ΓΔ: 1792.06 -0.55% Τζίρος: 39.10 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:06:01
Φωτο: Shitterstock

ΚΕΠΕ: Στο 2,3% ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2024

Αναφορικά με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας το 2025, οι εκτιμήσεις για το πρώτο εξάμηνο παραπέμπουν στη διατήρηση μιας σταθερής αναπτυξιακής πορείας.

Η ελληνική οικονομία αναμένεται να συνεχίσει την αναπτυξιακή της πορεία έως και το δεύτερο τρίμηνο του 2025, σύμφωνα με τις οικονομετρικές εκτιμήσεις του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το τετραμηνιαίο περιοδικό του ΚΕΠΕ «Οικονομικές Εξελίξεις» το οποίο είναι διαθέσιμο ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του (τεύχος 56 - Φεβρουάριος 2025), για το τέταρτο τρίμηνο του 2024, ο ρυθμός μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ προβλέπεται στο 2,4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023, επιβεβαιώνοντας τη διατήρηση μιας θετικής δυναμικής.

Η εκτίμηση για τον μέσο ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο σύνολο του 2024 ανέρχεται στο 2,3%, ελαφρώς υψηλότερη από την προηγούμενη πρόβλεψη του ΚΕΠΕ (2,1%).

Αυτή η αναθεώρηση προς τα πάνω αντικατοπτρίζει την ευνοϊκή εξέλιξη που σημειώθηκε σε αρκετούς από τους οικονομικούς δείκτες που ενσωματώνονται στο υπόδειγμα παραγόντων του ΚΕΠΕ.

Η μικρή θετική απόκλιση των εκτιμήσεων οφείλεται κυρίως στην αναθεώρηση των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για το πρώτο εξάμηνο του 2024, καθώς και στην καλύτερη από την αναμενόμενη επίδοση της οικονομίας στο τρίτο τρίμηνο του έτους. Συγκεκριμένα, ο ρυθμός ανάπτυξης για το τρίτο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 2,4%, έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης του ΚΕΠΕ που ήταν 2,2%.

Αυτή η θετική εξέλιξη υποδηλώνει τη σχετική ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας απέναντι στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αβεβαιότητες, επιβεβαιώνοντας την επίδραση παραγόντων όπως η ενίσχυση της κατανάλωσης, η αύξηση των επενδύσεων και η εισροή χρηματοδοτικών πόρων από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Αναφορικά με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας το 2025, οι εκτιμήσεις για το πρώτο εξάμηνο παραπέμπουν στη διατήρηση μιας σταθερής αναπτυξιακής πορείας. Ο μέσος ρυθμός μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ για το πρώτο εξάμηνο του 2025 εκτιμάται στο 2,1%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2024. Η πρόβλεψη αυτή ενσωματώνει τη συνέχιση θετικών τάσεων που καταγράφηκαν το προηγούμενο έτος, αν και με ελαφρώς ηπιότερους ρυθμούς μεγέθυνσης.

Η διατήρηση αυτής της αναπτυξιακής τροχιάς υποστηρίζεται από διάφορους παράγοντες, όπως η ενίσχυση της εσωτερικής ζήτησης, η διατήρηση της θετικής πορείας της απασχόλησης και η σταδιακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. 

Επιπλέον, η εισροή επενδυτικών κεφαλαίων, τόσο από εγχώριες όσο και από διεθνείς πηγές, εκτιμάται ότι θα συμβάλει στη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας. Παρ' όλα αυτά, δεν λείπουν και οι προκλήσεις, καθώς η ευρωπαϊκή οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει περιορισμούς στη ζήτηση, υψηλό κόστος δανεισμού και γεωπολιτικές αβεβαιότητες, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, η συνολική εικόνα παραμένει θετική, με τις εκτιμήσεις να υποδεικνύουν ότι η ελληνική οικονομία βαδίζει προς μια ακόμα χρονιά ανάπτυξης, παρά το απαιτητικό διεθνές περιβάλλον.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ελληνική οικονομία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το μισό ΑΕΠ παράγεται στην Αττική: Οι μεγάλες περιφερειακές ανισότητες

Σοβαρές περιφερειακές ανισότητες καταγράφει ειδική μελέτη του ΙΟΒΕ. Σε δύο περιφέρειες το 62,5% του εθνικού προϊόντος. Το δημογραφικό πρόβλημα, η αγορά εργασίας, ο χρηματοπιστωτικός τομέας και η κοινωνική πολιτική.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο 2,1% θα κινηθεί η ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο σύμφωνα με το ΚΕΠΕ

Το έτος 2025 η ελληνική οικονομία αναμένεται να εξακολουθήσει να αναπτύσσεται με ρυθμό υψηλότερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου, με την προσδοκία αυτή να οφείλεται κυρίως στο ότι συντρέχουν προϋποθέσεις ενίσχυσης της εγχώριας ζήτησης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΚΕΕΕ: Η άνοδος του ΑΕΠ προβλέπεται για φέτος στο 2,4% έναντι του 2,3%

Σημαντική ώθηση, με βάση τα πρώτα δεδομένα από τον προϋπολογισμό, αποτελεί η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και ο τουρισμός, ο οποίος με βάση τις προβλέψεις αναμένεται -εκτός απροόπτου- και το 2024 να καταγράψει μία δυναμική πορεία.