ΓΔ: 1200.04 -0.02% Τζίρος: 108.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Η dream team εταιρειών που θα κάνουν... ψηφιακή τη Δικαιοσύνη

Θέμα ημερών η ανακοίνωση της ανάθεσης του έργου των 154 εκατ. ευρώ σε εννέα εταιρείες, μεταξύ των οποίων οι τρεις μεγάλοι πάροχοι τηλεπικοινωνιών. Θα γίνουν ψηφιακές περισσότερες από 300 εκατομμύρια σελίδες.

Στην τελική ευθεία μπαίνει η ψηφιοποίηση των αρχείων της Δικαιοσύνης, καθώς μέσα στην επόμενη εβδομάδα πρόκειται να ανακοινωθούν οι ανάδοχοι του έργου, με προϋπολογισμό 145 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων προαίρεσης), που θα φέρει τα ελληνικά δικαστήρια στην ψηφιακή εποχή και θα επιταχύνει δραστικά τη λειτουργία τους.

Το έργο για την ψηφιοποίηση των αρχείων της Δικαιοσύνης χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και το σύνολο των σελίδων που θα ψηφιοποιηθούν εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 300.244.990 και περιλαμβάνει ακόμη και αρχεία, όπως αποφάσεις του Αρείου Πάγου, που χρονολογούνται από το 1835.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όπως συνέβη και στον διαγωνισμό για την ψηφιοποίηση των αρχείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας, το έργο θα αναλάβουν από κοινού οι εταιρείες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό και το μόνο που αναμένεται ώστε να υπάρξουν οι ανακοινώσεις είναι να κατατεθούν κάποια δικαιολογητικά. Υπενθυμίζουμε πως στον διαγωνισμό έχουν καταθέσει προσφορά οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι ΟΤΕ, Vodafone, Nova καθώς και οι Uni Systems, Globitel, Netcompany-Intrasoft, Mytilineos, και Intrakat

Μετά την υλοποίηση του έργου, δεν θα είναι απαραίτητες οι χρονοβόρες αναζητήσεις έγχαρτων τίτλων στα τοπικά Δικαστήρια και τις Εισαγγελίες. Αντιθέτως, η ψηφιακή έκδοση θα ανακτάται από το κεντρικό σύστημα διαχείρισης εγγράφων / σύστημα ψηφιακής αρχειοθέτησης που θα τεθεί σε λειτουργία και θα το διαχειρίζεται το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Τι αφορά το έργο

Αντικείμενο του έργου αποτελεί η ψηφιοποίηση των αρχείων δεδομένων του υπουργείου Δικαιοσύνης. Η ψηφιοποίηση περιλαμβάνει, τόσο τη σάρωση στοιχείων των παραπάνω αναφερομένων  Δικαστηρίων/Εισαγγελιών, όσο και την καταχώριση βασικών στοιχείων τους σε εξειδικευμένο πληροφοριακό σύστημα, ώστε να δημιουργηθούν ψηφιακά αντίγραφα. Στο έργο συμπεριλαμβάνονται τα αρχεία 368 Δικαστηρίων/Εισαγγελιών, εκ των οποίων 288 βρίσκονται στην ηπειρωτική χώρα και 80 σε νησιά.

Επιπρόσθετα, το έργο περιλαμβάνει την υλοποίηση Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης διαδικασιών, Εγγράφων & Ψηφιακών Αρχείων / συστήματος Ψηφιακής Αρχειοθέτησης (Ψηφιακό Αποθετήριο), εντός του οποίου θα τηρείται το αρχείο στο διηνεκές. Το σύστημα αυτό θα παρέχει με web services τη δυνατότητα αξιοποίησης των στοιχείων του συστήματος από άλλα πληροφοριακά συστήματα του υπουργείου Δικαιοσύνης. Όπου απαιτείται, τα ψηφιακά αρχεία και δεδομένα θα μεταπέσουν σε βάση δεδομένων πληροφοριακών συστημάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Οι στόχοι του έργου και οι άξονες υλοποίησης:

