ΓΔ: 2478.82 0.28% Τζίρος: 264.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:43:38
Φώτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Παρατείνεται η αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς

Το υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρατείνει επίσης μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου και τον μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών που μέχρι τώρα έχει συνεισφέρει πάνω από 3,25 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία.

Παρατείνεται έως τις 30 Σεπτεμβρίου το πλαίσιο των παρεμβάσεων στην αγορά ενέργειας, που περιλαμβάνει την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής των τιμολογίων ρεύματος και την ανάκτηση των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με υπουργική απόφαση, ο Μηχανισμός ανάκτησης των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών που εφαρμόζεται με εξαιρετική επιτυχία από τον Ιούλιο 2022, έχοντας ήδη συνεισφέρει πάνω από 3,25 δισ. ευρώ έως σήμερα στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, για την απορρόφηση του μεγαλύτερου μέρους της αύξησης κόστους για τους καταναλωτές λόγω της ενεργειακής κρίσης, παρατείνεται έως και την 30η Σεπτεμβρίου 2023 και παρατείνεται έως την ίδια ημερομηνία η αναστολή εφαρμογής της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας.

«Συνεχίζεται με αυτό τον τρόπο και για το μεταβατικό διάστημα ανάδειξης της νέας κυβέρνησης, που θα προκύψει από την επικείμενη εκλογική διαδικασία, η ενίσχυση του ΤΕΜ μέσω των ποσών που προέρχονται από το μηχανισμό επιβολής πλαφόν στους ηλεκτροπαραγωγούς. Επίσης, διασφαλίζεται μεταβατικά η προσήκουσα ενημέρωση των καταναλωτών, μέσω του μέτρου αναστολής εφαρμογής της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια, καθώς οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας εξακολουθούν και τους επόμενους μήνες να ανακοινώνουν έως την 20η ημέρα του προηγούμενου μήνα τιμολόγησης, τις χρεώσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που θα ισχύουν για τον επόμενο μήνα, τηρώντας τη διαφάνεια και τη δυνατότητα σύγκρισης των τιμολογίων για τους καταναλωτές», τονίζει το ΥΠΕΝ.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Συνεχίζουμε τις επιτυχημένες θεσμικές παρεμβάσεις για την άμβλυνση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης, παρατείνοντας τη λειτουργία του μηχανισμού παρακράτησης των υπερεσόδων, που έχει ήδη αποφέρει πάνω από 3,25 δισ. ευρώ προς όφελος των καταναλωτών. Παράλληλα παρατείνουμε την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια, με σκοπό την στήριξη των συμπολιτών μας αλλά και τη διευκόλυνση της νέας κυβέρνησης, που θα προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές, ώστε να υπάρχει ένα κατάλληλο χρονικό διάστημα για τη λήψη των σχετικών αποφάσεων. Όπως έχουμε αποδείξει από την αρχή της ενεργειακής κρίσης, στεκόμαστε δίπλα στους καταναλωτές και τους στηρίζουμε με κάθε δυνατό τρόπο, με το πλέγμα μέτρων που έχουμε θεσπίσει, διασφαλίζοντας προσιτές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για όλους».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σταύρος Παπασταύρου πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Η Ελλάδα στο επίκεντρο ενδιαφέροντος Chevron και ExxonMobil

Ο Υπουργός Ενέργειας Στ. Παπασταύρου δήλωσε στην ΕΡΤ την ανάγκη ενεργειακής αυτονομίας της χώρας. Εξέχουσα η είσοδος της Chevron στο Block 10, ενώ η αξιοποίηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων μπορεί να αποφέρει σημαντικά έσοδα.
Στέφανος Παπασταύρου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Η ενεργειακή αυτονομία κλειδί για την ασφάλεια της χώρας

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, τόνισε τη σημασία της ενεργειακής αυτονομίας, αναδεικνύοντας τον ρόλο Chevron και ExxonMobil στις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.
Στέφανος Παπασταύρου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρευματοκλοπές: Νέα μέτρα εξετάζει το ΥΠΕΝ για περιορισμό των απωλειών

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εξετάζει νέα μέτρα κατά των ρευματοκλοπών, που επιβαρύνουν τους συνεπείς καταναλωτές με πάνω από 450 εκατ. ευρώ ετησίως, με έμφαση σε ελέγχους και έξυπνους μετρητές.