ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Capital Economics: Σταθερή η υπεραπόδοση για την ελληνική οικονομία

Στο 0,8% θα υποχωρήσει ο ρυθμός ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία το 2023, αλλά θα συνεχίσει να έχει καλύτερη εικόνα από την Ευρώπη, με συνεχή μείωση και του χρέους.

Τη διατήρηση της ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία με ρυθμό ταχύτερο αυτού της ευρωζώνης αναμένει η Capital Economics, τονίζοντας παράλληλα ότι μία νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της Κυριακής αποτελεί έναν ακόμη υποστηρικτικό παράγοντα για την Ελλάδα. 

Ο βρετανικός όμιλος αναμένει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος θα φθάσει στο 0,8%, δηλαδή θα υποχωρήσει σημαντικά σε σύγκριση με το 2022, αλλά θα ακολουθήσει πολύ καλύτερη πορεία τόσο το 2024 με ανάπτυξη 1,8% όσο και το 2025 με τον ρυθμό να φθάνει στο 2,4%. Όπως σημειώνεται στην έκθεση η ισχυρή ανάκαμψη της Ελλάδας μετά την πανδημία έφτασε σε απότομο τέλος με την οικονομία να συρρικνώνεται ελαφρά το πρώτο τρίμηνο, καθώς τα έσοδα από τον τουρισμό έχουν σταθεροποιηθεί περίπου στα προ πανδημίας επίπεδα. Και δεδομένου του αντίκτυπου της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής στο σύνολο της Ευρώπης, αναμένεται περαιτέρω συρρίκνωση της ανάπτυξης στο β’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους. 

Εκτιμά ακόμη ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 4,2% φέτος από 12,5% το 2022, ενώ το 2024 και το 2025 θα σημειώσει περαιτέρω πτώση στο 2,5% και 1,9% αντίστοιχα. Ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ θα βρεθεί φέτος στο 165% πριν υποχωρήσει περαιτέρω στο 161% το 2024 και στο 157% το 2025, ενώ οι επενδύσεις από αύξηση 19,8% το 2022, φέτος θα κινηθούν στο +5,9%, το 2024 στο +3,8% και το 2025 στο +4,7%.

Υπογραμμίζεται  ακόμη ότι παρά την ήπια πορεία της το 2023 η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να στέλνει καλύτερα μηνύματα σε σύγκριση με την ευρωζώνη, με αρκετούς δείκτες, όπως ο ΡΜΙ να συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά, ενώ συνεχίζεται η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις τράπεζες και η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας συνεχίζει να κινείται σε θετικούς ρυθμούς. 

Αν και η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο δείκτη δημόσιου χρέους στη ζώνη του ευρώ, τα δημοσιονομικά της μεγέθη για το ορατό μέλλον δεν δημιουργούν κάποια ανησυχία, ενώ οι δαπάνες για τόκους είναι χαμηλές ως ποσοστό των κρατικών εσόδων και η μέση διάρκεια του δημόσιου χρέους είναι η υψηλότερη από την αναδιάρθρωση του 2012. Επιπλέον, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα, συμπεριλαμβάνοντας τα κρατικά ομόλογα της, εάν και όταν ενεργοποιήσει το μέσο προστασίας της μετάβασης.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρειάζεται ανάπτυξη 2,2% για δέκα χρόνια για να γυρίσει το ΑΕΠ στο... 2007

Μακρύς ο δρόμος της ελληνικής οικονομίας για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος της κρίσης χρέους. Η Eurobank τονίζει ότι στο τέλος του 2024 το πραγματικό ΑΕΠ θα εξακολουθήσει να απέχει 15% από τα επίπεδα του 2007.
Trapeza tis Ellados, TTE, Central Bank of Greece, Giannis Stournaras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υψηλή ανάπτυξη, μείωση πληθωρισμού και 8 προκλήσεις «βλέπει» η ΤτΕ

Αύξηση του ΑΕΠ 2,2% φέτος, 3% το 2023 και 2,7% το 2024 και σημαντική μείωση του πληθωρισμού αλλά με υψηλές τιμές στα τρόφιμα προβλέπει η ΤτΕ. Κυριότερη πρόκληση βραχυπρόθεσμα η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
Oikonomia, Economy, Ellada, Greece
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θετική η δυναμική στην οικονομία παρά την κάμψη του ΑΕΠ το α' τρίμηνο

Attica Bank και ΙΟΒΕ σημειώνουν ότι η υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης ήταν κυρίως αποτέλεσμα της μείωσης αποθεμάτων. Ο πληθωρισμός και η ανεργία υποχωρούν, θετικές οι δημοσιονομικές επιδόσεις.
Ellada, Greece, Oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξημένη αισιοδοξία στην αγορά για την πορεία της ελληνικής οικονομίας

Σύμφωνα με έρευνα του ΣΕΣΜΑ ενισχύεται η αισιοδοξία για το ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ και την πορεία της ανεργίας, ωστόσο μετριάζονται οι προσδοκίες για την εξέλιξη του πληθωρισμού.