  • Δικαστική διαφάνεια μέσω ψηφιακών υπηρεσιών.
  • Ομογενοποίηση, επιτάχυνση και απλούστευση των διαδικασιών λαμβάνοντας υπόψη τα θέματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.
  • Ψηφιακή ολοκλήρωση των συστημάτων των δικαστηρίων και του Υπουργείου Δικαιοσύνης με στόχο, όχι μόνο την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης αλλά και τη διαφάνεια και την ποιότητα.
  • Αναβάθμιση μηχανισμών διαχείρισης ελέγχων, ανάπτυξη εφαρμογών για την διαχείριση του μαύρου χρήματος, την κατοχύρωση της πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας.
  • Ευθυγράμμιση με την ευρωπαϊκή ψηφιακή στρατηγική για την ηλεκτρονική δικαιοσύνη και την εθνική ηλεκτρονική διακυβέρνηση.
  • Έξυπνες Υποδομές με σκοπό τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, τη μείωση εξόδων αλλά και την βελτίωση των συνθηκών εργασίας για το σύνολο των εμπλεκομένων στο σύστημα της Δικαιοσύνης.

Στους ειδικότερους στόχους περιλαμβάνονται η ενίσχυση ικανοτήτων έρευνας και καινοτομίας με αξιοποίηση προηγμένων τεχνολογιών, όπως ενδεικτικά η δημιουργία JUSTICE–CLOUD, μέχρι να ενσωματωθεί στο Κυβερνητικό νέφος Δημόσιου Τομέα, η ομογενοποίηση διαδικασιών και η δημιουργία εφαρμογής τεχνητής νοημοσύνης (Artificial Intelligence for Justice).

Σύμφωνα με ανάλυση του ΣΕΒ, ο χρόνος οριστικής επίλυσης μιας δικαστικής διαφοράς για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα ξεπερνά τα 4,5 χρόνια (στοιχεία 2020) και η χώρα έχει υπερδιπλάσιο χρόνο από Πορτογαλία και Σλοβακία και τον μεγαλύτερο στην ΕΕ

Όπως είχε επισημάνει ο ΣΕΒ, η επιτάχυνση και η διεύρυνση της ψηφιοποίησης των διεπαφών του δικαστικού συστήματος μπορούν να απελευθερώσουν πόρους τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, που παραμένουν εγκλωβισμένοι σε γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψηφιακή αναβάθμιση της Δικαιοσύνης με έργα άνω των 200 εκατ. ευρώ

Η Ελλάδα έχει αναλάβει μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης σειρά δεσμεύσεων για τη βελτίωση των διαδικασιών απονομής της Δικαιοσύνης και μέχρι το 2026 θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει το «παζλ» του e-justice.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην ψηφιακή εποχή περνά η ναυτιλία, στον ΟΤΕ η ψηφιοποίηση αρχείων

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί ο ανάδοχος για το έργο της ψηφιοποίησης των αρχείων του υπ. Ναυτιλίας. Έρχονται και τρία νέα ψηφιακά εργαλεία για λιμενικές υποδομές και εξυπηρέτηση ναυτικών.
logistes, forologia, epixeiriseis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα 300 εκατ. ευρώ για τις μικρομεσαίες που... δεν θέλουν να τα πάρουν

Σοβαρά προβλήματα σχεδιασμού διαπιστώνει η αγορά στο νέο πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού του ΕΣΠΑ, με κυριότερο το χαμηλό ποσοστό επιδότησης του software. Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί μόνο 900 αιτήσεις.
data-digital transformation-psifiakos metasximatismos-texnologia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνδυνος εκτροχιασμού ψηφιακών έργων 1,2 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης

Προχωρούν πολλοί διαγωνισμοί αλλά καθυστερούν σοβαρά οι συμβάσεις και οι εταιρείες φοβούνται ότι θα φτάσει η ημερομηνία λήξεως του Ταμείου Ανάκαμψης, στο τέλος του 2025, χωρίς τα έργα να έχουν ολοκληρωθεί.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με πιο χαλαρά κριτήρια τα κονδύλια 1 δισ. από το ΕΣΠΑ σε μικρομεσαίες

Όπως υπογράμμισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Τσακίρης, κάποιες από τις απαιτήσεις έχουν χαλαρώσει σε σχέση με την προδημοσίευση, καθώς στόχος της κυβέρνησης ήταν να μπορούν να ενταχθούν όσες περισσότερες επιχειρήσεις γίνεται.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς τα δίκτυα 5G θα προσθέσουν 4 δισ. ετησίως στην εθνική οικονομία

Παρά το γεγονός ότι η πανδημία «φρέναρε» τη δυναμική του 5G, ο ρυθμός υιοθέτησης των δικτύων νέας γενιάς ξεπερνά όλες τις προηγούμενες γενιές κινητών επικοινωνιών έως σήμερα. Σημαντικές εφαρμογές στη βιομηχανία.