ΓΔ: 1170.13 0.14% Τζίρος: 93.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Κυνήγι χρηστών πειρατικής τηλεόρασης, ποιες ποινές προβλέπει ο νόμος

Εκτός από τα ίδια τα κυκλώματα της πειρατικής τηλεόρασης, οι αρχές εστιάζουν περισσότερο στους χρήστες, που απειλούνται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός μήνα και πρόστιμα έως 15.000 ευρώ.

Σφίγγει ο κλοιός για τους χρήστες πειρατικής τηλεόρασης, καθώς πλέον εκτός από τον κίνδυνο που διατρέχουν τα προσωπικά τους δεδομένα, όπως οι τραπεζικοί λογαριασμοί τους, μπορεί να περάσουν και από την πόρτα του ανακριτή. Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι πιέζουν να υπάρξουν πιο σκληρά μέτρα για την καταπολέμηση της πειρατείας, που αποτελεί «πληγή» για την οικονομία, αλλά και τα έσοδα τους, ενώ η Κομισιόν ζητά φθηνότερες συνδέσεις από τις εταιρείες για να μειωθεί το φαινόμενο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την πόρτα του ανακριτή πέρασαν οκτώ χρήστες, για να καταθέσουν σχετικά με τις πειρατικές συνδέσεις που κατείχαν. Οι χρήστες ομολόγησαν ότι αγόρασαν από σπείρα παράνομο αποκωδικοποιητή και μέσω αυτού, είχαν, χωρίς άδεια των παρόχων συνδρομητικής τηλεόρασης, πρόσβαση σε οπτικοακουστικό περιεχόμενο πλατφορμών.

Σπάνια έχουν καταδικαστεί χρήστες πειρατικού οπτικοακουστικού περιεχομένου. Οι κατηγορίες και κατ’ επέκταση οι ποινές προκύπτουν μετά από κλήση του ανακριτή σε απλούς χρήστες πειρατικού περιεχομένου να καταθέσουν. Αυτό που δεν είναι τόσο γνωστό είναι ότι οι χρήστες πειρατικού προγράμματος συνδρομητικής τηλεόρασης έχουν ποινικές ευθύνες με προβλεπόμενες ποινές φυλάκισης τουλάχιστον ενός μήνα και χρηματική ποινή έως και 15.000 ευρώ.

Ο κλοιός γίνεται όλο και πιο σφικτός για τους πειρατές

Στη Βρετανία ασκήθηκε η μεγαλύτερη δίωξη που έχει ασκηθεί ποτέ παγκοσμίως για πειρατεία μεταδόσεων αθλητικών γεγονότων, με πέντε άτομα να καταδικάζονται σε συνολική φυλάκιση που ξεπερνά τα 30 χρόνια για τη λειτουργία παράνομων δικτύων ζωντανής μετάδοσης (streaming) αγώνων της Πρέμιερ Λιγκ. Καταδικάστηκαν σε ποινές από 3 χρόνια φυλάκιση έως έξι χρόνια κάθειρξη, για διάφορα αδικήματα, όπως συνωμοσία για απάτη, ξέπλυμα χρήματος και περιφρόνηση του δικαστηρίου.

Οι πειρατές λειτουργούσαν τρεις εταιρείες προσφοράς παράνομης ροής αγώνων (Flawless, Shared VPS and Optimal) έχοντας συνολικά έσοδα άνω των 7 εκατομμυρίων λιρών ανάμεσα στο 2016 και το 2021. Είχαν συνολικά 30 υπαλλήλους και πάνω από 50.000 πελάτες, που είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθούν παράνομα αγώνες της Πρέμιερ Λιγκ, τηλεοπτικά κανάλια απ’ όλο τον κόσμο και δεκάδες χιλιάδες κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές on demand, ενώ για τις υπηρεσίες τους χρέωναν τους πελάτες τους με 10 λίρες μηνιαίως, την ώρα που οι νόμιμες συνδρομές σε Sky Sports ή BT Sports κοστίζουν από 60 έως 80 λίρες τον μήνα.

Οι επικεφαλής των «πειρατικών» αυτών οργανισμών, λειτουργούσαν «χακάροντας» νόμιμες συνδρομές ατόμων για να προσφέρουν τη ροή τους στους πελάτες τους, σκοπεύοντας μάλιστα να ρίξουν την ευθύνη στους νόμιμους κατόχους, σε περίπτωση που ταυτοποιούνταν από τις αρχές. Μάλιστα, ένας από τους πέντε συνδέθηκε και με άλλες εγκληματικές δραστηριότητες, μια και στον υπολογιστή του βρέθηκαν ακατάλληλες φωτογραφίες παιδιών!

Η πληγή των εσόδων

Οι παράνομες συνδέσεις έχουν γίνει οι κυρίαρχοι της αγοράς, καθώς σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαϊκού Γραφείου για τη διανοητική ιδιοκτησία (EQUIPO) τον περασμένο Ιούνιο, στην Ελλάδα ένας στους τέσσερις θεατές προτιμά την πειρατική τηλεόραση από τη νόμιμη συνδρομητική.

