Φώτο: Shutterstock

Άνεμος... επενδύσεων 400 εκατ. σε αιολικά με αφίξεις από ΗΠΑ, Καναδά, Γαλλία

Αναζοπυρώνεται το ξένο ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις σε αιολικά πάρκα στην Ελλάδα με τα στελέχη της αγοράς αιολικών να εκτιμούν πως φέτος θα προστεθούν έργα με ισχύς τουλάχιστον 400MW.

Τα τετρακόσια εκατομμύρια ευρώ εκτιμάται ότι θα φτάσουν φέτος οι νέες επενδύσεις σε αιολικά πάρκα, για τα οποία το ξένο ενδιαφέρον αναζωπυρώνεται, όπως δείχνει και η έλευση την τελευταία εβδομάδα καινούργιων παικτών από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, και τον Καναδά.

Τα παραπάνω δίνουν το τόνο της πράσινης αγοράς ενέργειας το 2020, μέσα σε ένα απ’ ό,τι φαίνεται πιο ώριμο περιβάλλον, με κατάργηση της άδειας παραγωγής, μείωση της γραφειοκρατίας, και περιορισμό στο μισό του χρόνου έκδοσης για περιβαλλοντικές άδειες, με βάση και τις χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, εξελίξεις που δεν περνούν απαρατήρητες στο εξωτερικό.

Τα στελέχη της αγοράς αιολικών, εκτιμούν ότι με βάση τα πλέον ώριμα projects, φέτος θα προστεθεί νέα ισχύς έργων, ίση τουλάχιστον με 400 MW, που μεταφράζεται σε επενδύσεις ύψους 400 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι κάθε μεγαβάτ έχει κόστος ένα εκατομμύριο ευρώ.

Τα νέα, ωστόσο, έρχονται από το εξωτερικό. Την τελευταία εβδομάδα, για παράδειγμα, έγινε γνωστό από τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη, ότι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας των ΗΠΑ έρχεται να ανοίξει γραφείο στην Αθήνα και σκοπεύει να προχωρήσει σε επενδύσεις στους τομείς της ηλιακής και αιολικής ενέργειας. 

Πρόκειται για την εταιρεία Invenergy, με έδρα το Σικάγο, η οποία διατηρούσε το 2007 γραφείο στην Αθήνα, αλλά το έκλεισε καθώς δεν υπήρχε δραστηριότητα. Τώρα η αμερικανική εταιρεία επανακάμπτει, εξέλιξη στην οποία έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ.

Τη τελευταία διετία στελέχη της Invenergy είχαν συναντηθεί με πολλούς Έλληνες κυβερνητικούς αξιωματούχους, θεωρώντας ότι η ελληνική αγορά ενέργειας βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης, ενώ μετά τις εκλογές ήταν μια εκ των εταιρειών που έλαβαν μέρος στις συναντήσεις που είχαν με επενδυτές στη Νέα Υόρκη, το Σεπτέμβριο, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. 

Στις προ ημερών επαφές του Πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον με στελέχη 22 αμερικανικών εταιρειών, το «παρών»  έδωσαν και εκπρόσωποι της Invenergy. Η εταιρεία είναι ένας από τους έξι μεγαλύτερους ιδιοκτήτες αιολικών στις ΗΠΑ, έχει μέχρι σήμερα αναπτύξει 12.614 MW πάρκων, 1.899 MW φωτοβολταικών σταθμών, καθώς επίσης και 5.641 MW εγκατάστασεων με καύσιμο το φυσικό αέριο. Στόχος της είναι η ανάπτυξη έργων ΑΠΕ στην ελληνική αγορά, μέσω της απόκτησης είτε έτοιμων projects, είτε μέσω αδειών.

Η επικείμενη αμερικανική παρουσία δεν είναι η μόνη νέα έλευση στο χώρο των αιολικών. Την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκαν δύο εξαγορές, μία από τη καναδική Cubico Sustainable Investments, που απέκτησε έναντι 18 εκατ ευρώ την “K-Wind”, θυγατρική στη πράσινη ενέργεια της Intrakom Holdings, με αιολικά στη Θήβα, και μία από τη γαλλική Valorem η οποία αγόρασε χαρτοφυλάκιο αιολικών έργων συνολικής ισχύος 82 MW σε διάφορα στάδια ανάπτυξης ανά την Ελλάδα.

Οι μεν Καναδοί έχουν ως μετόχους το γνωστό μας στην Ελλάδα, συνταξιοδοτικό ταμείο PSP, που ελέγχει το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, καθώς επίσης και το συνταξιοδοτικό ταμείο των δασκάλων του Οντάριο.

