθνείς θεσμικούς επενδυτές, ενώ στις πρώην εγκαταστάσεις του Παπαστράτου η Teleperformance, η μεγαλύτερη εταιρεία παροχής “Customer Experience Management” στην Ελλάδα, έχει μισθώσει τον περισσότερο χώρο.

Χωρίς καμία αμφιβολία, η ναυτιλία θα συνεχίζει να παίζει κυρίαρχο ρόλο στην οικονομία της περιοχής, όπως, επίσης, και στα πολιτιστικά δρώμενα. Με την κατασκευή του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στο βιομηχανικό κτίριο του Σιλό – στον χώρο του ΟΛΠ, στην Ηετιώνεια Ακτή του Πειραιά - προγραμματίζεται ένα εντυπωσιακό έργο το οποίο θα αναδεικνύει τους θησαυρούς των ελληνικών θαλασσών.

Στον αντίποδα, όμως, η ατμόσφαιρα του λιμανιού γεννά νέες ιδέες και καινοτομίες και σε άλλους τομείς. Νέες γκαλερί, όπως η Carwan Gallery και ο χώρος τέχνης «The Intermission», έχουν ανοίξει στον Πειραιά και έχουν τραβήξει την προσοχή πολλών ανθρώπων της τέχνης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Νέα δυναμική στις κατοικίες

Με την αναβάθμιση της περιοχής, η αγορά κατοικίας στον Πειραιά έχει αποκτήσει νέα δυναμική.

Οι νέοι σταθμοί του Μετρό ενώνουν την περιοχή με την υπόλοιπη Αττική εύκολα και γρήγορα, ενώ μειώνουν το κυκλοφοριακό χάος που χαρακτηρίζει τον Πειραιά. Επίσης, η ανάπλαση του Μικρολίμανου, όπως και αυτή που δρομολογείται στην Πειραϊκή, δημιουργεί νέες εμπειρίες, αντιμετωπίζοντας χρόνια προβλήματα. Στο Μικρολίμανο, κατεδαφίστηκαν δεκάδες παράνομες κατασκευές στη γραμμή της παραλίας, αφήνοντας ελεύθερο χώρο για περίπατο δίπλα στη θάλασσα.

Σε τροχιά υλοποίησης, επίσης, μπαίνει η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Ακτής Θεμιστοκλέους στην Πειραϊκή, σε ένα έργο όπου προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η δημιουργία ενός αναβαθμισμένου, ελεύθερου, δημόσιου χώρου που θα αποδοθεί στους πεζούς και στους ποδηλάτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές των ακινήτων σε αυτό το κομμάτι του Πειραιά, δηλαδή στην Καστέλλα και την Πειραϊκή είναι ήδη από τα πιο ακριβά της Αττικής. Συγκεκριμένα, οι τιμές πώλησης σε κατοικίες στην Καστέλλα ανέρχονται στα 2.266 ευρώ ανά τ/μ, ενώ στο κέντρο του Πειραιά κυμαίνονται στα  1.832 ευρώ ανά τ/μ. Στην Πειραϊκή οι τιμές φτάνουν τα 2.690 ευρώ ανά τ.μ..

Ένας ακόμα παράγοντας που οδηγεί τις τιμές ενοικίασης υψηλότερα είναι η έλευση του μεγάλου αριθμού των ατόμων που εργάζονται στις εταιρείες που μετακομίζουν στον Πειραιά. Σε μια προσπάθεια να λύσει το πρόβλημα στέγασης των εργαζομένων, η Premia Properties προσφέρει serviced apartments στο Άγιο Διονύσιο, που εξυπηρετούν εργαζομένους της Teleperformance.

Ωστόσο, η προσφορά κατοικιών παραμένει χαμηλή, όπως και σε όλη την Αττική, αν και στο Πειραιά το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξυμένο. Σύμφωνα με στοιχεία από το Spitogatos.gr, η τιμή ενοικίασης διαμερισμάτων στον Πειραιά το Δ’ τρίμηνο του 2022 ανήλθε στα 8,18 ευρώ ανά τ/μ, δείχνοντας αύξηση κατά 11,9% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος (πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση στην Αττική).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news
Το παρόν άρθρο είναι μέρος του Αφιερώματος Η αναγέννηση του Πειραιά: Μεγάλα έργα, επενδύσεις και το real estate.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα «ξεκλειδώσουν» οι επενδύσεις μεγάλων funds σε ελληνικά ακίνητα

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα επιτρέψει στις μεγαλύτερες επενδυτικές εταιρείες να εξετάσουν τοποθετήσεις σε ελληνικά εμπορικά ακίνητα. Τα πρώτα «μηνύματα» από Goldman Sachs και GIC.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βουτιά» στις τιμές γραφείων στην Ευρώπη, τελειώνει η άνοδος στην Ελλάδα

Η πτώση των τιμών έχει φτάσει στο 33% στην Ευρώπη και προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί. Στην Ελλάδα δεν έχει σημειωθεί εξίσου μεγάλη άνοδος, ενώ αναμένεται ότι περνά η εποχή όπου η ζήτηση ξεπερνούσε κατά πολύ την προσφορά.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μικρολίμανο: Νέα πνοή μετά την ανάπλαση, αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον

Οι δημοτικές αρχές του Πειραιά έλυσαν μια σειρά από προβλήματα που ταλάνιζαν το Μικρολίμανο και το έκαναν όχι μόνο πιο όμορφο προορισμό για διασκέδαση αλλά και πιο ελκυστική περιοχή για κατοικία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς παίρνει ζωή ο Πύργος του Πειραιά και γίνεται σύμβολο ανάπτυξης

Dimand, EBRD και Prodea επενδύουν στην αναγέννηση του δεύτερου ψηλότερου κτηρίου της χώρας, που είχε μείνει αδρανές από το 1975. Μετατρέπεται σε κτήριο χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης και νέων τεχνολογιών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μαγνήτης» επενδύσεων ο Πειραιάς για πράσινα κτήρια γραφείων

Ο Πειραιάς προσφέρει ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης και βρίσκεται στο «ραντάρ» των ξένων και των εγχώριων θεσμικών επενδυτών. Βρίσκεται κοντά στο κέντρο της Αθήνας, διαθέτει μέσα μεταφοράς και η γη είναι φθηνή.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι υπόσχονται τα κόμματα για ακίνητα, στεγαστικό πρόβλημα, Airbnb

Η στεγαστική πολιτική στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας. Τι λένε τα τρία μεγαλύτερα κόμματα για την προστασία πρώτης κατοικίας, τη ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων και τη φορολογία.