ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Petropoulos-Peiraiws-Trapeza
Κωνσταντίνος Πετρόπουλος, Γενικός Διευθυντής, επικεφαλής του Structured and Shipping Finance στο Corporate & Investment Banking της Τράπεζας Πειραιώς Πηγή: Athens Energy Summit

Πετρόπουλος (Πειραιώς): Επενδύσεις 12,5 δισ. για τις ΑΠΕ ετησίως

Όπως ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής Head of Structured & Shipping Finance της Τράπεζας, σε ετήσια βάση οι επενδύσεις για τις ΑΠΕ αγγίζουν τα 12,5 δισ. ευρώ και έχουν μεγάλη σημασία για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Στην  ενότητα του 12ου Athens Energy Summit, το οποίο συνεχίζεται και ολοκληρώνεται σήμερα, 21 Ιουνίου στο Ζάππειο Μέγαρο, με τίτλο «Προοπτικές στις επενδύσεις ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας''  με συντονίστρια την δημοσιογράφο του ΑΝΤ1 Κάτια Μακρή, o William Vikatos, COO, EuroEnergy επισήμανε ότι τα νομικά και ρυθμιστικά πλαίσια που έχει εφαρμόσει η Ελλάδα το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν αυξήσει τις επενδύσεις στις ΑΠΕ, ενώ και η κοινωνική σταθερότητα έχει ευνοήσει το οικονομικό περιβάλλον.  Για τον ίδιο, έχουν, πλέον, εγκατασταθεί πολλά φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα μετά από χρόνια στασιμότητας και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η διείσδυση στο δίκτυο, χωρίς όμως αυτό να έρχεται σε συμφωνία και με τις αντίστοιχες αναβαθμίσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία συμφόρησης ειδικά σε περιοχές με το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον. Όπως ανέφερε «οι αναβαθμίσεις στα δίκτυα είναι ζωτικής σημασίας, πρέπει, όμως,  να συνάδουν με έξυπνα συστήματα διαχείρισης, όπως τα συστήματα αποθήκευσης μπαταρίας. Οι μπαταρίες θα απορροφήσουν ενέργεια και στη συνέχεια μπορούν να την αποδώσουν στο δίκτυο».

Παράλληλα, ο Κωνσταντίνος Ελευθεριάδης, Partner, Financial Advisory, Energy Industry Leader, Deloitte ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι παραπάνω από τον Ευρωπαϊκό μέσο σε ρυθμό αδειοδοτήσεων ΑΠΕ, όμως υπάρχει ακόμα περιθώριο. Για τον ίδιο, σε αυτή τη διαδικασία, εγείρονται θέματα όπως οι χαμηλές τιμές ρεύματος το μεσημέρι, αλλά και η μεγάλη πολυπλοκότητα και το άνοιγμα επενδύσεων για την ενέργεια. Σε σχέση με τις επενδύσεις που συστήνει στις ΑΠΕ, όπως σημείωσε, η επιλογή για τον επιχειρηματία εξαρτάται από το ρίσκο και τις αποδόσεις που θέλει να έχει σε βάθος χρόνου, με πιο ελκυστικές να παρουσιάζονται αυτές στις μπαταρίες, το υδρογόνο και τα νέα καύσιμα. Εξάλλου, κατά τον κ. Ελευθεριάδη μια επιχειρηματική ευκαιρία που παρουσιάζεται, σε αυτή τη φάση, για την Ελλάδα είναι να παράγει μόνη της τις πρώτες ύλες για την αποθήκευση ενέργειας.

Ακολούθως, ο  Evans Koυράκης, Partner, Head of Energy & Infrastructure, Koutalidis Law Firm αναφέρθηκε στον τρέχοντα διαγωνισμό για τα 1000 MW αποθήκευσης ενέργειας, για τον οποίο υπογράμμισε ότι «είναι το επόμενο μεγάλο βήμα στις επενδύσεις αυτή τη στιγμή και θα αλλάξει τα δεδομένα». Όπως πρόσθεσε, ο διαγωνισμός εγκρίθηκε τον Οκτώβριο του 2022 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχει πολλά πλεονεκτήματα για τους κατασκευαστές, με τη χρηματοδότηση ανά ΜW, και παρέχει σε βάθος χρόνου μια σταθερότητα εισοδήματος. Σε αυτό το πλαίσιο, και ο κ. Κουράκης ανέφερε ως σημαντικό το θέμα της χωρητικότητας του δικτύου, το οποίο, όπως τόνισε, είναι κοστοβόρο και χρονοβόρο.

Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Πετρόπουλος Γενικός Διευθυντής Head of Structured & Shipping Finance της Τράπεζας Πειραιώς έκανε λόγο για σύνολο 25 δισ. ευρώ επενδύσεων για τις ΑΠΕ μέχρι το 2030, μαζί με εξηλεκτρισμό και αναβάθμιση στα δίκτυα, με τελικό ποσό τα 100 δισ. ευρώ μέχρι το 2030.  Όπως ανέφερε, σε ετήσια βάση οι επενδύσεις για τις ΑΠΕ αγγίζουν τα 12,5 δισ. ευρώ και έχουν μεγάλη σημασία για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, καθώς συμβάλλουν στην πιστωτική επέκταση των τραπεζών, συντελούν στην στρατηγική για βιώσιμη τραπεζική στο πλαίσιο των αρχών του ESG, είναι απαραίτητες για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και θα βοηθήσουν στην ενεργειακή ασφάλεια και ανεξαρτησία. Ωστόσο, κατά τον ίδιο, αυτές οι επενδύσεις ενέχουν συχνά εμπορικούς κινδύνους που θέλουν ειδική αξιολόγηση, ενώ είναι δύσκολη και η αποδοχή τους από τις τοπικές κοινωνίες. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημιουργείται στην Ελλάδα μονάδα παραγωγής καινοτόμων φωτοβολταϊκών

Από τις αρχές του 2023 αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή του πρώτου εργοστασίου παραγωγής εύκαμπτων εκτυπωμένων φωτοβολταϊκών τρίτης γενιάς σε μια επένδυση που θα ξεπεράσει τα 21 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσει 300 θέσεις εργασίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα πλωτά αιολικά θα δημιουργήσουν νέες δουλειές και υπεραξία στην οικονομία

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hexicon Power Μικέλης Χατζηγάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος σχετικά με την υλοποίηση αυτών των έργων στο χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιες είναι οι βασικές προκλήσεις στον δρόμο της ενεργειακής μετάβασης

Mέχρι το 2030 αναμένεται να ολοκληρωθούν και να τεθούν σε λειτουργία έργα ισχύος περίπου 13,5 GW, όπως τόνισε ο Νότης Σαρδελάς, διαχειριστής εταίρος της Sardelas Petsa Law Firm, μιλώντας στο συνέδριο του Economist στην Αθήνα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Amazon δημιουργεί το πρώτο ηλιακό της πάρκο στην Ελλάδα

Τα νέα έργα περιλαμβάνουν την τοποθέτηση 15 ηλιακών εγκαταστάσεων σε υποδομές της Amazon, καθώς και 24 αιολικά και ηλιακά έργα κοινής ωφέλειας, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου ηλιακού πάρκου της εταιρείας στην Ελλάδα.