ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Supermarket
Φωτο: Shutterstock

Ο πληθωρισμός «πριόνισε» το περιθώριο κέρδους των σούπερ μάρκετ

Πτώση του όγκου πωλήσεων και μείωση του καθαρού περιθωρίου κέρδους από 2,2% σε 1,5% σημειώθηκε το 2022. Διεθνές το φαινόμενο: στην αμερικανική Walmart το περιθώριο μειώθηκε από 3,3% σε 2,8%.

Με τη μείωση του όγκου των πωλήσεων των καταναλωτικών προϊόντων και της καθαρής κερδοφορίας είναι αντιμέτωπες οι αλυσίδες των σούπερ μάρκετ. Ένα φαινόμενο που έχει διεθνείς διαστάσεις. Το επεσήμανε χθες ο κ. Απόστολος Πεταλάς, γενικός διευθυντής της νεοϊδρυθείσας Ενωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος (ΕΣΕ)  παρουσιάζοντας την σπουδαιότητα του κλάδου στην ελληνική οικονομία.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το καθαρό περιθώριο κέρδους των δέκα μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ στη διάρκεια του 2022 μειώθηκε στο 1,5% έναντι 2,2% το 2021, ενώ παράλληλα ο όγκος των πωλήσεων κινείται σταθερά περί το 2% κι απ΄ότι φαίνεται σ΄αυτό το επίπεδο θα κλείσει φέτος. Έγινε μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στη διεθνή διάσταση του φαινομένου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η αμερικανική Walmart έπεσε από το 3,3% στο 2,8% και η βρετανική Τesco από το 3,7% στο 3,2%. Επισημάνθηκε ωστόσο το γεγονός ότι στην Ελλάδα οι ετήσιες επενδύσεις του κλάδου είναι υψηλότερα από την ετήσια κερδοφορία του, ανέρχονται ετησίως στα 250 εκατ. ευρώ

Ειδικότερα στην πρώτη επίσημη εκδήλωση της ΕΣΕ με προσκεκλημένους παράγοντες της αγοράς, αλλά και τέσσερις υπουργούς, Ανάπτυξης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος;, Εργασίας και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Κώστα Σκρέκα, Θεόδωρο Σκυλακάκη, Άδωνι Γεωργιάδη και την κυρία Σοφία Ζαχαράκη αντιστοίχως, πέραν της παρουσίασης και των χαιρετισμών, το θέμα που απασχόλησε τα «πηγαδάκια», ήταν η περίφημη μείωση των τιμών κατά 5% για 6 μήνες.

Ήταν το κεντρικό θέμα συζήτησης. Κι από τους υπουργικούς χαιρετισμούς η πιο ενδιαφέρουσα αναφορά ήταν του υπουργού Ανάπτυξης κ. Σκρέκα, σύμφωνα με την οποία στο επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν μαζικοί έλεγχοι σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα. Ο υπουργός προανήγγειλε, επίσης, την επιβολή υψηλών προστίμων σε επιχειρήσεις που δεν σεβάστηκαν τον νόμο και αποκόμισαν μεγαλύτερο κέρδος. 

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί, όπως έλεγαν πηγές της αγοράς - και έγραψε χθες το BD, επί της ουσίας η εφάπαξ και σταθερή μείωση της τιμής των προϊόντων κατά 5% για 6 μήνες είναι δύσκολο να εφαρμοστεί για τους εξής λόγους: πρώτον, οι προμηθευτικές εταιρείες είναι δύσκολο να ενισχύσουν τις πωλήσεις τους χωρίς προσφορές - υπολογίζεται ότι προσφορά δύο εβδομάδων πραγματοποιεί πωλήσεις 8 εβδομάδων, δεύτερον, μία σταθερή μείωση 5% χωρίς προσφορές θα οδηγήσει σε μείωση του μεριδίου αγοράς του εν λόγω προϊόντος.

Έτσι με βάση τα όσα συζητούνται στους επιχειρηματικούς κύκλους - θεσμικούς και μη - η χρονική διάρκεια για την μείωση είναι απαγορευτική, αλλά κι από την άλλη το ποσοστό της μείωσης είναι μικρό για να στηρίξει το μερίδιο αγοράς του κάθε προϊόντος. Ως εκ τούτου η ρύθμιση θεωρείται ατελέσφορη. 

Κατά άλλα στην εκδήλωση της ΕΣΕ ο πρόεδρος της κ. Αριστοτέλης Παντελιάδης ανέφερε ότι η Ένωση εκπροσωπεί μικρές και μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν αξιόπιστο και υπεύθυνο θεσμικό φορέα του λιανεμπορίου τροφίμων. Και σημείωσε πως «προσέχουμε πάρα πολύ να τηρούμε τους κανόνες του ανταγωνισμού».

Υπενθυμίζεται ότι εκτός του κ. Παντελιάδη, το Διοικητικό Συμβούλιο αποτελείται από τους κκ Ιωάννη Μασούτη (Αντιπρόεδρο), τον Κωνσταντίνο Μαυροειδή (Γραμματέα), Νίκο Λαβίδα (Ταμία) και τους Λάμπρο Παπακοσμά και Martin Brandenburger (Μέλη). 

Ο κ. Πεταλάς, ανέφερε ακόμη ότι στα σούπερ μάρκετ απασχολούνται περισσότεροι από 100.000 εργαζόμενοι, ενώ ο κύκλος εργασιών τους ανέρχεται σε 15 δισ. ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

super-market-5%
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πολυεθνικές αρχίζουν μειώσεις τιμών 5% μετά την πίεση από την κυβέρνηση

Σε 71 κωδικούς μειώνει τις τιμές η Procter & Gamble, ενώ αποφάσισε να κινηθεί στην ίδια κατεύθυνση και η Unilever. Στις 17 ανέρχονται οι εταιρείες που έχουν ήδη γνωστοποιήσει μειώσεις σε 213 κωδικούς συνολικά.
Meiosi_timis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγορά δύο ταχυτήτων στα σούπερ μάρκετ, σε δυσμενή θέση οι «μικροί»

Οι αλυσίδες με τζίρο κάτω από 90 εκατ. ευρώ είναι αμφίβολο αν θα δουν στα ράφια τους τις μειώσεις 5% για έξι μήνες, που προβλέπονται για μεγάλες αλυσίδες. Τι σχολιάζει η Coca Cola HBC για τις ανατιμήσεις στα προϊόντα της.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανατιμήσεις από την Coca Cola HBC, μειώσεις μόνο στο 6% των κωδικών

Πηγές του BD αποκαλύπτουν ότι ο νέος τιμοκατάλογος της εταιρείας που δεσπόζει στα αναψυκτικά περιλαμβάνει αυξήσεις στο 83% των κωδικών. Εφικτό θεωρεί το υπ. Ανάπτυξης τον στόχο για μειώσεις 5% σε 500 κωδικούς της αγοράς.
Plithorismos, Inflation, Times, Prices
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς αντιδρά ο κλάδος των τροφίμων στην πίεση για μόνιμη μείωση τιμών

Τα νέα μέτρα Σκρέκα προβλέπουν «ψαλίδι» τιμών για έξι μήνες με ειδικό καρτελάκι στα προϊόντα. Από την πλευρά των προμηθευτών εκτιμάται ότι υπάρχουν σοβαρά εμπόδια δεν θα γεμίσουν τελικά με καρτελάκια τα ράφια.