ΓΔ: 1041.35 0.81% Τζίρος: 101.45 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:56:33 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Θοδωρής Τζούρος, Ανώτερος Γενικός Διευθυντής, Επικεφαλής Corporate & Investment Banking της Τράπεζας Πειραιώς

Τρ. Πειραιώς: Χρηματοδοτήσεις 2,5 δισ. την τελευταία δεκαετία σε ΑΠΕ

Όπως αναφέρει ο Θοδωρής Τζούρος, Ανώτερος Γενικός Διευθυντής, Επικεφαλής Corporate & Investment Banking της Τρ. Πειραιώς, η χρηματοδότηση σε ΑΠΕ αντιστοιχεί στο 8% περίπου του χαρτοφυλακίου εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών.

Οι ελληνικές τράπεζες αποτελούν τον βασικό χρηματοδότη των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), στηρίζοντας την πράσινη μετάβαση, ακόμη και σε δύσκολες περιόδους, τόνισε ο Θοδωρής Τζούρος, Ανώτερος Γενικός Διευθυντής, Επικεφαλής Corporate & Investment Banking της Τράπεζας Πειραιώς, από το βήμα του Sixth Sustainability Summit που διοργάνωσε ο Economist.

Η χρηματοδότηση σε ΑΠΕ αντιστοιχεί στο 8% περίπου του χαρτοφυλακίου εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών ενώ οι ξένες τράπεζες απουσιάζουν από τα συγκεκριμένα projects, είπε ο κ. Τζούρος, ο οποίος αναφέρθηκε στις προκλήσεις που παρουσιάζει η αγορά τους τελευταίους μήνες αλλά τις ευκαιρίες που δημιουργεί το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η Τράπεζα Πειραιώς πρωταγωνιστεί στη διαδικασία ενεργειακής μετάβασης της χώρας, έχοντας προβεί σε χρηματοδοτήσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ την τελευταία δεκαετία σε έργα ΑΠΕ ενώ είναι η πρώτη τράπεζα που ενέταξε έργο αυτής της κατηγορίας στο Ταμείο Ανάκαμψης, σημείωσε. «Συνεργαζόμαστε με όλους τους εγχώριους και διεθνείς παίκτες της αγοράς και αξιοποιούμε την τεχνογνωσία και την βαθιά γνώση που έχουμε για τον κλάδο, λαμβάνοντας υπόψη τη δυναμική και τις προκλήσεις που υπάρχουν», είπε χαρακτηριστικά.

Η Ελλάδα κατέγραψε από το 2013 συνολική αύξηση της τάξης του 120% στη δυναμικότητα των ΑΠΕ, από τα 4,3 GW στα 9,4 GW, με αποτέλεσμα να αντιστοιχούν στο 43% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από 20% μια δεκαετία πριν. Το εγχώριο τραπεζικό σύστημα είχε καθοριστικό ρόλο παρέχοντας μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση που ανήλθε στα 8 δισ.ευρώ.

Το ενδιαφέρον για τον κλάδο των ΑΠΕ αναμένεται να ενταθεί καθώς η χώρα θα χρειαστεί επενδύσεις της τάξης των 12 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 9-10 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τραπεζικό δανεισμό, για την υλοποίηση του προγράμματος RePower EU programme που προβλέπει την αύξηση της δυναμικότητας στα 19 GW έως το 2030.

Ο κ. Τζούρος επισήμανε ότι τους τελευταίους δέκα μήνες υπάρχουν μια σειρά από προκλήσεις και στον κλάδο των ΑΠΕ λόγω προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, αύξησης του κόστους κατασκευής, μετάβασης από τo καθεστώς του feed-in tariffs σε corporate Συμφωνητικά Πώλησης της Παραγόμενης Ενέργειας (PPAs), αύξησης των επιτοκίων και κορεσμού των δικτύων μεταφοράς. Την ίδια στιγμή, όμως, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες καθώς χρηματοδοτεί το 50% των επενδύσεων με πολύ ευνοϊκούς όρους, πρόσθεσε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Trapeza, trapeza peiraios
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρ. Πειραιώς: Χρηματοδοτεί την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου 100MW

Η Τράπεζα Πειραιώς διαχειρίζεται σήμερα το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), με πράσινες χρηματοδοτήσεις άνω του 2,8 δισ. ευρώ, οι οποίες αντιστοιχούν σε έργα AΠΕ άνω των 2GW.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η αμερικανική Power Factors εξαγοράζει την ελληνική Inaccess

Η νέα εταιρία που προκύπτει μετά την εξαγορά και τη συγχώνευση της Inaccess με την Power Factors θα προσφέρει ολοκληρωμένο λογισμικό παρακολούθησης εξυπηρετώντας πελάτες που αντιπροσωπεύουν ισχύ που ξεπερνά τα 200GW παγκοσμίως.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρ. Πειραιώς: Ενώνει δυνάμεις με Lely για στήριξη των κτηνοτρόφων

Σκοπός του προγράμματος, είναι η χρηματοδότηση των κτηνοτρόφων με ευνοϊκούς όρους, για την αγορά νέου ή μεταχειρισμένου κτηνοτροφικού εξοπλισμού, με σημαντικά πλεονεκτήματα για τους πελάτες.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Συμφωνία ΔΕΗ Ανανεώσιμες με Mytilineos για δυο ενεργειακά έργα στη Ρουμανία

Τα φωτοβολταϊκά πάρκα βρίσκονται κοντά στο Βουκουρέστι, με το μεγαλύτερο, ισχύος 130 MW να είναι έτοιμο για κατασκευή στις αρχές του 2023 και τα υπόλοιπα θα είναι έτοιμα να κατασκευαστούν έως το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αποκλειστική διαπραγμάτευση της ΔΕΗ για τα assets της Enel στη Ρουμανία

Την εξαγορά των δραστηριοτήτων του ιταλικού ομίλου σε ΑΠΕ, διανομή και προμήθεια ρεύματος στη Ρουμανία θα διαπραγματεύεται η ΔΕΗ μέχρι το τέλος Ιανουαρίου και θα αποφασίσει αν θα υποβάλει οικονομική προσφορά.