ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Έκανε... κοιλιά η αγορά των κατοικιών, ποιες περιοχές ήταν ανθεκτικές

Ξεπέρασε το 12% η μείωση των μεταβιβάσεων κατοικιών. Διατηρείται η κινητικότητα σε περιοχές τουριστικού και επενδυτικού ενδιαφέροντος όπως η Αθήνα, η Γλυφάδα, η Βουλιαγμένη και τα τουριστικά νησιά.

Μετά την άνοδο στις μεταβιβάσεις κατοικιών με «καύσιμο» τα ξένα κεφάλαια  την περίοδο 2021-2022, καταγράφεται υποχώρηση στις αγοραπωλησίες το διάστημα Απρίλιος 2022 - Μάρτιος 2023 στη χώρα, σε αντίθεση με τις τιμές που εξακολουθούν να ανεβαίνουν με γρήγορους ρυθμούς.

Εξαιρούνται οι τουριστικές περιοχές, όπου οι συναλλαγές διατηρούν θετικό πρόσημο. Στις συναλλαγές, περιλαμβάνονται και οι ενδοοικογενειακές μεταβιβάσεις που στα τέλη του  2022 ήταν ιδιαίτερα αυξημένες λόγω αύξησης του αφορολόγητου στις γονικές παροχές.

Ειδικότερα, κατά το δωδεκάμηνο Απριλίου 2022 - Μαρτίου 2023 ο όγκος συναλλαγών στο σύνολο της χώρας υποχώρησε κατά 12,45% σε ετήσια βάση. Μεγαλύτερες ή μικρότερες πτώσεις καταγράφηκαν στη συντριπτική πλειονότητα των περιοχών της ελληνικής επικράτειας, ενώ ελάχιστες ήταν οι περιοχές που σημείωσαν άνοδο. Αντίστροφη πορεία σε σχέση με τους όγκους συναλλαγών ακολουθούν οι τιμές των κατοικιών που ενισχύθηκαν κατά 14,5% το πρώτο τρίμηνο του 2023 στο σύνολο της χώρας.

Πρόκειται για στοιχεία μελέτης από τη Διεύθυνση Έρευνας και Ανάλυσης της Cerved Property Services που έγινε με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία του Μητρώου Αξιών Μεταβιβάσεων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Στο Δήμο Αθηναίων, οι καταγεγραμμένες μεταβιβάσεις ήταν χαμηλότερες κατά 7,56%, καταγράφοντας επίδοση καλύτερη από το σύνολο της χώρας, ενώ στο Δήμο Θεσσαλονίκης επήλθε μείωση 18,16%.

Οι τουριστικού ενδιαφέροντος νομοί ήταν από τις ελάχιστες περιοχές της χώρας όπου κατέγραψαν αύξηση οι μεταβιβάσεις: Άνοδος 15,69% στο νομό Χανίων, +9,9% τα Δωδεκάνησα, +1,85% η Χαλκιδική, ενώ τα τουριστικά νησιά των Κυκλάδων Μύκονος, Σαντορίνη, Πάρος και Τήνος, σημείωσαν αύξηση 4,9%.

Σε ποιες περιοχές στην Αττική κατεγράφη αύξηση των μεταβιβάσεων

Αναφορικά με την Αττική, στο σύνολο του νομού ο αριθμός των μεταβιβάσεων υποχώρησε 13,20% με τη μεγαλύτερη πτώση να καταγράφεται στις περιοχές της Ανατολικής Αττικής -17,88%, τα βόρεια και τα δυτικά προάστια -16,55%, ενώ στα νότια προάστια, τον Πειραιά και τους λοιπούς δήμους της Νομαρχίας Πειραιά η πτώση ήταν πιο συγκρατημένη -10,17%, -9,71% και -11,7% αντίστοιχα.

Παρόλα αυτά,  υπήρξαν και λίγες περιοχές της Αττικής με θετικό πρόσημο, όπως τα Βριλήσσια, το Χαλάνδρι, του Παπάγου, το Χαϊδάρι, ο Κορυδαλλός, η Ηλιούπολη, η Γλυφάδα και η Βουλιαγμένη.

