ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
tv_piracy
Πηγή: Shutterstock

Ζητά φθηνότερη συνδρομητική η Κομισιόν για να μειωθεί η πειρατεία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε το πρώτο βήμα για τον τερματισμό της πειρατείας, βάζοντας δύσκολα στους παρόχους καθώς τους καλεί να κατεβάσουν τις τιμές για να κρατήσουν τους καταναλωτές.

Στην επίλυση μιας πολύ δύσκολης εξίσωσης αναγκάζει η Κομισιόν τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, καθώς τους καλεί να χαμηλώσουν τις τιμές στη συνδρομητική τηλεόραση, ώστε να καταπολεμήσουν την «πειρατεία» που έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις και πιέζει τα έσοδα τους. Από την πλευρά τους, οι πάροχοι τονίζουν πως τα περιθώρια ελιγμών είναι πολύ μικρά εξαιτίας της υψηλής φορολογίας και δεν θα προχωρήσουν σε μειώσεις των χρεώσεων.

Το αθλητικό περιεχόμενο και γενικότερα οι ζωντανές μεταδόσεις αποτελούν τα μοναδικά δυνατά χαρτιά των συνδρομητικών καναλιών απέναντι στον ανταγωνισμό των streaming πλατφορμών. Nova και Cosmote επενδύουν κάθε χρόνο δεκάδες εκατομμύρια για την απόκτηση όλο και περισσότερων διοργανώσεων, ωστόσο η Κομισιόν ζητά από τους παρόχους, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πειρατεία, «να αυξήσουν τη διαθεσιμότητα, την οικονομική προσιτότητα και την ελκυστικότητα των εμπορικών τους προσφορών προς τους τελικούς χρήστες σε ολόκληρη την Ένωση».

Παράλληλα σύμφωνα με την πρόσφατη σύσταση της Κομισιόν, καλούνται και τα κράτη μέλη «να ευαισθητοποιήσουν τους καταναλωτές σχετικά με τις νόμιμες προσφορές που υπάρχουν για να απολαύσουν αυτού του είδους το περιεχόμενο, καθώς και τις αρχές επιβολής του νόμου σχετικά με το ζήτημα της πειρατείας», ενώ προτείνει ένα δυναμικό σύστημα αποκλεισμού συνδέσμων για την πρόληψη της παράνομης αναμετάδοσης αθλητικών γεγονότων ή συναυλιών.

Όπως ανέφερε η Κομισιόν στην ανακοίνωσή της, «με την κλιμάκωση της καταπολέμησης της διαδικτυακής πειρατείας, η σύσταση θα συμβάλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των κλάδων του αθλητισμού και της δημιουργικότητας της ΕΕ».

Σημαντικός στόχος της Κομισιόν είναι να διασφαλιστεί η τακτική ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των διοικητικών αρχών σχετικά με τα μέτρα που εφαρμόζονται, τις προκλήσεις και τις ορθές πρακτικές για την αντιμετώπιση της διαδικτυακής πειρατείας ζωντανών εκδηλώσεων. Η διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών είναι σημαντική επίσης λόγω της φύσης της πειρατείας, η οποία συμβαίνει σε διασυνοριακό επίπεδο.

Όπως αναφέρουν γνώστες της αγοράς στο BD, η πειρατεία αποτελεί παρακλάδι του οργανωμένου εγκλήματος. Το ελληνικό κύκλωμα φέρεται να έχει διασυνδέσεις με τη Βουλγαρία, ενώ οι χρήστες είναι εκτεθειμένοι σε μια σειρά από κινδύνους καθώς εκτός από την απειλή που κρύβεται για τα προσωπικά τους δεδομένα, απειλούνται και με ποινές φυλάκισης.

Δεν υπάρχουν περιθώρια ελιγμών

Όπως σημειώνουν στελέχη της αγοράς στο BD από την 1η Ιουλίου του 2022 έχει επανέλθει το τέλος 10% για τη συνδρομητική τηλεόραση ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο το ποσό που φεύγει σε φόρους, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολο για τους παρόχους να ακολουθήσουν πιο επιθετική εμπορική πολιτική, με τις τιμές να δείχνουν πως θα παραμείνουν στα επίπεδα των 27 ευρώ προς το παρόν.

