ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Παρατείνεται η αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς

Το υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρατείνει επίσης μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου και τον μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών που μέχρι τώρα έχει συνεισφέρει πάνω από 3,25 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία.

Παρατείνεται έως τις 30 Σεπτεμβρίου το πλαίσιο των παρεμβάσεων στην αγορά ενέργειας, που περιλαμβάνει την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής των τιμολογίων ρεύματος και την ανάκτηση των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με υπουργική απόφαση, ο Μηχανισμός ανάκτησης των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών που εφαρμόζεται με εξαιρετική επιτυχία από τον Ιούλιο 2022, έχοντας ήδη συνεισφέρει πάνω από 3,25 δισ. ευρώ έως σήμερα στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, για την απορρόφηση του μεγαλύτερου μέρους της αύξησης κόστους για τους καταναλωτές λόγω της ενεργειακής κρίσης, παρατείνεται έως και την 30η Σεπτεμβρίου 2023 και παρατείνεται έως την ίδια ημερομηνία η αναστολή εφαρμογής της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας.

«Συνεχίζεται με αυτό τον τρόπο και για το μεταβατικό διάστημα ανάδειξης της νέας κυβέρνησης, που θα προκύψει από την επικείμενη εκλογική διαδικασία, η ενίσχυση του ΤΕΜ μέσω των ποσών που προέρχονται από το μηχανισμό επιβολής πλαφόν στους ηλεκτροπαραγωγούς. Επίσης, διασφαλίζεται μεταβατικά η προσήκουσα ενημέρωση των καταναλωτών, μέσω του μέτρου αναστολής εφαρμογής της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια, καθώς οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας εξακολουθούν και τους επόμενους μήνες να ανακοινώνουν έως την 20η ημέρα του προηγούμενου μήνα τιμολόγησης, τις χρεώσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που θα ισχύουν για τον επόμενο μήνα, τηρώντας τη διαφάνεια και τη δυνατότητα σύγκρισης των τιμολογίων για τους καταναλωτές», τονίζει το ΥΠΕΝ.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Συνεχίζουμε τις επιτυχημένες θεσμικές παρεμβάσεις για την άμβλυνση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης, παρατείνοντας τη λειτουργία του μηχανισμού παρακράτησης των υπερεσόδων, που έχει ήδη αποφέρει πάνω από 3,25 δισ. ευρώ προς όφελος των καταναλωτών. Παράλληλα παρατείνουμε την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια, με σκοπό την στήριξη των συμπολιτών μας αλλά και τη διευκόλυνση της νέας κυβέρνησης, που θα προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές, ώστε να υπάρχει ένα κατάλληλο χρονικό διάστημα για τη λήψη των σχετικών αποφάσεων. Όπως έχουμε αποδείξει από την αρχή της ενεργειακής κρίσης, στεκόμαστε δίπλα στους καταναλωτές και τους στηρίζουμε με κάθε δυνατό τρόπο, με το πλέγμα μέτρων που έχουμε θεσπίσει, διασφαλίζοντας προσιτές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για όλους».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σδούκου: Να ληφθούν μέτρα για την προέλευση του φυσικού αερίου από την ΕΕ

Η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρατήρησε ότι η Κομισιόν έχει «ευήκοα ώτα» για τη σημασία πρωτοβουλιών όπως ο κάθετος άξονας και παρόμοιες υποδομές και υποστηρίζει τέτοιου είδους projects όπως οι ΗΠΑ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ρύθμιση μείωσης του ενεργειακού κόστους για αγρότες και βιομηχανία πήρε ΦΕΚ

Όπως επισημαίνεται από το ΥΠΕΝ, μέσω της ρύθμισης παρέχεται η δυνατότητα φθηνών τιμολογίων ρεύματος σε κατόχους αγροτικών τιμολογίων και σε ενεργοβόρους βιομηχανικούς καταναλωτές.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μετατρέπουν σε οικολογικό νησί τον Πόρο

Η εταιρεία από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Masdar θα χρηματοδοτήσει με 14 εκατ. ευρώ για τη μετατροπή του Πόρου σε πράσινο και βιώσιμο νησί. Ποιες είναι οι παρεμβάσεις που θα γίνουν μέχρι το 2026.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλ. Σδούκου: Οι διασυνδέσεις καθιστούν την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο

Η διάσκεψη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών των κρατών - μελών του Οργανισμού και πολλών εκπροσώπων της βιομηχανίας, παρουσία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Τζον Κέρι, ειδικού απεσταλμένου του Αμερικανού Προέδρου, για το Κλίμα.