Εξετάζοντας διαχρονικά την εξέλιξη των μεταβιβάσεων στο σύνολο της χώρας, οι ανοδικές τάσεις που καταγράφονται από καταβολής του Μητρώου Αξιών Μεταβιβάσεων κορυφώθηκαν στο τέλος του 2019, όμως στη συνέχεια αντιστράφηκαν το 2020 λόγω της πανδημίας. Το 2021 ανέκαμψαν και παρά τις γεωπολιτικές αναταραχές και τη δυσμενή οικονομική συγκυρία είχαμε κορύφωση των μεταβιβάσεων το τέταρτο τρίμηνο του 2022, με σημαντικό μερίδιο συμμετοχής ξένων επενδυτών.

Σήμερα οι περιοχές της χώρας που δείχνουν αντοχές ή και αύξηση του αριθμού των μεταβιβάσεων είναι οι περιοχές τουριστικού και επενδυτικού ενδιαφέροντος όπως η Αθήνα, η Γλυφάδα, η Βουλιαγμένη και τα τουριστικά νησιά, ενώ οι περιοχές που αφορούν κυρίως Έλληνες αγοραστές παρουσιάζουν κατά κανόνα πτώση με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία που αντλούνται από το Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων αναφέρονται σε μεταβιβάσεις, συμπεριλαμβανομένων και ενδοοικογενειακών και όχι μόνο συναλλαγές μεταξύ τρίτων. Οι ενδοοικογενειακές μεταβιβάσεις που έλαβαν χώρα το 2022 ήταν περισσότερες από τις συνήθεις λόγω αύξησης του αφορολόγητου ορίου από 150.000 ευρώ σε 800.000 ευρώ στις γονικές παροχές. Αυτό σημαίνει ότι για την περίοδο αυτή, οι συναλλαγές μεταξύ τρίτων ήταν ακόμα λιγότερες.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές της Cerved,«το Μητρώο ως πηγή έχει περιορισμούς. Όμως δεν υπάρχουν άλλα διαθέσιμα στοιχεία που να προσεγγίζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τους όγκους των "πραγματικών" συναλλαγών».
Προσθέτου δε, πως «Η ανάλυση του όγκου συναλλαγών είναι πολύ σημαντική γιατί εκφράζει με τη μικρότερη χρονική υστέρηση τις τάσεις της κτηματαγοράς. Έπονται οι μεταβολές στις τιμές των συναλλαγών και τελευταίες ευαισθητοποιούνται οι ζητούμενες τιμές, στις οποίες κυρίως βασίζονται οι δείκτες ακινήτων».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα καταστήματα και τα γραφεία που έγιναν «μαγνήτες» για τους επενδυτές

Υψηλά ενοίκια και επενδυτικό ενδιαφέρον μόνο για τα καταστήματα σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους. Υψηλή ζήτηση για βιοκλιματικά γραφεία. Τι δείχνει η ετήσια έρευνα της Cerved για τα εμπορικά ακίνητα.
businessdaily-Orilina-Properties-Elliniko
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Άλλο ένα crash test για τις ΑΕΕΑΠ με τη δημόσια προσφορά της Orilina

Με έκπτωση 14% - 17% σε σχέση με την εσωτερική αξία της μετοχής εισέρχεται στο ΧΑ η εταιρεία. Ευνοϊκή η συγκυρία αλλά η μέχρι τώρα πορεία των μετοχών του κλάδου προβληματίζει. Τα δύο μεγάλα project στο Ελληνικό.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πήλιο και Βόλος σε ετοιμότητα να υποδεχτούν τους χειμερινούς επισκέπτες

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της FedHATTA Λύσανδρος Τσιλίδης: «Η Ομοσπονδία για μία ακόμα φορά συντονίζει τις δυνάμεις της σε συνεργασία με αρμόδιες αρχές για να σωθεί η χειμερινή τουριστική περίοδος στην Μαγνησία».