Τονίζουν επίσης πως ότι «με τη φορολογία να είναι σχεδόν το 45% του λογαριασμού, είναι αδύνατη η όποια σκέψη για μείωση των τιμών», ενώ η ΕΕΚΤ το περασμένο καλοκαίρι σε επιστολή της είχε προειδοποιήσει πως είναι άδικη η επιβολή του τέλους καθώς δεν επιβάλλεται σε όσους δεν έχουν έδρα στη χώρα και θα αναστρέψει την τάση μείωσης των χρεώσεων στις τηλεπικοινωνίες που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες.

Στην Ελλάδα οι νόμιμες συνδέσεις σε συνδρομητικές πλατφόρμες φτάνουν τα 1,8 εκατ. ενώ στο 1 εκατ. πλησιάζουν οι πειρατικές συνδέσεις, καθώς οι καταναλωτές καταφεύγουν στη φθηνή αλλά πολύ επικίνδυνη για αυτούς λύση, υπό το βάρος του αυξημένου κόστους ζωής. «Για πολλούς πλέον, που ζουν καθημερινά με το άγχος της εξυπηρέτησης των υποχρεώσεών τους, η συνδρομητική τηλεόραση φαίνεται πολυτέλεια. Ωστόσο όλοι χρειάζονται ένα φθηνό τρόπο διασκέδασης και η τηλεόραση είναι ένας από αυτούς, γι αυτό και βλέπουμε να ανθίζει η πειρατεία στη χώρα μας» σημειώνουν στελέχη της αγοράς.

Με τις πειρατικές συνδέσεις να υπολογίζονται σε 1 εκατ., ξεπερνούν τη συνδρομητική βάση της Cosmote TV, που έχει την πρωτιά ανάμεσα στις νόμιμες πλατφόρμες και διαθέτει 642.687 συνδρομητές. Η Nova έχει φτάσει πλέον τους 400.000 και η Vodafone TV αγγίζει τους 170.000, ενώ το Disney+ υπολογίζεται πως έχει σπάσει το φράγμα των 100.000 συνδρομητών στη χώρα, και αυτοί του Netflix πλησιάζουν τους 500.000.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Άρχισαν εκστρατεία οι πάροχοι για να κλείσουν την πειρατική τηλεόραση

Σε συνεργασία με τις αρχές, οι εταιρείες επιβάλλουν όλο και περισσότερα «μπλόκα» στις διαδικτυακές διευθύνσεις πειρατικής τηλεόρασης, ενώ έχουν αρχίσει να καλούνται και χρήστες από ανακριτές.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χιλιάδες τα παράπονα για τη σταθερή, δυσαρέσκεια και για τα δίκτυα κινητής

Αν και οι ταχύτητες του διαδικτύου έχουν ανεβεί σημαντικά, οι απαιτήσεις των καταναλωτών έχουν αυξηθεί, μαζί και τα παράπονά τους καθώς τα δίκτυα των παρόχων δεν δείχνουν να μπορούν να ανταποκριθούν.
Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Λυγίζει» τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών η έκρηξη της χρήσης δεδομένων

Αν και οι ταχύτητες του διαδικτύου ανέβηκαν σημαντικά το 2022, οι απαιτήσεις των καταναλωτών έχουν αυξηθεί, μαζί και τα παράπονά τους καθώς τα δίκτυα των παρόχων δεν δείχνουν να μπορούν να ανταποκριθούν.
tv_piracy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σφίγγει ο κλοιός για χρήστες και διακινητές της πειρατικής τηλεόρασης

Η άνοδος της πειρατικής τηλεόρασης έχει λάβει αδιανόητες διαστάσεις, δημιουργώντας τρύπα εσόδων στις εταιρείες και στο Δημόσιο, ενώ παράλληλα φέρνει και πλήθος κινδύνων για τους χρήστες.
Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανατιμήσεις και στα κλειστά συμβόλαια από παρόχους τηλεπικοινωνιών

Η τιμαριθμική αναπροσαρμογή που προτείνει η ΕΕΤΤ θα εφαρμοστεί και σε συμβόλαια ορισμένου χρόνου. Οι αυξήσεις είναι αναπόφευκτες, τονίζει ο CEO της Vodafone Ελλάδος, καθώς υπάρχει αντικειμενικό πρόβλημα.