Φώτο: Shutterstock

Παρατείνεται μέχρι τις 31/5 το καθεστώς εγγυήσεων για τις ελληνικές τράπεζες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει την παράταση του ελληνικού καθεστώτος εγγυήσεων για τις τράπεζες βάσει των ενωσιακών κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις.

Η Κομισιόν ενέκρινε την παράταση του ελληνικού καθεστώτος εγγυήσεων για τα πιστωτικά ιδρύματα έως τις 31 Μαΐου 2020, βάσει των ενωσιακών κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις. Η κατάσταση ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών σταδιακά βελτιώνεται, ωστόσο εξακολουθούν να υφίστανται ορισμένες προκλήσεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, η Επιτροπή έκρινε ότι η παράταση του καθεστώτος εγγυήσεων είναι σύμφωνη με τους ενωσιακούς κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, δηλαδή με την τραπεζική ανακοίνωση του 2013, ιδίως διότι το παρατεινόμενο μέτρο «είναι στοχευμένο, αναλογικό και περιορισμένο ως προς τη διάρκεια και το πεδίο εφαρμογής του».

Η Επιτροπή εγκρίνει καθεστώτα εγγυήσεων για τις υποχρεώσεις των τραπεζών, για διαδοχικές περιόδους των έξι μηνών, ώστε να μπορεί να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να προσαρμόζει τους όρους αναλόγως.

Το καθεστώς αφορά τράπεζες που δεν παρουσιάζουν έλλειψη κεφαλαίων. Το ελληνικό καθεστώς εγγυήσεων αρχικά εγκρίθηκε τον Νοέμβριο του 2008. Η έγκριση του καθεστώτος έχει παραταθεί επανειλημμένα - τελευταία φορά τον Ιούνιο του 2019.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Στην τελική ευθεία το σχέδιο ανάκαμψης - Ποιες χώρες θα ενισχυθούν περισσότερο

Τη μεθεπόμενη εβδομάδα αναμένεται η ΕΕ να ανακοινώσει το σχέδιό της για την ανάκαμψη, το οποίο θα πρέπει στη συνέχεια να εγκριθεί από τις χώρες της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εγκρίθηκε από την Κομισιόν το «σχέδιο Ηρακλής»

Εγκρίθηκε από την Κομισιόν το «σχέδιο Ηρακλής» για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων διαπιστώνοντας πως δεν περιέχουν κρατική ενισχύση και το Δημόσιο θα αμείβεται σύμφωνα με τους όρους της αγοράς.