ΓΔ: 2537.23 1.27% Τζίρος: 261.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φωτο: Shutterstock

Εκρηκτική ανάπτυξη του streaming αλλάζει τα δεδομένα στη συνδρομητική τηλεόραση

Οι OTT πλατφόρμες εκτοξεύθηκαν κατά 193% από το 2020, αλλάζοντας ριζικά τη συνδρομητική τηλεόραση, καθώς το streaming κυριαρχεί πλέον στην ελληνική αγορά.

Η αύξηση της ζήτησης για υψηλές ταχύτητες και οι αλλαγές που προκάλεσε η πανδημία στις συνήθειες των καταναλωτών, έχουν φέρει μια πρωτοφανή έκρηξη της streaming τηλεόρασης που έχει πλησιάσει το 200%. 

Η συνδρομητική τηλεόραση στην Ελλάδα έχει μπει σε μια νέα πραγματικότητα και αποτελεί κρίσιμο εφόδιο στην εμπορική στρατηγική των παρόχων. Η αύξηση των ταχυτήτων, η ευκολία πρόσβασης, η δυνατότητα επιλογής χρόνου και περιεχομένου και οι συνεχείς επενδύσεις σε περιεχόμενο, έχουν καταστήσει το streaming κυρίαρχο τρόπο κατανάλωσης περιεχομένου και στη χώρα μας.

Η πανδημία λειτούργησε ως επιταχυντής αυτής της αλλαγής. Όταν οι περιορισμοί κράτησαν τον κόσμο στο σπίτι, πλατφόρμες όπως το Netflix σημείωσαν εκρηκτική ανάπτυξη, ενώ στην Ελλάδα, οι πάροχοι ακολούθησαν επενδύοντας στις πλατφόρμες τους με στόχο να προσελκύσουν περισσότερους καταναλωτές.

Ταυτόχρονα και η κατάργηση του τέλους 10% από τη συνδρομητική τηλεόραση που ξεκίνησε να ισχύει από τις αρχές του χρόνου, αναμένεται να δώσει περαιτέρω ώθηση στην αγορά.

Το δορυφορικό πιάτο, που κάποτε ήταν ο βασικός τρόπος λήψης συνδρομητικής τηλεόρασης, πλέον παραμένει σχεδόν αποκλειστικά για όσους δεν έχουν πρόσβαση σε υψηλές ταχύτητες διαδικτύου. 

Η έκρηξη της streaming τηλεόρασης

Είναι χαρακτηριστικό πως οι χρήστες των ΟΤΤ πλατφορμών έχουν εκτοξευτεί το 2025 κατά 193,4% έναντι του 2020 όταν και ξεκινούν τα στοιχεία της ΕΕΤΤ, με τον τρόπο παρακολούθησης να έχει αλλάξει ραγδαία, ενώ η αγορά της συνδρομητικής σημειώνει αύξηση που ξεπερνάει το 30% στο ίδιο διάστημα.

Ειδικότερα στο τέλος του 2025, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΤΤ, σε σύνολο 1.451.605 συνδρομητών οι 929.733 ήταν σε ΟΤΤ πλατφόρμες αποτελώντας το 64% της αγοράς, με 521.872 να παρακολουθούν μέσω δορυφορικού πιάτου.

Μια εικόνα τελείως διαφορετική από το 2020, όπου οι χρήστες μέσω ΟΤΤ πλατφόρμας ανέρχονταν στους 316.879 συνδρομητές σε ΟΤΤ πλατφόρμες αποτελώντας το 28,5% της αγοράς, ενώ οι χρήστες δορυφορικού πιάτου ήταν 797.007 σε σύνολο 1.113.886 συνδρομητών.

Στελέχη του κλάδου επισημαίνουν στο BD πως πλέον το τηλεοπτικό κοινό στρέφεται περισσότερο σε ζωντανές μεταδόσεις όπως τα αθλητικά γεγονότα, ενώ ταινίες και σειρές προτιμάει να τα βλέπει on demand. 

Τονίζουν επίσης ότι και τα θεματικά κανάλια «σβήνουν» για τους ίδιους λόγους. «Πλέον οι πάροχοι στρέφονται σε μια νέα στρατηγική ενίσχυσης των πλατφορμών τους με στόχο να προσφέρουν περισσότερο και καλύτερο περιεχόμενο στον πελάτη. Η τηλεθέαση της παραδοσιακής τηλεόρασης φθίνει συνεχώς καθώς ο κόσμος προτιμάει να βλέπει τα προγράμματα που προτιμάει στον χρόνο που επιθυμεί», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Η αύξηση των ταχυτήτων του διαδικτύου που προσφέρουν πλέον περισσότερες επιλογές στους καταναλωτές έχει αποτελέσει ένα κρίσιμο παράγοντα για την μετάβαση των τηλεθεατών στο διαδίκτυο. 

Η τεχνολογία του χαλκού που επικρατούσε μέχρι και τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα με αποτέλεσμα η χώρα μας να αποτελεί εκ των ουραγών της Ευρώπης στις ταχύτητες δεν επέτρεπε μέχρι σήμερα στους καταναλωτές να επιβαρύνουν περαιτέρω μια γραμμή που συνήθως δεν ξεπερνούσε τα 50 Mbps. 

Η εικόνα όμως αλλάζει, καθώς η επενδυτική άπνοια των προηγούμενων ετών έχει δώσει τη θέση της σε αυξημένο ανταγωνισμό με την είσοδο των νέων παικτών και αναπτυξιακά πλάνα που ανεβάζουν τις ταχύτητες των παρόχων.

Ένα τοπίο που αλλάζει

Την ίδια στιγμή η ελληνική αγορά streaming αλλάζει ριζικά, με στελέχη του κλάδου να επισημαίνουν στο BD οτι «σε τρία χρόνια, η ελληνική αγορά streaming θα είναι τελείως διαφορετική από ότι την ξέρουμε σήμερα».

Το αθλητικό περιεχόμενο αποδεικνύεται «χρυσάφι» για τους παρόχους απέναντι στους ξένους κολοσσούς που έχουν παρουσία στη χώρα μας. «Χρυσάφι» το οποίο καλούνται πλέον να πληρώσουν πιο ακριβά, καθώς ο ανταγωνισμός έχει ενταθεί και με την είσοδο των εφοπλιστών στην τηλεόραση.

Πάντως το νέο τοπίο που έχει διαμορφωθεί στην αγορά οδηγεί σε αυξανόμενο κόστος για τους καταναλωτές, οι οποίοι θα χρειάζονται πλέον περισσότερες υπηρεσίες για να παρακολουθούν όσα θέλουν, αντανακλά τα περιθώρια ανάπτυξης που υπάρχουν.

Με τα σημερινά δεδομένα, η Cosmote TV, που αλλάζει όνομα μέχρι το τέλος του χρόνου, αποτελεί τον κυρίαρχο της αγοράς καθώς στο πρώτο τρίμηνο του 2026 διέθετε 792.463 συνδρομητές, ενώ η πλατφόρμα αναμένεται να συνεχίσει να ακολουθεί την ίδια πετυχημένη συνταγή με ποιοτικές παραγωγές σειρών, συνεργασίες με κορυφαία στούντιο, αλλά και συνεργασίες όπως με το Netflix, πέρα από το αθλητικό περιεχόμενο που αποτελεί «καυτό» ζήτημα.

Η Nova  έχει περίπου 400.000 συνδρομητές, με την πλατφόρμα EON να έχει βρεθεί στο επίκεντρο αρκετών σεναρίων που κυκλοφορούν στην αγορά το τελευταίο διάστημα. Η πλατφόρμα της Nova αποτελεί εξάλλου από τα δυνατά χαρτιά της αγοράς καθώς διαθέτει την Euroleague με τις μάχες των Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού να κυριαρχούν, ενώ ενδέχεται από την επόμενη χρονιά να προστεθεί και ο ΠΑΟΚ στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Από την πλευρά της, η Vodafone TV που επενδύει στο τηλεοπτικό περιεχόμενο και έχει στο «οπλοστάσιό» της, συνεργασίες με Disney+ και HBO Max αριθμεί πάνω από 220.000 συνδρομητές, ενώ σχεδιάζει κι άλλες κινήσεις που θα ενισχύσουν το χαρτοφυλάκιό της. 

Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται να επιδιώξει και είσοδο στο αθλητικό περιεχόμενο, που αποτελεί κρίσιμο παράγοντα ανταγωνισμού.

Καθοριστικές εξελίξεις αναμένονται και γύρω από τον ΑΝΤ1+, ο οποίος οδηγείται σε πλήρη αναδιάρθρωση μετά την είσοδο των Βαρδινογιάννη και Μαρινάκη. 

Η νέα πλατφόρμα που σχεδιάζεται φιλοδοξεί να αποκτήσει ισχυρό αποτύπωμα, συνδυάζοντας το αθλητικό περιεχόμενο που φέρνει η Percapita και τη μεγάλη ταινιοθήκη των καναλιών AlphaStarMega και ΑΝΤ1.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

apple-streaming-tv-tileorasi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλο ντέρμπι στη συνδρομητική τηλεόραση για δικαιώματα αθλητικών διοργανώσεων

Η διεκδίκηση δικαιωμάτων αθλητικών διοργανώσεων γίνεται ντέρμπι, καθώς η κυριαρχία της Cosmote TV αμφισβητείται για πρώτη φορά με την είσοδο στην αγορά των Γ. Αλαφούζου και της Percapita.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σαφάρι κατά της πειρατικής τηλεόρασης, ζημιά 400 εκατ. στο ΑΕΠ

Λύση μέσα από ένα πιο αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο για να μπει τέλος στην πληγή 400 εκατ. ευρώ στην ελληνική οικονομία που προκαλεί η πειρατική τηλεόραση, θέλει να φέρει η κυβέρνηση. Να μειωθούν οι φόροι ζητούν οι πάροχοι.
Οπτική ίνα πληκτρολόγιο διαδίκτυο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Έκρηξη» 4play πακέτων στις τηλεπικοινωνίες: Τι προσφέρουν οι πάροχοι

Τα συνδυαστικά πακέτα κερδίζουν όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον των καταναλωτών, καθώς εκτοξεύονται οι συνδρομητές στην τηλεόραση. Γιατί θα αποτελέσουν «κλειδί» τα συμβόλαια στην κινητή.