Στη χώρα μας, οι συνδέσεις συνδρομητικών πλατφορμών πλησιάζουν τους 1,8 εκατ. μοναδικούς χρήστεςμε την διείσδυση να φτάνει το 42%, ωστόσο οι ρυθμοί επιβραδύνονται υπό το βάρος των μακροοικονομικών πιέσεων και την άνοδο της πειρατείας.

Ειδικότερα, την ίδια στιγμή που οι συνδρομητές πειρατικής τηλεόρασης στη χώρα πλησιάζουν το 1 εκατ., η Cosmote TV, που έχει την πρωτιά ανάμεσα στις νόμιμες πλατφόρμες, διαθέτει 642.687 συνδρομητές. Η Nova έχει 400.000 και η Vodafone TV φτάνει τους 165.000, ενώ το Disney+ υπολογίζεται πως έχει σπάσει το φράγμα των 150.000 συνδρομητών στη χώρα, και αυτοί του Netflix πλησιάζουν τους 500.000.

Η πειρατεία αποτελεί μια «ωρολογιακή βόμβα» που απειλεί τόσο τους παρόχους όσο και τους χρήστες. Αποτελώντας παρακλάδι του οργανωμένου εγκλήματος, το ελληνικό κύκλωμα φέρεται να έχει διασυνδέσεις με τη Βουλγαρία. Στελέχη της αγοράς σημειώνουν πως είναι «μια μπίζνα με πολλά λεφτά που τροφοδοτεί το οργανωμένο έγκλημα και ξεπλένει χρήματα που προέρχονται από ναρκωτικά, πωλήσεις ναρκωτικών και πορνεία. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το έχουν στο μυαλό τους οι χρήστες».

Η κερκόπορτα που ανοίγουν οι χρήστες στο οργανωμένο έγκλημα

Πηγές του κλάδου της τεχνολογίας σημειώνουν ωστόσο πως κάθε πειρατική σύνδεση αποτελεί και μια «κερκόπορτα» για να εισβάλλει το οργανωμένο έγκλημα μέσα στα σπίτια των χρηστών, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των χρηστών.

«Αυτό που δεν αντιλαμβάνονται οι χρήστες είναι το γεγονός πως με μια πειρατική σύνδεση βρίσκονται πολλαπλά εκτεθειμένοι, απέναντι στο οργανωμένο έγκλημα. Καθώς το box είναι συνδεδεμένο στο δίκτυο του σπιτιού σου, δεν μπορείς να γνωρίζεις ποιος μπορεί να έχει πρόσβαση σε όποια συσκευή βρίσκεται συνδεδεμένη στο προσωπικό δίκτυο. Όλα είναι εκτεθειμένα. Από το box, μέχρι τον υπολογιστή, το tablet, ακόμα και το κινητό».

Επισημαίνουν παράλληλα ότι και όλοι οι συνδεδεμένοι λογαριασμοί του χρήστη βρίσκονται εκτεθειμένοι, καθώς «πλέον οι περισσότεροι έχουν συνδεδεμένες περισσότερες από μια συσκευές εντός του σπιτιού με τον ίδιο λογαριασμό», ενώ και η συλλογή των προσωπικών δεδομένων του χρήστη αποτελεί ακόμα μια σημαντική πηγή για τους πειρατές. Τα πελατολόγια με τα στοιχεία των πελατών μπορούν να περάσουν σε μια άλλη εγκληματική οργάνωση έναντι του κατάλληλου ποσού, με τον χρήση να μην γνωρίζει αν ο πάροχος του είναι ο ίδιος με αυτόν που είχε ξεκινήσει.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξήσεις χρεώσεων στις τηλεπικοινωνίες άρχισαν να εξετάζουν οι εταιρείες

Ακριβή ενέργεια, πληθωριστικές πιέσεις και μισθολογικές αυξήσεις δημιουργούν δύσκολη εξίσωση στον κλάδο, τονίζει ο επικεφαλής της Vodafone, Χ. Μπρουμίδης και εκτιμά ότι θα πρέπει να γίνουν αυξήσεις στα τιμολόγια το 2023.
Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Λυγίζει» τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών η έκρηξη της χρήσης δεδομένων

Αν και οι ταχύτητες του διαδικτύου ανέβηκαν σημαντικά το 2022, οι απαιτήσεις των καταναλωτών έχουν αυξηθεί, μαζί και τα παράπονά τους καθώς τα δίκτυα των παρόχων δεν δείχνουν να μπορούν να ανταποκριθούν.
tv_piracy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σφίγγει ο κλοιός για χρήστες και διακινητές της πειρατικής τηλεόρασης

Η άνοδος της πειρατικής τηλεόρασης έχει λάβει αδιανόητες διαστάσεις, δημιουργώντας τρύπα εσόδων στις εταιρείες και στο Δημόσιο, ενώ παράλληλα φέρνει και πλήθος κινδύνων για τους χρήστες.
Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το τέλος της φθηνής τηλεφωνίας: Πώς θα «φουσκώσουν» οι λογαριασμοί

Έρχεται η ρήτρα προσαρμογής των τηλεπικοινωνιακών λογαριασμών στον πληθωρισμό, που αυξήθηκε πέρυσι κατά 9,65%. Η ΕΕΤΤ ικανοποιεί το σχετικό αίτημα των εταιρειών, που κάνουν λόγο για μεγάλες αυξήσεις στα κόστη.