ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Kostas Skrekas
Φωτο: Nick Paleologos / SOOC

Κ. Σκρέκας: Διευρύνεται το πλαφόν κέρδους και σε άλλα προϊόντα

Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε πως δεν θα επιτραπούν αναίτιες ανατιμήσεις, σημειώνοντας πως ήδη έχουν ξεκινήσει εντατικοί έλεγχοι για τα ελληνικά παραγόμενα προϊόντα και ήδη έχουν πέσει τα πρώτα μεγάλα πρόστιμα.

Στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση για την ακρίβεια, εκτός από τους εκτενείς ελέγχους, το market pass, το «Καλάθι του Νοικοκυριού» και την πλατφόρμα e-katanalotis, θα εφαρμοστεί το πλαφόν κέρδους και σε άλλα προϊόντα, ενώ τα σούπερ μάρκετ θα πωλούν τα προϊόντα προσφορών και στα ηλεκτρονικά τους καταστήματα, όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε πως «προφανέστατα υπάρχει πρόβλημα ακρίβειας στο ελληνικό νοικοκυριό και κατά βάση προέρχεται από τα εισαγόμενα προϊόντα», και συμπλήρωσε ότι, «τα μέτρα που λήφθηκαν έχουν αποτελέσματα και υιοθετήθηκαν και σε άλλες χώρες. Σε ένα βαθμό έχουμε ρίξει τον πληθωρισμό».

Ο κ. Σκρέκας παρατήρησε πως «υπάρχει μείωση τιμών σε κάποια προϊόντα, ενώ έχουμε κατηγορίες προϊόντων που έχουν σημάδια αποκλιμάκωσης, ωστόσο, σε άλλα προϊόντα είναι ψηλά ο πληθωρισμός», ενώ υπογράμμισε ότι θα εφαρμοστεί το πλαφόν κέρδους και σε άλλα προϊόντα και πως θα γίνουν επιστάμενοι έλεγχοι σε παραγωγούς και προμηθευτές.

Για το market pass, είπε πως θα παραταθεί για το επόμενο τρίμηνο και θα αφορά σε ατομικά εισοδήματα έως 16.000 ευρώ συν 5.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος και πρόσθεσε πως δεν θα γίνουν νέες αιτήσεις, παρά μόνο αφού ολοκληρωθούν οι φορολογικές δηλώσεις, για όσους θα έχουν χαμηλότερο εισόδημα από πέρυσι.

Για τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για την ακρίβεια, είπε πως είναι το market pass, το «Καλάθι του Νοικοκυριού» και η πλατφόρμα e-katanalotis στην οποία πλέον θα δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να βλέπουν ποιο σούπερ μάρκετ κοντά τους είναι πιο φτηνό στο κάθε προϊόν, ενώ επιπλέον είπε ότι «θα υποχρεώσουμε τις αλυσίδες να πωλούν τα προϊόντα προσφορών και στα ηλεκτρονικά τους καταστήματα».

«Δεν θα επιτρέψουμε αναίτιες ανατιμήσεις. Έχουμε ήδη ξεκινήσει ελέγχους για τα ελληνικά παραγόμενα προϊόντα. Ήδη επιβάλλονται δεκάδες πρόστιμα σε ξενοδοχεία και καταστήματα εστίασης» τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι «ξεκίνησε και ο μηχανισμός ελέγχου πλασματικών εκπτώσεων, συλλέγονται οι τιμές που είχαν πριν και μετά τις εκπτώσεις και έτσι μπορούμε να διαπιστώσουμε εάν υπάρχει πλασματική έκπτωση. Ήδη έχουμε τα πρώτα ευρήματα. Το πρόστιμο είναι 10.000 ευρώ ανά προϊόν, αν είναι πάνω από 50.000 ευρώ, δημοσιοποιείται το όνομα της επιχείρησης».

Σε ερώτημα για το αν θα ανοίξουν την ερχόμενη Κυριακή τα καταστήματα, λόγω καύσωνα, ο υπουργός απάντησε πως, «είμαστε σε συνεννόηση με τους συλλόγους για άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, ο κ. Σκρέκας σημείωσε: «Πρέπει να δούμε τώρα πυροσβεστικά τι θα κάνουμε, όμως υπάρχουν δομικά στοιχεία για το πώς λειτουργούν οι ακτοπλοϊκές σήμερα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Skrekas-Kostas
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Σκρέκας: Θα δημιουργήσουμε νέα όπλα στη μάχη κατά της ακρίβειας

Ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι σε πολλά προϊόντα που βρίσκονται στη πρωτοβουλία για μόνιμη μείωση τιμής η έκπτωση είναι πολύ μεγαλύτερη του 5%. Θα εξαντληθεί το νομικό οπλοστάσιο που υπάρχει κατά της ακριβείας.
Skrekas
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Σκρέκας: Οι προσφορές δημιουργούν κατάσταση ζούγκλας στην αγορά

Ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε πως οι εταιρείες που τους επιβλήθηκαν πρόστιμα θα πρέπει να φέρουν διορθωμένους τιμοκαταλόγους εντός δυο μηνών. Στους 700 οι κωδικοί «μόνιμης μείωσης τιμής».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα τρία μέτρα για την καταπολέμηση της ακρίβειας στα σούπερ μάρκετ

Στη Βουλή σήμερα θα ψηφιστεί η τροπολογία του υπ. Ανάπτυξης που θα περιλαμβάνει την πρωτοβουλία για «Μόνιμη Μείωση Τιμής» καθώς και ενημέρωση για τις τιμές των προϊόντων. Βαριά τα πρόστιμα για όσες αλυσίδες δεν τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους.