ΓΔ: 2198.79 -0.20% Τζίρος: 39.41 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:03:42
Φώτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Παρατείνεται η αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς

Το υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρατείνει επίσης μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου και τον μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών που μέχρι τώρα έχει συνεισφέρει πάνω από 3,25 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία.

Παρατείνεται έως τις 30 Σεπτεμβρίου το πλαίσιο των παρεμβάσεων στην αγορά ενέργειας, που περιλαμβάνει την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής των τιμολογίων ρεύματος και την ανάκτηση των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με υπουργική απόφαση, ο Μηχανισμός ανάκτησης των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών που εφαρμόζεται με εξαιρετική επιτυχία από τον Ιούλιο 2022, έχοντας ήδη συνεισφέρει πάνω από 3,25 δισ. ευρώ έως σήμερα στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, για την απορρόφηση του μεγαλύτερου μέρους της αύξησης κόστους για τους καταναλωτές λόγω της ενεργειακής κρίσης, παρατείνεται έως και την 30η Σεπτεμβρίου 2023 και παρατείνεται έως την ίδια ημερομηνία η αναστολή εφαρμογής της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας.

«Συνεχίζεται με αυτό τον τρόπο και για το μεταβατικό διάστημα ανάδειξης της νέας κυβέρνησης, που θα προκύψει από την επικείμενη εκλογική διαδικασία, η ενίσχυση του ΤΕΜ μέσω των ποσών που προέρχονται από το μηχανισμό επιβολής πλαφόν στους ηλεκτροπαραγωγούς. Επίσης, διασφαλίζεται μεταβατικά η προσήκουσα ενημέρωση των καταναλωτών, μέσω του μέτρου αναστολής εφαρμογής της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια, καθώς οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας εξακολουθούν και τους επόμενους μήνες να ανακοινώνουν έως την 20η ημέρα του προηγούμενου μήνα τιμολόγησης, τις χρεώσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που θα ισχύουν για τον επόμενο μήνα, τηρώντας τη διαφάνεια και τη δυνατότητα σύγκρισης των τιμολογίων για τους καταναλωτές», τονίζει το ΥΠΕΝ.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Συνεχίζουμε τις επιτυχημένες θεσμικές παρεμβάσεις για την άμβλυνση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης, παρατείνοντας τη λειτουργία του μηχανισμού παρακράτησης των υπερεσόδων, που έχει ήδη αποφέρει πάνω από 3,25 δισ. ευρώ προς όφελος των καταναλωτών. Παράλληλα παρατείνουμε την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια, με σκοπό την στήριξη των συμπολιτών μας αλλά και τη διευκόλυνση της νέας κυβέρνησης, που θα προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές, ώστε να υπάρχει ένα κατάλληλο χρονικό διάστημα για τη λήψη των σχετικών αποφάσεων. Όπως έχουμε αποδείξει από την αρχή της ενεργειακής κρίσης, στεκόμαστε δίπλα στους καταναλωτές και τους στηρίζουμε με κάθε δυνατό τρόπο, με το πλέγμα μέτρων που έχουμε θεσπίσει, διασφαλίζοντας προσιτές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για όλους».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

anakainisi-erga-exoikonomo-autonomo-ergasies-mixanikos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παράταση έως 30 Ιουνίου για την ολοκλήρωση των προγραμμάτων «Εξοικονομώ»

Παρατείνονται έως τις 30 Ιουνίου 2026 όλα τα προγράμματα «Εξοικονομώ», με το υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας να δίνει χρόνο για την ολοκλήρωση των έργων και ένταξη περισσότερων δικαιούχων.
Σταύρος Παπασταύρου συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Σταύρος Παπασταύρου στη Σύνοδο Τριών Θαλασσών στην Κροατία

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος Στ. Παπασταύρου επισκέπτεται το Ντουμπρόβνικ για τη Σύνοδο Τριών Θαλασσών, όπου θα μιλήσει σε πάνελ και θα μετάσχει σε συζητήσεις με αξιωματούχους από ΗΠΑ, Ιαπωνία και Κροατία, μαζί με τον ΠτΔ Κ. Τασούλα.
Επίσημος σε ομιλία φόρουμ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΔΜΗΕ: Στο Ταμείο Ανάκαμψης η αύξηση κεφαλαίου του Δημοσίου

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας συζητά με την ΕΕ την ένταξη της συμμετοχής του Δημοσίου στην αύξηση κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ στο Ταμείο Ανάκαμψης, για τη χρηματοδότηση ενεργειακών υποδομών.
Θερμοσίφωνας με θερμόμετρο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

37.000 νέα νοικοκυριά εντάσσονται στο «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης»

Το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε τους οριστικούς πίνακες του «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα» με 37.000 νέους ωφελούμενους και επιδότηση άνω των 125 εκ. ευρώ. Πάνω από 1.700 δικαιούχοι ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Σταύρος Παπασταύρου στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Σκληρή απάντηση Παπασταύρου-Τζάφου σε κατηγορίες Πολάκη για ρεύμα

Στα ύψη η πολιτική ένταση στη Βουλή λόγω αυξήσεων στην ενέργεια. Ο Παύλος Πολάκης του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση για διαρροή πλούτου και ζήτησε την παραίτηση του υφυπουργού Τζάφου.
Πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπογράφεται αύριο η σύμβαση για ερευνητική γεώτρηση στο Ιόνιο

Υπογράφεται αύριο η σύμβαση για τη γεώτρηση υδρογονανθράκων στο «μπλοκ 2» του ΒΔ Ιονίου. Η γεώτρηση, προγραμματισμένη για Φεβρουάριο 2027, θα είναι η πρώτη σε 40 χρόνια και αφορά συνεργασία ExxonMobil, Energean, HELLENiQ Energy.