Εμφανίζονται να έχουν ισχυρή παρουσία στις αγορές ΑΠΕ 10 χωρών, όπως Βραζιλία, Μεξικό, Ουρουγουάη, ΗΠΑ, Κολομβία, Βρετανία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, τα έργα τους έχουν εγκατεστημένη ισχύ ύψους 3,1 GW, και λόγω των μετόχων τους, διαθέτουν πρόσβαση σε σημαντικά κεφάλαια που χρηματοδοτούν τις πράσινες επενδύσεις.

Όσο για τους Γάλλους, για τους οποίους δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με την εγκατεστημένη ισχύ των έργων τους, εντούτοις έχουν παρουσία στην αμερικανική ήπειρο, στην Καραϊβική, τη Φινλανδία, ενώ επεκτείνονται συνεχώς στην Αν.Ευρώπη και συγκεκριμένα στις χώρες της Βαλτικής, την Ρουμανία, την Ουκρανία, τη Ρουμανία, και από τη περασμένη εβδομάδα και στην Ελλάδα.

Οι «παίκτες» στην αιολική ενέργεια στην Ελλάδα

Απλοποιείται η αδειοδότηση

Τα παραπάνω έρχονται σε μια εξαιρετικά ευνοϊκή συγκυρία για την ελληνική αγορά, με την κυβέρνηση να επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει το ξένο ενδιαφέρον, όπως φάνηκε και από τις χθεσινές ανακοινώσεις για την απλοποίηση του αδειοδοτικού καθεστώτος των ΑΠΕ.

Μεταξύ άλλων καταργείται η Άδεια Παραγωγής και αντικαθίσταται με μια βεβαίωση, την οποία ο επενδυτής θα παίρνει μέσα σε λίγες ημέρες από το καινούργιο ενιαίο πληροφοριακό σύστημα που δημιουργείται.

Καταργείται επίσης το τέλος διακράτησης των αδειών, αλλά και η υποχρέωση να αποδείξει ο επενδυτής την χρηματοδοτική του δυνατότητα (Letter of Intent από τραπεζικό ίδρυμα).

Επιπλέον, έρχεται και νέα συντόμευση των διαδικασιών, καθώς πρόκειται να μεταταχθούν διάφορες κατηγορίες επενδύσεων ΑΠΕ από τις κατηγορίες περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων Α1 και Α2 στην κατηγορία Β, κάτι που συνεπάγεται ταχύτερη και γραφειοκρατικά «ελαφρύτερη» διαδικασία αδειοδότησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξπρές περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, γρήγορες επενδύσεις στις ΑΠΕ

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημείωσε πως το νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή αποτελεί τομή και θα είναι «σημείο αναφοράς για επενδύσεις που θα σέβονται το περιβάλλον».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανικό ενδιαφέρον για «πράσινες» επενδύσεις στην Ελλάδα

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννης αναφέρθηκε στο ιδιαίτερο ενδιαφέρον της γερμανικής τράπεζας KfW και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για επενδύσεις στην «πράσινη» ενέργεια και τις ευκαιρίες στον τουριστικό κλάδο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

EY: Απαιτούνται επενδύσεις 600 δισ. δολαρίων ετησίως για την κλιματική αλλαγή

Η επίτευξη των στόχων για μηδενικές εκπομπές αερίων απαιτούν και επενδύσεις πέρα από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, υπογραμμίζει η έρευνα της EY, Renewable Energy Country Attractiveness Index (RECAI).
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μανουσάκης: Μείον 400 εκατ. στους λογαριασμούς ρεύματος με τη διασύνδεση της Κρήτης

Ο πρόεδρος και CEO του ΑΔΜΗΕ Μ. Μανουσάκης μίλησε για τα έργα που έχει δρομολογήσει ο οργανισμός τονίζοντας ότι παρά την πανδημία, «ο ΑΔΜΗΕ κατόρθωσε να διατηρήσει όλα τα σημαντικά έργα του στις ράγες».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανέκαμψε η ζήτηση ρεύματος τον Ιούλιο, μετά την «βουτιά» του Ιουνίου

Το άνοιγμα του τουρισμού και η επανεκκίνηση της οικονομίας οδήγησε στην ανάκαμψη της ζήτησης του ηλεκτρικού ρεύματος τον Ιούλιο που παραμένει ωστόσο χαμηλότερη σε σχέση με τα περσινά επίπεδα.