ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ellada, Greece, Oikonomia
Φωτό: Shutterstock

ΚΕΠΕ: Στο 2,2% η ανάπτυξη φέτος, σε φάση ομαλοποίησης η ελληνική οικονομία

H ελληνική οικονομία θα παραμείνει σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, τονίζει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών.

Σταθερή στο 2,2% διατηρείται η πρόβλεψη για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2023 σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις του ΚΕΠΕ, τονίζοντας ότι από την αρχή του έτους δεν σημειώθηκαν εξελίξεις που να ανατρέπουν τη θετική πορεία των περισσότερων από τα οικονομικά μεγέθη που ενσωματώνονται στην πρόβλεψη.

Όπως σημειώνεται η ελληνική οικονομία θα παραμείνει σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, με τους ρυθμούς μεγέθυνσής της να έχουν επανέλθει σε επίπεδα που αντανακλούν την μεταπανδημική επιστροφή στην κανονικότητα.

Πιο αναλυτικά το ΚΕΠΕ αναφέρει τα εξής: Σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες προβλέψεις του υποδείγματος παραγόντων του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής του πραγματικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) της Ελλάδας για το έτος 2023 προβλέπεται στο 2,2%. Η εκτίμηση αυτή ταυτίζεται με τη σχετική πρόβλεψη που δημοσίευσε το ΚΕΠΕ στις αρχές του έτους (2,2%), δεδομένου ότι δεν σημειώθηκαν στο ενδιάμεσο διάστημα εξελίξεις που να ανατρέπουν τη θετική πορεία των περισσότερων από τα οικονομικά μεγέθη που ενσωματώνονται στην πρόβλεψη. Σύμφωνα με την εκτίμηση, η ελληνική οικονομία θα παραμείνει σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, με τους ρυθμούς μεγέθυνσής της να έχουν επανέλθει σε επίπεδα που αντανακλούν την μεταπανδημική επιστροφή στην κανονικότητα.

Η συνολικά ευνοϊκή προοπτική που διαγράφεται για την ελληνική οικονομία με βάση την πορεία των μεγεθών που λαμβάνονται υπόψη για την πρόβλεψη, βρίσκεται βεβαίως αντιμέτωπη με αρκετές προκλήσεις και αβεβαιότητες, σε σχέση με το διεθνές περιβάλλον και τις γεωπολιτικές εξελίξεις, καθώς και αναφορικά με την πορεία του πληθωρισμού και τις σχετικές επιδράσεις στην αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, το κόστος παραγωγής και τα επιτόκια.

Από την άλλη πλευρά, προς μία περισσότερο ευνοϊκή εξέλιξη του ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας θα μπορούσαν να συμβάλουν μία περαιτέρω υποχώρηση της αβεβαιότητας και μία θετική έκβαση όσον αφορά την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, σε συνδυασμό με την εντατική υλοποίηση επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΚΕΕΕ: Η άνοδος του ΑΕΠ προβλέπεται για φέτος στο 2,4% έναντι του 2,3%

Σημαντική ώθηση, με βάση τα πρώτα δεδομένα από τον προϋπολογισμό, αποτελεί η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και ο τουρισμός, ο οποίος με βάση τις προβλέψεις αναμένεται -εκτός απροόπτου- και το 2024 να καταγράψει μία δυναμική πορεία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί η ελληνική οικονομία «τρέχει» πιο γρήγορα από την ευρωζώνη

Η Ελλάδα επηρεάζεται λιγότερο από ακριβή ενέργεια και υψηλά επιτόκια και έχει ισχυρή κατανάλωση και επενδύσεις, ενώ πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζουν τουρισμός και κατασκευές, σύμφωνα με ανάλυση της Eurobank.
Ellada, Greece, Oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καθοδικοί κίνδυνοι για την οικονομία από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία

Το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του έτους η οικονομία αντιμετωπίζει πρόσθετες δυσκολίες, τονίζει η Eurobank, αν και τα κοινοτικά κονδύλια των 2,25 δισ. αναμένεται να μετριάσουν την επίδραση από τις πλημμύρες.